Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους Περιφερειάρχες – Τα θέματα που θα αναπτυχθούν

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει τηλεδιάσκεψη το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας), στο πλαίσιο των τριμηνιαίων συναντήσεων εργασίας που συγκαλεί ο πρωθυπουργός με τη συμμετοχή του συνόλου των περιφερειαρχών και της πλειονότητας των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Στο μεταξύ συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, προς το οποίο απευθυνόμενος ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης ενός συντονιστή για τα θέματα των Περιφερειών στο επίπεδο της κυβέρνησης, καθώς -όπως τόνισε- “εμπλέκονται στα διάφορα προγράμματα περί τους 120 κυβερνητικούς παράγοντες και στελέχη”, με συνέπεια να υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά και σπατάλη ενέργειας από όλες τις πλευρές.

Στην ίδια συνεδρίαση επισημάνθηκε από τον περιφερειάρχη ότι  ο ρόλος των Περιφερειών στο κομμάτι της δημόσιας υγείας είναι επικουρικός, καθώς διαδραματίζεται στο πλαίσιο της συνδρομής όλων των θεσμών στον αγώνα αποτροπής της διάδοσης του κορονοϊού.

Ο περιφερειάρχης, ωστόσο, επανέλαβε την θέση του για την ανάγκη εκπροσώπησης των Περιφερειών στα Δ.Σ. των δημόσιων νοσοκομείων, αίτημα το οποίο και οι υπόλοιποι περιφερειάρχες συμφώνησαν να τεθεί από κοινού προς τον πρωθυπουργό στην αυριανή σύσκεψη μαζί του.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να υπάρξει αίτημα να αναβαθμιστεί η συμμετοχή των Περιφερειών στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Τόσο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, όσο και οι υπόλοιποι ομόλογοί του συμφώνησαν επίσης ότι απαιτείται να υπάρχει στενή συνεργασία για τα ζητήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς -όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε- “δεν είναι δυνατόν η πρώτη μας πληροφόρηση να γίνεται από τα μέσα ενημέρωσης”.

Τέλος, στη σημερινή συνεδρίασή, από το σύνολο των περιφερειαρχών εκφράστηκε ο προβληματισμός της για την πορεία της χώρας, τόσο εξ αφορμής των εθνικών θεμάτων, όσο και εξ αφορμής του κορονοϊού.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Στην αυριανή τηλεδιάσκεψη των περιφερειαρχών υπό τον πρωθυπουργό, θα συζητηθούν:

Υγειονομικά θέματα COVID10 (Εισηγητές: Ν. Χαρδαλιάς, Σ. Τσιόδρας)

Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών και Αποζημιώσεις (Εισηγητές: Χ. Σταϊκούρας, Χ. Τριαντόπουλος)

ΕΣΠΑ, Νέα Προγραμματική Περίοδος και Ταμείο Ανάκαμψης (Εισηγητές: Α. Γεωργιάδης, Θ. Σκυλακάκης, Ι. Τσακίρης, Δ. Σκάλκος)

Αυτοδιοικητικά θέματα (Εισηγητές: Π. Θεοδωρικάκος, Θ. Λιβάνιος)

Στην τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες θα μετέχουν επίσης και οι Χρήστος Σταϊκούρας υπουργός Οικονομικών, Αδωνις Γεωργιάδης υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιώργος Γεραπετρίτης υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Τσακίρης υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χαρδαλιάς υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ακης Σκέρτσος υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Στέλιος Πέτσας υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θεόδωρος Λιβάνιος υφυπουργός Εσωτερικών, Γρηγόρης Δημητριάδης γ.γ. Πρωθυπουργού, Χρήστος Τριαντόπουλος γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής, Δημήτρης Σκάλκος γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Θανάσης Κοντογεώργης γ.γ. Συντονισμού, Σωτήριος Τσιόδρας καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Τσιόδρας προϊστάμενος Γραφείου Τύπου και Δημήτρης Παπαστεργίου πρόεδρος της ΚΕΔΕ.