Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Φορολογικό προσκλητήριο σε συνταξιούχους χωρών της ΕΕ για μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα με συντελεστές 7-10%

Κοιτάζοντας την “επόμενη ημέρα” της πανδημίας και θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει την εικόνα που δημιουργήθηκε στο εξωτερικό για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα χειρίστηκε την υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση επεκτείνει τα κίνητρα προσέλκυσης εύπορων κατοίκων εξωτερικού στη χώρα. Έτσι, μετά το “non dom” τον νόμο που “υποδέχεται” με ευνοϊκά κίνητρα στη χώρα όποιον είναι διατεθειμένος να επενδύσει 500.000 ευρώ, έρχεται αντίστοιχο φορολογικό “προσκλητήριο” και για συνταξιούχους του εξωτερικού.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Από τους ξένους συνταξιούχους –Ευρωπαίους και μη- δεν θα ζητούνται αυστηρές προϋποθέσεις όπως η αγορά ακινήτου μεγάλης αξίας (όπως ισχύει στο πρόγραμμα της χρυσής βίζα) ή η πραγματοποίηση μεγάλης αξίας επενδύσεων. Ο στόχος, όπως εξηγεί αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας είναι η τόνωση της κατανάλωσης επί ελληνικού εδάφους.

Σε όσους συνταξιούχους αποφασίσουν να μεταφέρουν μόνιμα τον τόπο κατοικίας τους στην Ελλάδα (ή τουλάχιστον να ζουν στη χώρα για χρονικό διάστημα άνω των 6 μηνών σε ετήσια βάση) θα προσφέρεται ισχυρό φορολογικό κίνητρο καθώς το εισόδημά τους (από όπου και αν προέρχεται) θα φορολογείται με συντελεστή 7-10% για αρκετά χρόνια μετά την πρώτη εγκατάσταση.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση έχουν στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη ημέρα της πανδημίας. Με τη οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας μέσα στους επόμενους μήνες, εκτιμάται ότι πολλές χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό.

Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η ζήτηση για μετεγκατάσταση πολιτών που έχουν την οικονομική δυνατότητα σε χώρες που θεωρούνται περισσότερο “ασφαλείς” ή ότι προσφέρουν καλύτερο κλίμα. Με την νομοθετική διάταξη για τους συνταξιούχους αλλά και μια ακόμη διάταξη η οποία θα απευθύνεται σε εργαζομένους επιχειρήσεων από το εξωτερικό –στο ίδιο νομοσχέδιο μελετάται να εισαχθεί καθεστώς πολύ ευνοϊκής μεταχείρισης στη μεταβίβαση μετοχών από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους- θα έχει πλέον δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κινήτρων για την προσέλκυση πολιτών από το εξωτερικό.

www.thetoc.gr