Τετάρτη
24
Απρίλιος
TOP

Χαρίτσης: Έκρηξη επενδύσεων το 2018 – Επενδύσεις 700 εκατ. “ξεκλείδωσε” η task force (video)

Το στίγμα της μεταμνημονιακής περιόδου δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο www.bigbusiness.gr, καθώς, όπως αναφέρει «η πορεία προς την έξοδο συνομολογείται από όλους», αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο χρήσης πιστοληπτικής πιστωτικής γραμμής. Ο ίδιος εκτιμά ότι η χώρα μας θα βγει από τη μνημονιακή περίοδο χωρίς να χρειάζεται «δάνεια του επίσημου τομέα», παρατηρώντας παράλληλα ότι «δε θα εξαφανιστεί την επόμενη ημέρα η επιτήρηση και προκύπτει από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί τα προηγούμενα χρόνια», ενώ προσθέτει ότι σταδιακά «αυξάνονται οι βαθμοί ελευθερίας για να ασκήσουμε τη δική μας πολιτική».

Συνέντευξη στον Γιάννη Αγουρίδη

Όντας επικεφαλής της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής για τις Επενδύσεις  αναφέρει ότι μέσα λίγους μήνες αυτή «ξεκλείδωσε» επενδύσεις 700 εκατ., προσθέτοντας μάλιστα ότι το συνολικό ύψος των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων για το 2017 άγγιξε τα 4 δις., ενώ σε σχέση με τη φετινή χρονιά κάνει λόγο για «ένα πολύ πιο φιλόδοξο στόχο». Επίσης, σημειώνει ότι το πλαίσιο για την Αναπτυξιακή τράπεζα θα έρθει τους επόμενους μήνες στη Βουλή

Την ίδια ώρα, επεξηγεί το πως θα λειουργήσει το αποκαλούμενο «γαλλικό κλειδί» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ αναλύσει σε αδρές γραμμές το πως σχεδιάζεται το «ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα» της κυβέρνησης στη βάση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Επιπλέον, αναφέρει ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα «κόκκινα δάνεια», καλώντας τους κακοπληρωτές να πληρώσουν, ωστόσο προσθέτει πως είναι απαραίτητο να ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες, όπου χρειάζεται, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επιπρόσθετες του ήδη πάρχοντος πλαισίου, λέγοντας «όπου χρειάζονται παρεμβάσεις πρέπει να αναληφθούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες για να γίνουν αυτές Νόμος του Κράτους».

Τέλος, αναφέρεται στο κρίσιμο ζήτημα των Σκοπίων, τις επερχόμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τέλος ανοίγει τα «χαρτιά» του για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης

ΜΕΡΟΣ Α΄

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρει πως «είναι σαφής ο χάρτης εξόδου» από τα μνημόνια, σημειώνοντας ότι πραγματοποιείται με «σχεδιασμένο τρόπο». Επί της ουσίας, ο ίδιος λέει ότι είναι εφικτή η καθαρή έξοδος από τα προγράμματα, αφήνοντας «αιχμές» προς όσους προσπαθούν από το εσωτερικό της χώρας να θέσουν θέμα πιστοληπτικής γραμμής, σημειώνοντας ότι «υπερβαίνουν τα όρια του ρόλου που τους αναλογεί». Ακόμη, θεωρεί ότι θα σχηματιστεί το κατάλληλο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» για να δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες για την έξοδο, ώστε να υπάρξει «ομαλό πέρασμα στη νέα φάση». Αναφορικά με την πρόταση της γαλλικής πλευράς, σημειώνει ότι εισάγει τη «ρήτρα ανάπτυξης», ούτως ώστε «να ομαλοποιείται η καμπύλη χρέους».

ΜΕΡΟΣ Β΄

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρεται στο «ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα», το οποίο θα αφορά εξ ολοκλήρου «την επόμενη μέρα» σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν προκύπτει επειδή μας το ζητάει από το Eurogroup», λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά θέλει να σχεδιάσει την επόμενη μέρα «με συγκροτημένο τρόπο προεργασίας». Πάντως, κάνει λόγο για ανάγκη να υπάρξει «δυναμική διαδικασία με την κοινωνία», στον τρόπο κατάρτισής του.

Σε σχέση με την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή για τις Επενδύσεις σημειώνει ότι «έχει αυξηθεί (σ.σ. το επενδυτικό ενδιαφέρον) από τον περασμένο Ιούνιο», προσθέτοντας πως άνοιξε ο δρόμος για επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγους μήνες. Για τις άμεσες ξένες επενδύσεις λέει ότι έφτασαν τα 4 δις. το 2017 και θα είναι πολύ περισσότερες το 2018. Όμως, ζητά να υπάρχουν «επενδύσεις με δικλείδες ασφαλείας» που «δε δημιουργούν περιβαλλοντικά, εργασιακά ή άλλου είδους προβλήματα».

Για την Αναπτυξιακή τράπεζα αναφέρει ότι είναι από τα «στοιχήματα» που κερδήθηκαν κατά τη δεύτερη αξιολόγηση «μετά από διαπραγματεύσεις δύο ετών», προσθέτοντας ότι δε θα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις εμπορικές τράπεζες, αλλά θα εντοπίσει «τα χρηματοδοτικά κενά» και «θα συγκεντρώνει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία».

ΜΕΡΟΣ Γ΄

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρεται στο καυτό θέμα των πλειστηριασμών, λέγοντας ότι «είναι από τις δύσκολες πτυχές έργου που έχουμε το επόμενο διάστημα», παραδεχόμενος ότι «καλό είναι να γίνεται κριτική». Ο ίδιος τοποθετεί το ζήτημα συνολικά, τόσο σε σχέση με το να μειώσουν οι τράπεζες τα «κόκκινα» δάνειά όσο και «να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, τα νέα ζευγάρια, τα οποία θέλουν να κάνουν μια καινούρια δουλειά ή να αγοράσουν νέο σπίτι».

Για την πρώτη κατοικία τονίζει πως υπάρχει θεσμικό πλαίσιο προστασίας από το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, ωστόσο ζητά να υπάρξει και άλλη μέριμνα στην πορεία και «όπου χρειάζονται επιπλέον θεσμικές και νομοθετικές παρεμβάσεις, για να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο το πλαίσιο, αυτές θα πρέπει να γίνονται», προθέτοντας ότι το βασικό ζήτημα είναι «να προστατευτεί η κοινωνική πλειοψηφία», ενώ παράλληλα «θα πρέπει να πληρώσουν οι κακοπληρωτές αυτό που τους αναλογεί».

ΜΕΡΟΣ Δ΄

Για το θέμα με τα Σκόπια ο κ.Χαρίτσης υποστηρίζει ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που «θα διασφαλίζει την καλή γειτονία, χωρίς λογικές αλυτρωτισμού», ενώ καλεί την αντιπολίτευση να «επιδείξει μεγαλύτερη σοβαρότητα». Ιδιαίτερα για τη ΝΔ σημειώνει ότι «σύρεται πίσω από ακραίες φωνές».

Ακόμη, προαναγγέλει τις θεσμικές αλλαγές σε σχέση με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «για να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες», ξεκαθαρίζοντας ότι η εκτέλεσή του είχε μηδενικό αποτύπωμα το 2017, εξαπολύοντας και πάλι «βέλη» προς τη ΝΔ αναφέροντας πως «δυστυχώς για άλλη μια φορά η κριτική στην κυβέρνηση δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα».

Τέλος, αναφέρεται στο τι θα μπορούσε να συμβεί σε ενδεχόμενο ανασχηματισμού και ξεκαθαρίζει  πως «η δουλειά  είτε με εμένα ως επικεφαλής είτε με κάποιον άλλο, θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί…..ανεξάρτητα από τα πρόσωπα».

Κάμερα – Μοντάζ: Άρης Ρούπινας