Παρασκευή
13
Δεκέμβριος
TOP

Τηλεργασία με αίτημα του εργαζομένου, αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα

Πρόστιμο 5.000 ευρώ στους εργοδότες που αρνούνται αναιτιολόγητα να ικανοποιήσουν το αποδεδειγμένο αίτημα.

Τη δυνατότητα επέκτασης της τηλεργασίας σε εργαζομένους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προβλέπει το 8ο άρθρο της τελευταίας (;) αυγουστιάτικης ΠΝΠ που έφερε το Σάββατο η κυβέρνηση. Η διάταξη διαφοροποιεί το άρθρο 2 του πρόσφατα θεσπισμένου ν. 4682/2020 και προβλέπει ότι ο εργοδότης μπορεί να αποφασίζει μονομερώς την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας από συγκεκριμένο εργαζόμενο.

Ωστόσο, εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να ζητήσουν οι ίδιοι να δουλέψουν από απόσταση με αίτημα «που διατυπώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου».

Ο εργοδότης οφείλει να δεχτεί το αίτημα, εφόσον η εργασία μπορεί να γίνει από απόσταση, ενώ σε περίπτωση όπου αυτό δεν είναι εφικτό ο εργοδότης οφείλει να παίρνει μέτρα ώστε ο εργαζόμενος να μην έρχεται σε επαφή με κοινό. Οταν ακόμη κι αυτό είναι ανέφικτο, ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζομένου-αιτούντος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή μέχρι 30/9.

Το ποιοι εργαζόμενοι θεωρείται ότι ανήκουν σε ευπαθή ομάδα έναντι της Covid-19 ορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και και Υγείας, η οποία ορίζει ποιο ιατρικό πιστοποιητικό πρέπει να προσκομίζει ο εργαζόμενος στον εργοδότη ως απόδειξη για συμπερίληψή του στις ευπαθείς ομάδες. Με κοινή απόφαση των δύο υπουργών μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζομένου, δεν εφαρμόζει τη διάταξη, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας ορίζονται οι αρμόδιες αρχές και η διαδικασία επιβολής του προστίμου.

Είναι προφανές από τις γενικές διατυπώσεις και τα «εκτός εάν» της ΠΝΠ ότι το εύρος της προστασίας των εργαζομένων που είναι αναγκαίο για λόγους υγείας να περάσουν σε τηλεργασία θα κριθεί από τις διατυπώσεις των υπουργικών αποφάσεων στις οποίες η ΠΝΠ παραπέμπει τα πιο ουσιώδη ζητήματα.

ΠΗΓΗ