Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Τι είναι οι πόνοι που νιώθετε στο πρωινό ξύπνημα και πώς να βρείτε ανακούφιση

Ξυπνάτε ποτέ το πρωί με πόνους στην πλάτη, ή ένα γενικότερο αίσθημα δυσκαμψίας; Μήπως όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι περπατάτε με δυσκολία μέχρι να πάτε στην κουζίνα ή στην τουαλέτα;

Αυτό είναι γνωστό ως πρωινή δυσκαμψία και είναι πολύ συνηθισμένο, αν και λίγοι άνθρωποι καταλαβαίνουν την πραγματική αιτία του. Πολλοί κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι έχει να κάνει με τη γήρανση. Πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό. Αυτό όμως δεν ισχύει.

Πού οφείλονται οι πόνοι στο πρωινό ξύπνημα

Η πιο συνηθισμένη αιτία της πρωινής δυσκαμψίας είναι οι φθαρμένες αρθρώσεις ή το μυϊκό σφίξιμο που λανθασμένα νομίζουμε ότι είναι πόνος στις αρθρώσεις. Μερικές φορές είναι επίσης ένας δείκτης φλεγμονής ή αρθρίτιδας. Οι αρθρώσεις δεν γερνούν με τον ίδιο ρυθμό που γερνάει το υπόλοιπο σώμα. Οι αρθρώσεις μπορεί να γερνούν γρηγορότερα λόγω υπερβολικής χρήσης (φυσιολογική φθορά). Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και γίνεται πιο συχνά στους ηλικιωμένους, ή σε αυτούς που είναι υπέρβαροι. Καθώς οι αρθρώσεις γερνούν, ο χόνδρος, που είναι ένα “μαξιλαράκι” μεταξύ των αρθρώσεων, αφυδατώνεται και σκληραίνει. Οι αρθρώσεις χάνουν επίσης λίπανση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασθενέστερους μύες και ακαμψία στους τένοντες, και άρα σε σφίξη κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν και δεν μπορείτε να αντιστρέψετε τις επιπτώσεις της γήρανσης των αρθρώσεων, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να άνετε για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ή τη θεραπεία τυχόν παθήσεων που προκαλούν το πρόβλημα.

Η δυσκαμψία των αρθρώσεων σημαίνει ότι έχω αρθρίτιδα;

Η δυσκαμψία των αρθρώσεων είναι προφανώς ένας δείκτης για διάφορους τύπους αρθρίτιδας. Ωστόσο, η πρωινή δυσκαμψία δεν σημαίνει πάντα ότι έχετε αρθρίτιδα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια και τα συμπτώματα πέρα από την ακαμψία των αρθρώσεων, που συμβαδίζουν με τους τρεις βασικούς τύπους αρθρίτιδας: ρευματοειδή, οστεοαρθρίτιδα και ψωριασική αρθρίτιδα.

Συγκεκριμένα, σημειώστε πότε και πόσο συχνά εμφανίζεται πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις σας. Εάν αυτοί οι πόνοι δεν φαίνεται να έχουν κάποιο συγκεκριμένο αίτιο και συμβαίνουν συχνά, τότε ίσως είναι καιρός να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να συζητήσετε την πιθανότητα εξέτασης για αρθρίτιδα. Ωστόσο, ο πόνος στις αρθρώσεις και η δυσκαμψία μετά από έντονη δραστηριότητα δεν είναι απαραίτητα ένδειξη οποιασδήποτε ασθένειας.

Τι να κάνετε για να ανακουφίσετε του πόνους μετά το πρωινό ξύπνημα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής σας για να καταπολεμήσετε την πρωινή δυσκαμψία. Δοκιμάστε μερικά ή όλα τα ακόλουθα:

  • Βεβαιωθείτε ότι όχι μόνο έχετε ποιοτικό και βαθύ ύπνο, αλλά και ότι έχετε επίσης το σωστό στρώμα για τον τύπο του σώματός σας
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν κρυώνετε πολύ, καθώς οι ευαίσθητες αρθρώσεις γίνονται σκληρές, όταν είναι κρύες
  • Κάνετε μερικές απλές εκτάσεις το πρωί πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι
  • Να είστε πάντα ενυδατωμένοι
  • Ακολουθήστε μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες, τοξίνες και συντηρητικά
  • Μειώστε τα επίπεδα άγχους σας
  • Κάντε τακτική άσκηση αλλά όχι τόσο πολύ που πονάτε στις αρθρώσεις σας

Πηγή: http://questcaremedicalclinic.com