Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται να ανταπεξέλθουν στην πιο δύσκολη μέρα του έτους και αυτή είναι… αύριο

Με την αγωνία για το αν θα ληφθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και στην Ελλάδα -με αποτέλεσμα να επηρεαστεί ακόμη περισσότερο η οικονομική δραστηριότητα- να κορυφώνεται, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται να ανταπεξέλθουν στην πιο δύσκολη μέχρι σήμερα ημέρα του χρόνου, που είναι η αυριανή.

Πρώτη και δεύτερη δόση ΕΝΦΙΑ

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής (ή μέχρι το απόγευμα για όσους χρησιμοποιούν το e-banking) θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα η πρώτη και η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, μια ακόμη δόση φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και ο ΦΠΑ που αυτή τη φορά αφορά τόσο στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία όσο και τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρότερες με τα απλογραφικά βιβλία.

Κάθε δόση του ΕΝΦΙΑ είναι 450 εκατ. ευρώ: σύνολο 900 εκατ. ευρώ. Μια δόση του φόρου εισοδήματος, είναι 500 εκατ. ευρώ μόνο για τα φυσικά πρόσωπα καθώς ο συνολικός λογαριασμός και φέτος ξεπέρασε τα τρία δις. ευρώ. Όσο για τον ΦΠΑ, μπορεί οι συναλλαγές να έχουν περιοριστεί λόγω της πανδημίας, ωστόσο επειδή αποτυπώνονται οι αγοραπωλησίες που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι, ο συνολικός λογαριασμός μπορεί να ξεπεράσει τα 1,3-1,4 δις. ευρώ. Να γιατί η αυριανή είναι η πιο δύσκολη (μέχρι την επόμενη) ημέρα του χρόνου: για πρώτη φορά συγκεντρώνονται τόσα βάρη στα οποία οι φορολογούμενοι πρέπει να ανταποκριθούν και μάλιστα ταυτόχρονα.

Παρατάσεις για τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις δεν υπάρχουν αυτή τη φορά με εξαίρεση τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε “κόκκινες περιοχές” για τουλάχιστον 14 ημέρες μέσα στον Οκτώβριο (ουσιαστικά μόνο οι επαγγελματίες της Κοζάνης). Και αυτοί έχουν τη δυνατότητα να μεταθέσουν την πληρωμή του ΦΠΑ για το τέλος Απριλίου. Τι πρέπει και τι μπορούν να κάνουν οι υπόλοιποι;

1. Να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί “εδώ και τώρα”

2. Να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα για να σπάσουν τη φορολογική τους υποχρέωση (μία ή περισσότερες) σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Η πιστωτική κάρτα αν έχει το απαιτούμενο υπόλοιπο μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο εργαλείο στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία καθώς ακόμη και όσοι διαθέτουν ρευστότητα, είναι πιθανό να θέλουν να την κρατήσουν καθώς όλα δείχνουν ότι έρχονται δύσκολες ημέρες.

3. Να σπάσουν την οφειλή σε 12 δόσεις μέσω της πάγιας ρύθμισης. Το επιτόκιο, ξεπερνά το 4,5% αλλά η επιβάρυνση για μόλις 12 μήνες δεν είναι σημαντική και ουσιαστικά περιορίζεται στα 25-30 ευρώ ανά 1000 ευρώ οφειλής.

4. Να σπάσουν την οφειλή σε 24 δόσεις και πάλι μέσω της πάγιας ρύθμισης. Αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί με ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι 24 δόσεις θα συνεχίσουν να πρέπει να πληρώνονται και ύστερα από ένα 12μηνο όταν θα έχουν “γεννηθεί” οι φορολογικές υποχρεώσεις της επόμενης χρονιάς κάτι που σημαίνει ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώνει ταυτόχρονα και τα τρέχοντα και τα προηγούμενα.

www.thetoc.gr