Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Τράπεζες: Οι συνεπείς, οι εκπλήξεις και οι αδύναμοι κρίκοι στην αγορά, εν μέσω πανδημίας

Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα επιδεικνύουν ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας παρά την πανδημική κρίση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες. Όπως εξηγεί στην «Η» υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας, ένα μεγάλο ποσοστό των corporate πελατών που δικαιούται αναστολή δόσεων (άνω του 60%) εξακολουθεί να αποπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του, χωρίς να κάνει χρήση των διατάξεων αναστολής δόσεων λόγω πανδημίας.

«Οι μισοί περίπου από τους πολύ μεγάλους εταιρικούς πελάτες της τράπεζας δικαιούνται αναστολή δόσεων, ωστόσο μόλις το 40% αυτών αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα. Αυτό σημαίνει ότι από τα 11 δισ. ευρώ του ενήμερου χαρτοφυλακίου στην τράπεζα, μόλις τα 2 δισ. ευρώ βρίσκονται σήμερα σε moratoria», αναφέρει η ίδια πηγή.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Μηχανισμού Εποπτείας της ΕΚΤ (SSM), τα μορατόρια έχουν στην πλειονότητά τους εκπνεύσει μετά την πάροδο των εννέα μηνών, με τις ελληνικές τράπεζες να προσφέρουν λύσεις σταδιακής επαναφοράς (step up) με καταβολή του 50% της δόσης για τους πλέον πληττόμενους επιχειρηματίες.

Ξενοδοχεία

Εξαίρεση αποτελεί, ωστόσο, ο τουριστικός κλάδος ο οποίος παραμένει σε καθεστώς αναστολής δόσεων και για το 2021, παρά τις ενστάσεις της Φρανκφούρτης, λόγω της αναιμικής τουριστικής κίνησης το 2020 και των συγκρατημένων προβλέψεων για τη φετινή σεζόν. Ο χαμηλός δανεισμός και η υψηλή αξία των εξασφαλίσεων, ωστόσο, θέτουν τα ξενοδοχεία σε καλύτερη θέση από άλλους κλάδους. Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια για φέτος, η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα δεν αναμένεται να υπερβεί το 45-50% έναντι του 2019, ακόμη και για τους πλέον αισιόδοξους.

Παρ’ όλα αυτά, το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι μόλις οι μισοί πελάτες της τράπεζας που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο βρίσκονται σε moratoria. «Υπάρχει άφθονη ρευστότητα λόγω των μέτρων στήριξης της οικονομίας και ταυτόχρονα τα ξενοδοχεία έχουν περιορίσει στο μέγιστα τα λειτουργικά τους κόστη, επαναλειτουργώντας επιλεκτικά», σημειώνει. Μεγαλύτερη είναι η έκθεση των ξενοδοχείων στα μεγάλα αστικά κέντρα -ειδικά για όσα διατηρούν υψηλό δανεισμό- ενώ σε καλύτερη θέση βρίσκονται οι μονάδες στα νησιά και άλλα τουριστικά θέρετρα.

Η… αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας και οι συνεπείς

Ένδυση/υπόδηση: «Αχίλλειος» πτέρνα της οικονομίας υπό συνθήκες covid-19 αποτελεί ο κλάδος της ένδυσης υπόδησης, ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες τραπεζικές πηγές αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ο λόγος είναι το απόθεμα που απαιτείται προκειμένου να λειτουργήσει αυτός ο κλάδος του λιανεμπορίου και η ρευστότητα που αυτό προϋποθέτει. Η διακεκομμένη λειτουργία των καταστημάτων δεν επιτρέπει στους εμπόρους μια πιο συνετή διαχείριση των λειτουργικών τους εξόδων, ενώ σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η εποχικότητα των προϊόντων -ειδικά στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης.

Εστίαση: Παρά τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει τα πολύμηνα lockdown, ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την ένδυση/υπόδηση, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, καθώς έχουν ληφθεί μέτρα στήριξης σε επίπεδο Πολιτείας ενώ δεν απαιτείται αυξημένη ρευστότητα όπως στα καταστήματα. Με τους εργαζομένους σε αναστολή εργασίας και την επιδότηση των ενοικίων, η έκθεση της συγκεκριμένης κατηγορίας επιχειρηματιών είναι πιο περιορισμένη.

Υποδομές: Τόσο τα αεροδρόμια, όσο και τα οδικά δίκτυα έχουν εξασφαλίσει δίχτυ προστασίας από τη σφοδρή οικονομική ύφεση χάρη στις αποζημιώσεις που λαμβάνουν από το Δημόσιο δεδομένης της ανωτέρας βίας που συνεπάγεται η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις πολιτών και επισκεπτών. Για τον λόγο αυτό, υποστηρίζει η ίδια πηγή μεγάλο μέρος των εν λόγω πελατών εξακολουθεί και εξυπηρετεί τα δάνειά του χωρίς να κάνει χρήση των δυνατοτήτων αναστολής δόσεων.

Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης Διοικητή της ΤτΕ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το μέγιστο ποσό των δανείων που βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής πληρωμών από την έναρξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2020 ανήλθε σε 27,6 δισ. ευρώ. Το Δεκέμβριο του 2020, το υπόλοιπο των δανείων αυτών ήταν περίπου 4 δισ. ευρώ. Οι αναστολές πληρωμών, οι οποίες αποτελούσαν περίπου το 1/5 των συνολικών ενήμερων δανείων, αφορούσαν στην πλειονότητά τους (άνω του 50%) δάνεια προς επιχειρήσεις κυρίως πολύ μικρού, μικρού και μεσαίου μεγέθους. Οι κλάδοι τους οποίους αφορούσαν τα δάνεια σε αναστολή πληρωμών ήταν κυρίως αυτοί της εστίασης και παροχής καταλυμάτων, του εμπορίου, της μεταποίησης, των κατασκευών και υπηρεσιών ακίνητης περιουσίας και των μεταφορών.

πηγη