Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Τσίπρας: Θα προκηρυχθούν άμεσα οι 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο

Ως ιστορικό βήμα με αμοιβαίες υποχωρήσεις εκατέρωθεν χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός την συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha, ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της συμφωνίας λέγοντας ότι θα υπάρχει κοινό όφελος και στην Εκκλησία και στο κράτος. Επεσήμανε δε ότι «σε κάθε ιστορικό βήμα υπάρχουν αντιδράσεις» αλλά πρόσθεσε ότι η ιστορία θα καταγράψει τη συμφωνία και όχι τις αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι 10.000 θέσεις στο δημόσιο που θα αποδεσμευτούν από την αποχώρηση των ιερέων από την μισθοδοσία του δημοσίου, θα «προκηρυχθούν άμεσα εντός του 2019 και θα αρχίσουν να καλύπτονται από 2020 και μετά» και θα αφορούν γιατρούς καθηγητές, δασκάλους, νοσηλευτές.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε την μνημονιακή ρήτρα για 1 αποχώρηση για 1 πρόσληψη στο Δημόσιο και πρόσθεσε: «Εμείς κατοχυρώνουμε το 1 προς 1 και έχουμε και 10.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Το 2019 αναμένεται να έχουμε 8-8.500 αποχωρήσεις και άρα ισάριθμες προσλήψεις, συν 7,500 επιπρόσθετες προσλήψεις, τις οποίες έχουμε προαναγγείλει γιατί έχουμε βρει τους πόρους» προανήγγειλε. Τόνισε δε πως οι επιπλέον αυτές προσλήψεις θα αφορούν θέσεις εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή.

Θα βρούμε τα χρήματα για την Εκκλησία

Αναφερόμενος στην ουσία της συμφωνίας και ερωτηθείς για το πού θα βρει τα χρήματα το Κράτος για να πληρώνει τα 210 περίπου εκατ. ευρώ στην Εκκλησία, υπό την μορφή επιδότησης, ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στα έσοδα από το Ταμείο που θα δημιουργηθεί από κοινού μεταξύ Εκκλησίας-Πολιτείας. Τόνισε δε πως από την εκκλησιαστική περιουσία την μη αξιοποιήσιμη που λιμνάζει αλλά και την αξιοποιήσιμη την οποία εθελοντικά θα συνεισφέρει η Εκκλησία, σε βάθος χρόνου 10-15 ετών θα μπορεί το κράτος να παίρνει τα χρήματα αυτά για να πληρώνει την επιδότηση προς την Εκκλησία.

«Θα έχει κέρδος και το Κράτος και η Εκκλησία. Η Εκκλησία θα μπορέσει να γίνει αυτόνομη και αυτοδύναμη, θα μπορέσει να προχωρήσει σε κάλυψη των αναγκών της και στο κοινωνικό της έργο» είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς το κόστος ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Για το 2020 θα έχουμε δημοσιονομικό κόστος γύρω στα 200 εκατ. ευρώ. Μην έχετε αμφιβολία, θα έχουμε την δυνατότητα να τα καλύψουμε παρά την καταστροφολογία. Πάει καλά η οικονομία και δίνουμε περισσότερα από όσα εξήγγειλα στην ΔΕΘ, οι εξαγγελίες μου ήταν 750 εκατ. ευρώ, τώρα φτάνουμε στα 900 εκατ. ευρώ» είπε.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας με Ιερώνυμο

Ερωτηθείς για το παρασκήνιο της συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο πρωθυπουργός αστειεύτηκε: «Ακόμη κι αν κάποιος είναι άθρησκος, στα θαύματα της βούλησης μπορεί να πιστεύει».

Αποκάλυψε δε ότι «δεν έγινε μέσα στα 45 λεπτά η συμφωνία. Αυτό το «θαύμα» είχε περίπου τρία χρόνια προεργασίας. Εδώ και ενάμιση χρόνο συζητούν οι επιτροπές μας. Ανέθεσα στον κ. Χαρίτση να καταγραφεί η εκκλησιαστική περιουσία μάλιστα έφτιαξε και ΕΣΠΑ για να υπάρξει η καταγραφή της περιουσίας. Ηδη έχουμε προχωρήσει αρκετά, έχουν μπει εθελοντικά 22 μητροπόλεις, γιατί αρχικά ήταν μόνο η Αρχιεπισκοπή».

«Προσχωρώ στο δόγμα Πολάκη»

Ερωτηθείς για την περίφημη ομιλία Πολάκη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να μπουν κάποιοι φυλακή για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα όσα είπε ο κ. Πολάκης αποτελούν «διερμηνεία του λαϊκού αισθήματος».

«Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε προσχωρώ σ’ αυτό το δόγμα. Αν το δόγμα της άλλης πλευράς είναι η ατιμωρησία, διαφωνώ. Αλλωστε προχωράμε πολύ προσεκτικά. Δεν με ακούσατε εμένα να βγω και να πω ότι ο ένας ή ο άλλος είναι ένοχος, αυτό που λέω είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κάνει ελεύθερη τη δουλειά της.

Αν διαφωνεί κανείς με το δόγμα να εφαρμόζονται οι νόμοι, να δούμε σε ποιο δόγμα να προσχωρήσουμε;» είπε.

Πρόσθεσε σε πως «Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν κανέναν φυλακή. Η Βουλή αναδεικνύει υποθέσεις, δίνει στοιχεία και προσπαθεί να διαμορφώνει κλίμα ελευθερίας στους δικαστικούς λειτουργούς να κάνουν το καθήκον τους, όπως ο νόμος ορίζει. Ο κ. Παπαντωνίου προφυλακίστηκε επειδή είναι πολιτική σκευωρία;».

Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ και υποστήριξε: «Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη για τον κ. Μητσοτάκη».

Για την εκλογή Προέδρου από το λαό

«Φροντίσαμε στην τελική πρόταση που καταθέσαμε η εκλογή Προέδρου από το λαό να είναι η ύστατη επιλογή. Στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία για να εκβιάσουμε τη συναίνεση», είπε και πρόσθεσε ότι στόχος των αλλαγών στην προτεινόμενη συνταγματική αλλαγή είναι να αποσυνδεθεί η εκλογή προέδρου από την κοινοβουλευτική περίοδο, να μην πέφτουν κυβερνήσεις αν δεν βρίσκονται 180 βουλευτές. Μετά την επιλογή μας να ψηφίσουμε την απλή αναλογική, και να τη βάλουμε και στο Σύνταγμα. (…) Οι αυτοδυναμίες δεν θα βγαίνουν με χαμηλότερα από 44%- 45%. Ξεχνάμε τη λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και πάμε σε ένα σύστημα πιο πλουραλιστικό, με θεσμικά αντίμετρα. να μην πέφτει η κυβέρνηση με απλή πρόταση δυσπιστίας ή με την εκλογή προέδρου.

Για την επιδιωκόμενη συναίνεση

«Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Αν θα υπάρχει δυνατότητα και όροι που θα ενισχύουν τις κυβερνητικές συγκλίσεις είναι ένα θέμα. Πολιτική ανωμαλία θα ήταν οι δύο πόλοι να τα έβρισκαν ξαφνικά, όπως έγινε με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ξέχασαν τις διαφορές τους για να κουκουλώσουν. Ο λαός γνωρίζει ότι η χώρα χρεοκόπησε και αυτό δεν έγινε από ατύχημα. Υπήρξε κλατασπατάληση πόρων, μηχανή παραγωγής ελλειμμάτων και σκάνδαλα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Υπάρχει και το ζήτημα της δικαίωσης απέναντι σ’ αυτή την ύβρι που διεπράχθη, είναι λαϊκή απαίτηση, μετά την ύβρι υπάρχει και η Νέμεσις.

Πηγή: iefimerida.gr