Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Τουρκία-Υπερπτήσεις: Τσαμπουκάδες πάνω από Λέσβο, Χίο, Έβρο

Χαμηλές πτήσεις τουρκικών μαχητικών F-16 πάνω από Λέσβο, Χίο και το πρωί της Κυριακής – Υπερπτήσεις και πάνω από Οινούσσες, Παναγιά – Πώς αποκαλύφθηκε το τουρκικό σχέδιο να σταλούν καραβιές με παράνομους μετανάστες σε Λέσβο και Χίο

Το σενάριο της διπλής, παράλληλης κρίσης με την Ελλάδα προετοιμάζει η τουρκική κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό δοκιμάζει την ετοιμότητα της ελληνικής στρατιωτικής μηχανής αλλά και τις αντιδράσεις της Αθήνας. Κρίση στην οποία η Άγκυρα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει απελπισμένους παράνομους μετανάστες, όπως έπραξε σχεδόν όλο τον Μάρτιο στον Έβρο, επιχειρώντας ταυτοχρόνως να προχωρήσει σε παράνομες γεωτρήσεις στην θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνεται στο άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η Κυριακή 12 Απριλίου ξεκίνησε και πάλι με σπασμωδικές τουρκικές ενέργειες και υπερπτήσεις πάνω από την Λέσβο και τη Χίο. Δύο τουρκικά F-16 πετούσαν για τέσσερα ολόκληρα λεπτά (από τις 10:14-10:18) στα 13.000 πόδια πάνω από τη Λέσβο, στη συνέχεια πέρασαν πάνω από τις βόρειες ακτές της Χίου (σε ύψος 6.000 ποδών), έκαναν δύο υπερπτήσεις στη νήσο Παναγιά και πέταξαν και πάνω από τις Οινούσσες.

Χθες, Σάββατο 11 Απριλίου, οι τουρκικές υπηρεσίες προσπάθησαν να θέσουν σε εφαρμογή το ένα σκέλος του σχεδίου της πρόκλησης τεχνητής κρίσης με την Ελλάδα, προσπαθώντας να μεταφέρουν στην Χίο και στην Λέσβο παράνομους μετανάστες από την Αφρική και την Ασία, κάποιοι από τους οποίους έχουν μολυνθεί και με κορωνοϊό!

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχαν καταφέρει να εξακριβώσουν τις έγκυρες πληροφορίες ότι μεταξύ των παρανόμων μεταναστών που είχαν συγκεντρωθεί στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας ήταν και ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί με λεωφορεία από άλλα κέντρα στο εσωτερικό της Τουρκίας! Πολλοί από αυτούς τους μετανάστες βρίσκονταν τον Μάρτιο στην περιοχή του Παζάρ Κιουλέ -απέναντι από τις Καστανιές στον Έβρο- και οι τουρκικές αρχές επρόκειτο να επιχειρήσουν να τους μεταφέρουν σε Ελλάδα και Ευρώπη εν μέσω πανδημίας, με ό,τι προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν έτσι για τους κατοίκους των νησιών όπου η επιδημιολογική εξάπλωση του κορωνοϊού έχει κρατηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Από το ελληνικό Πεντάγωνο έλεγαν ότι η στρατοχωροφυλακή και η τουρκική αστυνομία έπαιξαν το Σάββατο τον ίδιο ρόλο που είχαν και στον Έβρο, δηλαδή κατηύθυναν και οδηγούσαν τους μετανάστες, εκτελώντας ουσιαστικά τις εντολές του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμαν Σοϊλου που είχε απειλήσει ότι θα εξακολουθήσουν να στέλνουν μετανάστες και πρόσφγυγες στην Ευρώπη.

Το Λιμενικό, και δυνάμεις της Frontex είχαν αντιληφθεί τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και είχαν ενεργοποιήσει ένα πλωτό τείχος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λέσβου και της Χίου, οπότε οι γείτονες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον σχεδιασμό να επιχειρηθεί απόβαση μεταναστών στα δύο νησιά. Αφού αποκαλύφθηκε η προσπάθειά τους να στείλουν στα ελληνικά νησιά παράνομους μετανάστες μεταξύ των οποίων ασθενείς με κορωνοϊό, οι Τούρκοι αντιδρώντας έστειλαν δύο ζεύγη τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 τα οποία πέταξαν δύο φορές πάνω από την Χίο, στη συνέχεια πάνω από τη Λέσβο αλλά και πάνω από τον Έβρο. Στην περιοχή βορείως της Λέσβου μάλιστα, το ζεύγος των τουρκικών F-16 κατέβηκε σε ύψος 5.000 ποδών και παρενόχλησε βρετανικό αεροσκάφος της Frontex το οποίο επιχειρούσε στην περιοχή.

«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω. Αυτό θα κάνουν συνέχεια» έλεγαν στο protothema.gr στρατιωτικές πηγές.

Πηγή: www.protothema.gr