Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Το Αναπτυξιακό Συνέδριο… θεμέλιο για να «χτιστούν» νέες σχέσεις

Τα… φώτα του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου στην Πελοπόννησο έπεσαν. Στο… σκοτάδι πλέον, αναμένεται να αναζητήσουν τον δρόμο της υλοποίησης μία σειρά από δεσμεύσεις και υποσχέσεις, που λίγο έως πολύ επανέλαβαν υπουργοί, κυβερνητικά στελέχη, ακόμα κι ο Πρωθυπουργός. Επιχειρώντας κανείς ένα σύντομο απολογισμό, είναι βέβαιο ότι το μόνο που θα βρει είναι τα όσα ως πεπραγμένα παρουσίασαν οι Κυβερνώντες, αλλά και δρομολογημένες παρεμβάσεις και έργα, πασπαλισμένα με μικρές τροποποιήσεις προκειμένου να μοιάζουν ως καινούργια, έτσι ώστε να παρουσιάσουν και να επιβεβαιώσουν το δικό τους κυβερνητικό success story.

Σε ότι αφορά την Μεσσηνία, πέραν του Φιλιατρινού Φράγματος -που δεν χωρά σχολιασμού-, υπήρξαν πράγματι δεσμεύσεις και υποσχέσεις για υποδομές, οδικούς άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια, αντιπλημμυρικά, φυσικό αέριο και μία σειρά ακόμα από πράγματα τα οποία είτε έχουν δρομολογηθεί, είτε πολλάκις έχουν εξαγγελθεί, μένει ωστόσο να τα δούμε να γίνονται πράξη. Παράλληλα όπως αναμενόταν, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων βρέθηκε επίσης ψηλά στην ατζέντα.

Όμως πέραν των έργων, μικρών ή μεγάλων, όπου οι περισσότεροι εστιάζουν, προκειμένου να βρουν την ισορροπία και να… μετρήσουν κέρδη και ζημιές, η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αδιαμφισβήτητα έπαιξαν και πάλι «μπάλα» επικοινωνιακά, κάνοντας στο περιθώριο του Συνεδρίου σημαντική δουλειά στο «χτίσιμο» σχέσεων με φορείς και παράγοντες της περιοχής. Κι αυτό είναι που πολιτικά θα πρέπει να προβληματίσει την αντιπολίτευση (η οποία κακώς απέχει από τη διαδικασία αυτή).

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επί δύο ημέρες είχαν αλλεπάλληλες επαφές, δημιουργώντας την… υποδομή για να «χτιστούν» γερές βάσεις με εκπροσώπους της κοινωνίας, της παραγωγικής και επιχειρηματικής κοινότητας, αναπτύσσοντας έναν δικό τους δίαυλο επικοινωνίας. Να… γνωριστούν καλύτερα και να μπορούν στο εξής να… συνομιλούν με όλους εκείνους που διαθέτουν μία δυναμική σε τοπικό επίπεδο. Μία δυναμική ικανή να διατηρήσει ακόμα κι ένα πολιτικό οικοδόμημα, που -κατά πολλούς- δεν στέκει αγέρωχο.

Για την Κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ πάντως, η επιτυχία και του Περιφερειακού Συνεδρίου στην Πελοπόννησο δεν θα κριθεί μόνο από τα έργα και την υλοποίηση ή μη των δεσμεύσεων-υποσχέσεων, αλλά από το κατά πόσο θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν μέχρι τις εκλογές οι νέες «σχέσεις» που δημιουργούνται, μιας κι αυτές είναι ικανές να διατηρήσουν και το κόμμα στην εξουσία.

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια