Πέμπτη
25
Απρίλιος
TOP

Τρεις συλλήψεις για αρχαιοκαπηλία στην Σπάρτη

Στη σύλληψη τριών ατόμων για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας προχώρησαν οι Αρχές μετά από συντονισμένη επιχείρηση στην Σπάρτη. Μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν ήταν και άγαλμα Ελληνιστικών Χρόνων, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.

Μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οργανώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στη Σπάρτη Λακωνίας, όπου συνελήφθησαν ένας 44χρονος, ένας 48χρονος και ένας 57χρονος.

ASTYNOMIA.GR

Σε φορτηγό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 57χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα της Θεάς Υγείας, ελληνιστικών χρόνων, με την πλίνθο του, μήκους πενήντα πέντε περίπου εκατοστών, το οποίο φαίνεται να προοριζόταν για πώληση έναντι μεγάλου χρηματικού αντιτίμου.

Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμοδίων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας το μαρμάρινο άγαλμα είναι σημαντικής αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας και εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

ASTYNOMIA.GR

Ακολούθησαν έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων στην Σπάρτη όπου κατασχέθηκαν διάφορα ευρύματα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

http://www.naftemporiki.gr