Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Τσίπρας: Η πρόταση μομφής είναι καλοδεχούμενη, την καλωσορίζω

Με μία σφοδρή επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ψήφο δυσπιστίας στην κυβέρνηση του.

Ο κ.Τσίπρας μίλησε με πολύ σκληρά λόγια για τον πρώην πρωθυπουργό, για τον οποίο είπε ότι έφτιαξε πολιτική καριέρα πουλώντας ψευτοπατριωτισμό.

Πραγματικός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς

«Ο κ.Μητσοτάκης επέλεξε να μετατραπεί σε θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας που είναι ο κ. Σαμαράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος έχτισε όλη του την πολιτική διαδρομή και καριέρα πουλώντας ψεύτικο υπερπατριωτισμό σε ένα θέμα που επί 26 χρόνια αποτελεί πληγή στην εξωτερική μας πολιτική στο θέμα της ονομασίας των γειτόνων μας.
Ηταν ο πρώτος ο οποίος επισήμως ως υπουργός Εξωτερικών αντικαθιστώντας τότε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στις  2 Δεκεμβρίου 1991 στο Συμβούλιο Κορυφής απεδέχθη σε επίσημο κείμενο της ΕΟΚ να καταγράφει η γείτονα χώρα με τον όρο Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτός ήταν που αποδέχτηκε και ήταν και ο πρώτος ο οποίος γέννησε το πρόβλημα αυτό».

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον είχε πει ανόητο

Ο κ. Τσίπρας ανεβάσει ακόμα περισσότερο τους τόνους λέγοντας ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει τον Αντώνη Σαμαρά «ανόητο» και ο ίδιος ο οποίος τώρα επικαλείται τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου τότε τους κατηγορούσε και τους ζητούσε να αποχωρήσουν από την πολιτική ζωή του τόπου.
«Είχε χαρακτηρίσει ανόητο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκη τον κ.Σαμαρα. Αυτός ο άνθρωπος που έχει μεγάλη ευθύνη για τη γέννηση αυτού του προβλήματος, είναι αυτός που είχε το θράσος να σηκώσει τη σημαία του υπερπατριωτισμό  και να ρίξει τότε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και σήμερα είναι πάλι αυτός ο οποίος παρουσιάζοντας τον υπερπατριώτη έρχεται και  παριστάνει τον θεματοφύλακά των εθνικών αξιών του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου όταν το 94 έχοντας ιδρύσει  το κόμμα της Πολιτικής Ανοιξης λυσσαλέα επιτίθετο και στους δύο για το θέμα των Σκοπίων ζητώντας να αποχωρήσουν από την ενεργό πολιτική δράση».

Είναι απαράδεκτο να εμπλέκεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ολοκληρώνοντας την επίθεση του στον Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε ότι οδηγεί τη Νέα Δημοκρατία σε θεσμικές ακροβασίες με αφορμή την επίθεση του στον Προκόπη Παυλόπουλο.

«Έχει ο καιρός γυρίσματα και ορισμένες φορές η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Ο κ. Σαμαράς θέτει σε ομηρία έναν άλλο Μητσοτάκη τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον οδηγεί σε μία θέση και στάση, η οποία εκτιμώ ότι δεν συνάδει με προηγούμενες θέσεις του, αλλά κυρίως τον οδηγεί και σε μια συμπεριφορά θεσμικών ακροβασιών και αυτό είναι το χειρότερο.
Το να εμπλέκει κάνεις το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για το τι ορίζει το Σύνταγμα της χώρας, είναι θεσμική ακροβασία που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιχειρεί».

Η πρόταση δυσπιστίας είναι ένα σημαντικό δώρο που μου κάνετε

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η πρόταση δυσπιστίας του  Κυριάκου Μητσοτάκη είναι καλοδεχούμενη και όπως είπε χαρακτηριστικά τις επόμενες δύο μέρες θα ειπωθούν όλα με ονόματα και διευθύνσεις.

«Άκουσα την θεατρικά προσχεδιασμένη ομιλία του κ. Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την προαποφασισμένη κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.

Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέτετε σήμερα στην κυβέρνηση μου είναι καλοδεχούμενη, την καλωσορίζω και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Είναι ένα πολύ σημαντικό δώρο που μου κάνετε αυτή την κρίσιμη στιγμή.
Μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε αυτές τις δύο μέρες να μιλήσουμε με ονόματα και με διευθύνσεις για το ποιος έδωσε τι  και πότε για το ποιος κέρδισε και ποιος έδωσε σε αυτή τη μεγάλη ιστορία που μας ταλανίζει εδώ και 26 χρόνια, αλλά και λίγο περισσότερα γιατί από τη δεκαετία του 70 έχουν γίνει παραχωρήσεις και λάθη για να βρεθούμε σήμερα σε αυτή τη θέση. Θα τα πούμε όλα με ονόματα και με διευθύνσεις για το ποιος κέρδισε και για το ποιος έχασε.

Εμπόριο πατριωτισμού και πατριδοκαπηλίας στην παράταξη της Αριστεράς δεν θα κάνετε εσείς εδώ κ.Μητσοτάκη.

Θα αναμετρηθούμε πράγματι  κ. Μητσοτάκη και με την ιστορία και με τις ευθύνες μας μόνο που  αυτό το διήμερο εσείς  θα μετρηθείτε και με την οικογενειακή πολιτική σας ιστορία και πολύ φοβάμαι ότι σε αυτή την προσωπική αναμέτρηση κινδυνεύετε να βρεθείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής.»

Πηγή: iefimerida.gr