Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Τον Νίμιτς συναντά στην Ουάσινγκτον ο Κατρούγκαλος

Συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για το μακεδονικό Μάθιου Νίμιτς θα έχει στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισκέπτεται την Ουάσιγκτον προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για την προώθηση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών και με στόχο «την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή». Στη συνάντηση, μάλιστα, θα συμμετάσχει και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ από την ελληνική πλευρά θα λάβει μέρος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, οι υφυπουργοί Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης και Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος, καθώς και Γενικοί Γραμματείς υπουργείων και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις Αθηνών- Ουάσιγκτον εξελίσσονται τόσο θετικά που εντός του 2019 θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για το στρατηγικό διάλογο στην Αθήνα, ενώ αναμένεται και πρόσκληση αρχές του έτους στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνάντηση που θα έχει με τον Μάθιου Νίμιτς θα θέσει το θέμα των δηλώσεων Ζάεφ που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός της FYROM δυσκολεύεται να περάσει τη Συμφωνία στο Κοινοβούλιό του, καθώς είναι αμφίβολο εάν θα βρει εκ νέου τους 80 βουλευτές που απαιτούνται για την κύρωση της συνταγματικής αναθεώρησης που προωθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του News 24/7 αναμένεται νέα παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς μετά το πέρας της κύρωσης της Συμφωνίας από τη FYROM, παρέμβασης που δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε ένα είδος «ερμηνευτικής συμφωνίας» ακόμα και από τους πρωθυπουργούς των δυο χωρών.

Στη Νέα Υόρκη, τέλος, ο Γ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί και με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κυρία Λουντ, καθώς αναμένεται επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος αρχές του νέου έτους.

πηγή: news247.gr