Παρασκευή
13
Δεκέμβριος
TOP

«Το κλάμα βγήκε από τη… Μύκονο»: Στο ναδίρ οι κρατήσεις – Ανοίγει ξανά το Alemagou, αλλά…

Η αλλαγή του νόμου άλλαξε και τα δεδομένα για το beach bar της Φτελιάς, ενώ ξεκίνησαν τη σεζόν το Principote στον Πάνορμο και το Solymar στο Καλό Λιβάδι – Τελευταίος στον χορό μπαίνει ο Scorpios, που θ’ αρχίσει τις «μυσταγωγίες» του στις 3 Ιουλίου, όμως οι αφίξεις τουριστών παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και οι επιχειρηματίες… κλαίνε

Η αλλαγή του νόμου που αφορά στο χρονικό όριο για το «σφράγισμα» μιας επιχείρησης εστίασης, δίνει το δικαίωμα στο Alemagou να ανοίξει ξανά από την ερχόμενη Δευτέρα. Τότε, που θα έχει συμπληρώσει τις 15 ημέρες «σφραγίσματος» που προβλέπει πλέον ο νέος νόμος και αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης που εντοπίζονται να μην τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Το γνωστό beach bar της Φτελιάς σφραγίστηκε στις 14 Ιουνίου, μια εβδομάδα μετά το περίφημο πάρτι, που συγκέντρωσε πάνω από 400 άτομα κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ενώ αρχικά επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ και δίμηνο λουκέτο, η αλλαγή του νόμου δίνει το δικαίωμα στην επιχείρηση να λειτουργήσει πάλι από την Δευτέρα, 29 Ιουνίου. Ήδη από την Παρασκευή στον χορό της σεζόν μπήκαν άλλα δύο sea side restaurants, το Principote στον Πάνορμο και το Solymar στο Καλό Λιβάδι, στην πιο αμφίβολη πλέον σεζόν για το νησί των ανέμων.

Ο Scorpios, που έχει καταστεί το πιο must μέρος του νησιού, ξεκινάει τελευταίος την ερχόμενη Παρασκευή 3 Ιουλίου, ενώ στη Χώρα δεκάδες μαγαζιά και επιχειρήσεις παραμένουν κλειστά.  Ποτέ πριν δεν είχε καθυστερήσει τόσο πολύ το «opening» επιχειρήσεων στο νησί των ανέμων, όμως ο κορωνοϊός τα άλλαξε όλα και η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι απογοητευτική. Παρόλο που οι Μυκονιάτες ελπίζουν σε ένα θαύμα, οι κρατήσεις είναι στο ναδίρ για όλο σχεδόν τον Ιούλιο και είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες που αντικρίζει κανείς στον Γυαλό. Εκεί, όπου κάποιοι μέτρησαν προχθές έξι τουρίστες να περπατάνε, δύο Γερμανούς και τέσσερις Λιθουανούς, την ίδια στιγμή που στο Nammos, αλλά και παντού στο νησί η κίνηση είναι πολύ υποτονική για την συγκεκριμένη περίοδο.

seoranammosmykonos11
scorpios-1

Την Τετάρτη το μεσημέρι στην Κάππαρη, μια παραλία ανοργάνωτη με σχετικά δύσκολη πρόσβαση, περί τα 300 άτομα έκαναν το μπάνιο τους. Όλοι τους ήταν εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του νησιού, που περιμένουν ν’ ανοίξουν για να πιάσουν δουλειά και παραμένουν άνεργοι μέχρι στιγμής. Δείγμα και αυτό για το πόσο δύσκολα εξελίσσεται το φετινό καλοκαίρι στο πιο διάσημο ελληνικό νησί, που έχει μεταλλαχθεί εντελώς την τελευταία δεκαετία.

Η πανδημία που χτύπησε την υφήλιο, «μετάλλαξε» εν πολλοίς και το φετινό καλοκαίρι, που όλοι πίστευαν ότι θα είναι ακόμη καλύτερο από το περσινό, μέχρι που ήρθε στην ζωή όλων η νόσος Covid-19. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά επιχειρηματίας σε φίλους του, «φέτος το κλάμα θα βγει από την Μύκονο», υπονοώντας ότι η σεζόν απλά είναι ανύπαρκτη, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία εξακολουθούν να αγγίζουν, σύμφωνα με τα όσα λέγονται, το 10%-20% της πληρότητάς τους από το τέλος Ιουλίου και μετά. Πάρα πολλά δεν θα ανοίξουν καθόλου, αφού, όπως έλεγε ένας ξενοδόχος προ ημερών, «για να βάλω το κλειδί στην πόρτα θέλω 150.000 ευρώ, τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλω με την παρούσα κατάσταση. Οπότε γιατί να ανοίξω;».

Δεν είναι ο μόνος που σκέφτεται έτσι, ενώ ειδικά στην Χώρα τα νέα μέτρα για τον συγχρωτισμό έχουν φέρει σε απόγνωση πολλούς επιχειρηματίες που λειτουργούν σε μικρούς χώρους, των 40 τετραγωνικών. Αυτό όμως δεν συμβαίνει μόνο στο νησί των ανέμων.

Τα social «λουκέτα» και το πρόβλημα

Το άνοιγμα της εστίασης με συγκεκριμένους όρους αποδεικνύεται προβληματικό και χρειάζεται άμεσα λύση, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ειδικά από την στιγμή που άνοιξαν σταδιακά και οι πίστες. Μέχρι στιγμής οι εικόνες σε μπαρ και κλαμπ της Αθήνας, της Μυκόνου, της Ρόδου, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, με τον κόσμο να είναι ο ένας πάνω στον άλλο, δείχνουν ότι κάτι δεν γίνεται σωστά.

Οι επιχειρηματίες που «γονάτισαν» από το lockdown σαφώς και θέλουν να τηρήσουν τα όρια, αλλά κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, όταν ο κόσμος δείχνει ότι θέλει να διασκεδάσει, με προφυλάξεις ή χωρίς αυτές. Ήταν αναμενόμενο να γίνει αυτό που έγινε στο Zurbaran, στο Balthazar, στο Alemagou, στο Penarubia, στο Coyoacan, στην ταράτσα στο Γκάζι ή στην ταράτσα-κλαμπ της Θεσσαλονίκης, όπου ένα εκτασιασμένο κοινό διασκέδαζε μέχρι τις 8 το πρωί πριν λίγες ημέρες, αλλά και σε δεκάδες άλλα μαγαζιά στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό και οι ιθύνοντες θα πρέπει άμεσα να βρουν λύση στο πρόβλημα, ώστε όλοι να ξέρουν τι κάνουν, αφού η κατάσταση που διαμορφώνεται, σαφώς δεν είναι η επιθυμητή, για κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη. Τα πρόστιμα των 20.000 ευρώ και τα λουκέτα δεν είναι σίγουρα η λύση στο πρόβλημα, αλλά μοιάζουν περισσότερο ως τιμωρία σε έναν κλάδο που βιώνει πολύ δύσκολες καταστάσεις και προσπαθεί να ανακάμψει εδώ και λίγες εβδομάδες.

Έχει όμως απέναντι του έναν πρώην σύμμαχο, που εξελίχθηκε στον μεγαλύτερό του αντίπαλο και εν δυνάμει τιμωρό. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τα πρώτα πάρτι- αυθόρμητα ή μη, λίγη σημασία έχει- που κάποτε «διαφήμιζαν» μπαρ, κλαμπ και trendy εστιατόρια, έγιναν αυτόματα το μέσο για να επιβάλλει η πολιτεία τα πρώτα βαριά πρόστιμα. Και, όπως επισημαίνει η πλευρά των επιχειρηματιών, δεν μπορεί μια φωτογραφία ή ένα βίντεο που αποτυπώνει απλά μια στιγμή να αποτελεί βεβαιότητα για μια παράβαση από την πολιτεία.

Μια πολιτεία, που θα πρέπει να σταθμίσει πλέον πολύ σοβαρά το τι μέλλει γεννέσθαι με το εγχώριο nightlife και την διασκέδαση γενικότερα και να πάρει αποφάσεις. Είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο, όπως διαπιστώνεται σχεδόν καθημερινά, για τα κλαμπ ή τα μπαρ-εστιατόρια να τηρήσουν από κάποια ώρα και μετά τα νέα μέτρα και τις αποστάσεις, ή να μετράνε κεφάλια.

Ο Ζαννής Φρατζέσκος του Nammos σχεδόν παρεξηγήθηκε με φίλους του και παρέες από την Αθήνα την Κυριακή -παραμονή της γιορτής του Αγίου Πνεύματος- οι οποίοι επέμεναν να μπουν στον χώρο του εστιατορίου, το οποίο ήταν γεμάτο με τον προβλεπόμενο αριθμό. Ο επιχειρηματίας δεν τους έβαλε τελικά, επιλέγοντας να τηρήσει τα μέτρα, αλλά τα «άκουσε», ενώ τα χέρια του ήταν δεμένα, ώστε να μην ρισκάρει ένα πρόστιμο ή λουκέτο, που θα ήταν ό,τι χειρότερο την συγκεκριμένη περίοδο. Το καθιερωμένο πάρτι με τον dj Αντώνη Δημητριάδη στο Nammos, δεν θύμιζε σε τίποτε αυτά των περασμένων ετών, αφού σχεδόν «ακυρώθηκε». Η αστυνομία της Μυκόνου, μετά το συμβάν στο Alemagou, πήγε δύο φορές για έλεγχο στο Nammos, ενώ αντίθετα τίποτε δεν έγινε με τον συνωστισμό σε ταράτσα στο Γκάζι, ή σε αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης.

solymar-3
solymar-2
nammos-2-_2_

Σε απλά ελληνικά, δεν μπορεί η τιμωρία να επιβάλλεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, δηλαδή σε όσους άτυχους «πιάνονται» από φωτογραφίες και βίντεο. Το να ακροβατούν όλοι, κράτος, επιχειρηματίες και πολίτες, σε ένα τεντωμένο σχοινί, θα έχει ένα αποτέλεσμα -σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν ιδιοκτήτες μαγαζιών. Το σχοινί θα σπάσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους τους εμπλεκόμενους, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, με μέτρα εντός της πραγματικότητας, που να μπορούν να τηρηθούν.

Αυτό που δεν μπορεί να συνεχιστεί, είναι να στοχοποιούνται μέσω των social media, μπαρ και κλαμπ σε όλη την Ελλάδα, επειδή κάποιοι θαμώνες πάνω στο τσακίρ κέφι, βγάζουν ένα βίντεο που παρουσιάζει συγχρωτισμό. Είναι αδύνατο για δύο φίλους ή μια παρέα πέντε ατόμων που θα βγουν για ένα χαλαρό ποτό το βράδυ να κάτσουν σε ενάμιση μέτρο απόσταση ο ένας από τον άλλο στο μπαρ για να μιλήσουν και να πουν τα νέα τους, φωνάζοντας ουσιαστικά, αν υπάρχει και μια απαλή μουσική. Οπότε καλό είναι να μπουν τα πράγματα στην θέση τους και γρήγορα και να αποφασίσει το κράτος, έπειτα από έναν απαραίτητο διάλογο με τους επιχειρηματίες, πώς θα πορευθεί το εγχώριο nightlife.

Μέχρι να γίνει αυτό, τα social media θα εξακολουθήσουν να «κρεμάνε» με φωτό και βίντεο τους «άτυχους» ενός κλάδου που απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους.

πηγή: protothema.gr