Τετάρτη
24
Απρίλιος
TOP

Το Ταμείο Ανάκαμψης φέρνει ανασχηματισμό στο οικονομικό επιτελείο

Το υπό ίδρυση Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα χρηματοδοτήσει με ρευστότητα τις ευρωπαϊκές οικονομίες και βεβαίως την ελληνική (με 32 δις ευρώ) , αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων στον καταλύτη των διεργασιών για τον επικείμενο ανασχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και αυτό γιατί μία από τις βασικές διορθωτικές κινήσεις που σχεδιάζει να κάνει ο πρωθυπουργός αφορά στο οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας» είναι ειλημμένη απόφαση του κυρίου Μητσοτάκη να απεμπλέξει τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Οικονομικών από το βάρος της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων που πρέπει να πέσουν αμέσως στην ελληνική οικονομία. Πόσω μάλλον αν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα θα λάβει, με παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Κομμισσιόν Μαργαρίτη Σχοινά , μια γενναία προκαταβολή της τάξεως των 5 δις ευρώ μόλις εγκριθεί το πρόγραμμα.

Σχέδιο προς την Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου

Στο πλαίσιο του προβληματισμού αυτού, αξιόπιστες πληροφορίες εμφανίζουν τον κύριο Μητσοτάκη να επιθυμεί να αναθέσει την υλοποίηση και εφαρμογή του σχεδίου απορρόφησης των 32 δις ευρώ στον νυν αναπληρωτή Υπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής αρμόδιο για το Γενικό Λογιστήριο, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Ο κύριος Μητσοτάκης έχει ήδη αναθέσει στον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, στον Διευθυντή του  Γραφείου του Γρηγόρη Δημητριάδη, στον Διευθυντή του Οικονομικού του Γραφείου  Αλέξη Πατέλη και στον υφυπουργό Άκη Σκέρτσο την εκπόνηση του σχεδίου που θα υποβληθεί στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου.

Όπως όμως γίνεται αντιληπτό το  επείγον έργο της απορρόφησης θα το αναλάβει θεσμοθετημένη δομή Υπουργείου. Για τον σκοπό αυτό εξετάζεται σοβαρά η ιδέα της σύστασης είτε αυτοτελούς Υπουργείου Ανάκαμψης είτε ίδρυσης νέου Υπουργείου στο οποίο θα συγχωνευθούν διάσπαστες υπηρεσίες Υπουργείων με αρμοδιότητα τα κοινοτικά κονδύλια το οποίο θα αναλάβει να  «τρέξει» ο νυν αναπληρωτής  Υπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής αρμόδιος για το Γενικό Λογιστήριο  Θεόδωρος Σκυλακάκης.  Αναβαθμιζόμενος προφανώς σε Τσάρο της Ανάκαμψης.

Την ιδέα αυτή υποστηρίζει σύμφωνα με πληροφορίες και η Ντόρα Μπακογιάννη.  Για την θέση του κυρίου Σκυλακάκη στο Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί ο νυν Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς ο οποίος λόγω της θέσης του  έχει άριστη εικόνα της κατάστασης. Πρόκειται για εξαιρετικό τεχνοκράτη με ακαδημαϊκές περγαμηνές, ο οποίος ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Υπουργείου Οικονομικών  στις   συζητήσεις με την τρόικα την περίοδο 2012-2014.

Το Υπουργείο Οικονομικών εκ των πραγμάτων θα περιοριστεί στον παραδοσιακό του ρόλο της συλλογής των φόρων και της παρακολούθησης των δημοσίων δαπανών υποβαθμιζόμενο όμως αφαιρουμένης της αναπτυξιακής του αποστολής.

Σύμφωνα με όλες τις μέχρι στιγμής ενδείξεις ο Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει «πιάσει» το κλίμα και αποδεικνύει αξιοσημείωτη κινητικότητα  στα Μέσα Ενημερώσεως,  θα παραμείνει (εκτός απροόπτου)  επικεφαλής των υπηρεσιών της οδού Νίκης και της οδού Καραγεώργη Σερβίας. Ωστόσο θα αποκτήσει έναν ισότιμο τουλάχιστον Υπουργό, αν όχι ισχυρότερο, εντός του ευρύτερου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης  με πλήθος αρμοδιοτήτων και οριζόντια εξουσία στα Υπουργεία. Και ταυτόχρονα θα έχει να  διαχειριστεί και την άμεση εμπλοκή του Διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη ο οποίος επιμελείται σε συνεργασία με δικηγορικά γραφεία κρίσιμα νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομικών. Όπως τον πτωχευτικό  κώδικα για παράδειγμα.

Αν οι αρμοδιότητες που θα του αφαιρεθούν εκ των πραγμάτων από το Υπουργείο Ανάκαμψης ή το Μαξίμου είναι πολλές και ουσιαστικές τότε, ανεξαρτήτως της αποφάσεως  του πρωθυπουργού, τίθεται θέμα  παραμονής ή μή και για τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών. Ο οποίος Υπουργός  θα κληθεί στο μέλλον να εισηγείται νομοσχέδια ή να υπογράφει αποφάσεις στις οποίες ενδεχομένως να μην έχει  τον καθοριστικό λόγο ο ίδιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς την έξοδο από το οικονομικό σχήμα οδηγείται ο έως σήμερα υφυπουργός Γιώργος  Ζαββός, που επεξεργάστηκε το πρόγραμμα «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια, ενώ σταθερός στην θέση του παραμένει ο αθόρυβος υφυπουργός Δημοσίων Εσόδων  Απόστολος Βεζυρόπουλος.

Οι αλλαγές στον  κύκλο των οικονομικών Υπουργείων της κυβέρνησης θα ολοκληρωθούν με την ανακατανομή αρμοδιοτήτων (ίσως και προσώπων)  και τις όποιες συγχωνεύσεις υπηρεσιών γίνουν στα Υπουργεία Ανάπτυξης -Επενδύσεων και Περιβάλλοντος-Υποδομών. Ο κρίσιμος χρόνος έφθασε πάντως. Από την Κυριακή και για τις επόμενες δέκα μέρες ο ανασχηματισμός είναι επί θύραις.
Πηγή: εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»