Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Τοποθετούνται συρματοκιβώτια στον Ταΰγετο για την αντιστήριξη δρόμων

Ξεκίνησαν, σήμερα Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, στον Ταΰγετο και, συγκεκριμένα, σε σημείο στο οποίο ο δρόμος έχει υποστεί καθίζηση πριν την είσοδο της Τοπικής Κοινότητας Πηγών, οι εργασίες για την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων (ζαρζανέτ), τα οποία θα χρησιμεύσουν για την αντιστήριξη του δρόμου. Συνεργείο του εργολάβου που εργάζεται για το Δήμο Καλαμάτας, συναρμολογεί τα συρματοκιβώτια, παράλληλα με την εκσκαφή και διαμόρφωση θεμελίωσης για την τοποθέτησή τους.

Ταυτόχρονα, μέσω της εργολαβίας εκτάκτων αναγκών, η οποία έχει ενεργοποιηθεί από το Δήμο Καλαμάτας και είναι ύψους 70.000 ευρώ με το ΦΠΑ, γίνεται καθημερινώς άρση καταπτώσεων σε δημοτικές οδούς Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής Αλαγονίας, όπου παρουσιάζεται ανάγκη, καθώς και καθαρισμός φρεατίων για την ευχερή απορροή των ομβρίων υδάτων.

Ο Δήμαρχος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε μεταξύ άλλων ότι έφθασε στο Δήμο Καλαμάτας η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Αλέξανδρου Χαρίτση, για την οποία ο Π. Νίκας πήγε δύο φορές στην Αθήνα.

Με την απόφαση αυτή ο Δήμος επιχορηγείται με το ποσόν των 400.000 ευρώ για έργα αποκατάστασης των ζημιών από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις. Σε αυτό το ποσόν προστίθενται 70.000 ευρώ με το ΦΠΑ για την προαναφερθείσα εργολαβία αποκατάστασης, που ήδη έχει εγκαταστήσει ο Δήμος Καλαμάτας στην περιοχή Αλαγονίας.

Ο Π. Νίκας προσέθεσε πως για την εργολαβία προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, για ασφαλτοστρώσεις και μικρά τεχνικά στην περιοχή Αλαγονίας και Ελαιοχωρίου, έχει αναδειχθεί ανάδοχος, στο προσεχές διάστημα θα υπογραφεί το συμφωνητικό και τα έργα θα ξεκινήσουν με το που θα «ανοίξει» ο καιρός.
Ο Δήμαρχος τόνισε τα εξής: «Έχουμε όλα τα χρήματα, τα οποία απαιτούνται, έχουμε τις τεχνικές δυνατότητες. Βοηθούντος και του καιρού, στο συντομότερο δυνατό χρόνο θα αποκαταστήσουμε τα προβλήματα. Ένα θέλω να παρακαλέσω τους φίλους Αλαγόνιους: να μας δώσουν λίγο χώρο, για να διευρύνουμε τις στροφές και να κάνουμε με ευκολία την αποκατάσταση εκεί που πρέπει, γιατί σε ένα δρόμο τριών μέτρων, προφανώς, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούν να κινηθούν τα μηχανήματα».

Ο Π. Νίκας τόνισε πως «ήδη προχωράμε – όχι στο μέλλον, τώρα – σε διαδικασίες γρήγορες, ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε όλα τα χωριά. Δεν αποκλείστηκε ούτε ένα χωριό στην Αλαγονία, δεν σημειώθηκε καταστροφή», προσθέτοντας ότι «από τα 2.000 σπίτια, 3 είναι «κόκκινα». Τους αποκαταστήσαμε, νοικιάσαμε σπίτια για να παραμείνουν».

Ο Δήμαρχος είπε, ακόμη, πως δεν υπάρχει το φαινόμενο του ερπυσμού στον Ταΰγετο. Ανέφερε δε τα εξής: «Τη Δευτέρα θα έχω την πλήρη έκθεση, την πλήρη επιμέτρηση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε 5-6 εργολαβίες αποκατάστασης». Γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι μίλησε με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για να επεκταθεί η ζώνη έκτακτης ανάγκης σε όλα τα χωριά του Δήμου Καλαμάτας, επειδή υπάρχουν παντού προβλήματα και του γνωστοποιήθηκε ότι αυτό θα γίνει. Η κήρυξη όλης της περιφέρειας του Δήμου Καλαμάτας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διευκολύνει και θα επιταχύνει την αποκατάσταση των ζημιών.

Ο Π. Νίκας ανέφερε, τέλος, πως «υπάρχει το θέμα της ανάπτυξης», επισημαίνοντας τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τα χρήματα και επιδοτούνται επιχειρήσεις από την Περιφέρεια. Ερωτώ: πόσες επιχειρήσεις έχουν επιδοτηθεί στην περιοχή της Αλαγονίας για την ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, της πατάτας, ως παράδειγμα, της χλωρίδας στον Ταΰγετο, που είναι το πιο πλούσιο βουνό;», Ο Π. Νίκας προσέθεσε ότι για τη Μάνη υπάρχει ολόκληρο πρόγραμμα, το οποίο θα εξελιχθεί μέχρι το 2023, από πλευράς Περιφέρειας. Για τη Γορτυνία υπάρχει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα. «Για τον Ταΰγετο από τη Βρομόβρυση μέχρι την Άνω Βέργα, συμπεριλαμβανομένης της Αλαγονίας, τι πρόγραμμα υπάρχει, αλήθεια;», αναρωτήθηκε.

Πηγή: Δήμος Καλαμάτας