Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Όταν η Ναυτιλία παίζει γκολφ στο Costa Navarino

Στην πανέμορφη Μεσσηνία στο δρόμο προς την Πύλο όλοι οι δρόμοι της Ναυτιλίας οδηγούσαν πριν από λίγες ημέρες στο Costa Navarino. Εκεί που διασταύρωσαν τα μπαστούνια του γκολφ εφοπλιστές και υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας στο 5ο τουρνουά “Greek Maritime Golf Event”. Ανάμεσά τους και ένας θρύλος του μπάσκετ, ο  αμερικάνος Τζο Αρλάουσκας, έβαλε τη δική του πινελιά.

Από νωρίς το πρωί και κάτω από ιδανικές συνθήκες οι 16 ομάδες των τεσσάρων ατόμων άρχισαν  το παιχνίδι στα δύο καταπληκτικά γήπεδα  του συγκροτήματος της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου The Dunes Course και The Bay Course ανάμεσα σε ελαιόδεντρα εκατοντάδων ετών, με θέα στο Ιόνιο πέλαγος και τον ιστορικό κόλπο του Ναβαρίνου. Εκτός από τους Έλληνες συμμετείχαν υψηλόβαθμα  στελέχη της ναυτιλίας, από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία,  η Αγγλία, η Σιγκαπούρη κα.

Ξεχώρισαν με την παρουσία του, μεταξύ άλλων, ο πλοιοκτήτης Ανδρέας Μαρτίνος ιδρυτής της ναυτιλιακής εταιρείας Minerva. Η εταιρεία που ξεκίνησε το 1996 με έξι δεξαμενόπλοια έχει φθάσει σήμερα να είναι ηγέτης  στην κατηγορία των aframax. Συνολικά έχει στόλο με 73 πλοία εκ των οποίων 67 είναι δεξαμενόπλοια και έξι φορτηγά.

Λιτός, με χαλαρή διάθεση και άψογο αγωνιστικό στυλ, έδειχνε να απολαμβάνει το παιχνίδι με την ομάδα του και ήταν από τους διακριθέντες του τουρνουά. Πάντα διακριτικός, άνθρωπος χαμηλών τόνων, απέφευγε να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων ακόμη και τη βραδιά της βράβευσής του.

Ο Λεωνίδας Πολέμης, της Empire Chemical Tanker Holdings, κατέλαβε τη δεύτερη  θέση με την ομάδα  του η οποία διακρίθηκε  πριν καν κάνει το πρώτο κτύπημα λόγω της εμφάνισης που φορούσε με λευκό μπλουζάκι και κατακόκκινο σορτσάκι.

Ο  Θεόφιλος Ξενακούδης managing director  ενός εκ των ισχυρότερων νηολογίων του κόσμου, εκείνο των Νήσων Μάρσαλ,  είναι παλιά σειρά στο συγκεκριμένο τουρνουά και εκ των χορηγών. Στην ομάδα του συμμετείχε και ο Τζο  Αρλάουσκας, αμερικανός, με καταγωγή από τη Λιθουανία γνωστός στο ελληνικό φίλαθλο κοινό από το πέρασμά του από την ΑΕΚ και τον Άρη. Στο ντραφτ του ΝΒΑ του 1987, αποκτήθηκε από τους Σακραμέντο Κινγκς. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη συμμετοχή μου στο τουρνουά Greek Maritime Golf. Το Marshall Islands Registry υποστηρίζει αυτήν την προσπάθεια από την αρχή και θέλω να συγχαρώ τους Θάνο και Πάνο Καραντζιά για την εξαιρετική διοργάνωση που συγκέντρωσε τόσα πολλά στελέχη της Ελληνικής ναυτιλίας» επεσήμανε ο Θεόφιλος Ξενακούδης.

Όμως δεν είχε μόνο αγωνιστικό προφίλ του τουρνουά αλλά και φιλανθρωπικό αφού ηναυτιλιακή κοινότητα, στήριξε έμπρακτα την ένωση «Μαζί για το Παιδί» με δύο τρόπους: α) Κατά την διάρκεια του αγώνα shotgun scramble, που διεξήχθη, οι παίκτες του τουρνουά είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν το ποσό που επιθυμούσαν αγοράζοντας επιπλέον προσπάθειες, στην τρύπα 10 του The Dunes Course. β) Κατά την διάρκεια της βραδιάς απονομής των βραβείων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνεισφέρουν  με το ποσό που επιθυμούσαν. Το συνολικό ποσό που συγκέντρωσε η διοργάνωση και θα διατεθεί στην Ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το Παιδί» έφτασε τα6.325 ευρώ.

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, πρόεδρος του  «Μαζί για το Παιδί»  μιας  Ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, παραλαμβάνοντας την επιταγή  τόνισε την προσπάθεια που γίνεται από το 1996 για την ευημερία παιδιών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια.

Η Ένωση και τα μέλη της προσφέρουν υπηρεσίες σε περισσότερα από 30.000 παιδιά ετησίως εκ των οποίων στα 10.000 σε  συστηματική βάση.

Greek Maritime Golf Event, Costa Navarino 08/06/2019

Επιπλέον, σε συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις,  τα μέλη της Ένωσης πρωτοστατούν στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας αλλά και στην προαγωγή της επιστημονικής έρευνας σε θέματα που αφορούν βρέφη, παιδιά και εφήβους σε ανάγκη, ενώ οι υπηρεσίες που αφιλοκερδώς προσφέρουν στις εγκαταστάσεις τους, είναι υψηλού επιπέδου και πολλά από τα προγράμματα που αναπτύσσουν, πρότυπα στον τομέα τους.

Στους νεοεισερχόμενους του τουρνουά ανήκε ο Κωνσταντίνος Οικονόμου της MarineTours ο οποίος βρήκε τα κοινά σημεία μεταξύ γκολφ και ναυτιλίας:  «Είναι η πρώτη μου συμμετοχή.  Είμαι ενθουσιασμένος, Με την εταιρεία μου συμπλέουμε με την  ελληνική ναυτιλία και τον αθλητισμό.  Το γκολφ είναι ένα στρατηγικό παιχνίδι υπομονής και όπως κάθε τι στη ζωή που έχει αξία θέλει υπομονή,  στρατηγική σκέψη και διάθεση. Και όλα αυτά τα βρήκα στο γκολφ για αυτό εγώ και η εταιρεία μου  το στηρίζουμε» και προσέθεσε: «Αυτό που μου έχει κάνει μεγάλη  εντύπωση σε αυτή τη διοργάνωση είναι πως άνθρωποι όλων των ηλικιών  ενώνονται κάνουν μία  ωραία ομάδα μία ωραία παρέα  βρίσκουν εκείνους τους τρόπους να συνδέονται μεταξύ τους  και να περνά όμορφα. Οι συμμετέχοντες είναι  από διάφορες χώρες. Αυτό είναι το ωραίο και με το γκολφ και με τη ναυτιλία. Είναι πολυεθνικό και μας ενώνει».

Διοργανωτές του τουρνουά που εξελίσσεται σε θεσμό, είναι δύο ξαδέλφια με οικογενειακή παράδοση στο γκολφ. Πρόκειται για τον Θάνο και τον Παναγιώτη Καραντζιά.

«Η ιδέα προέκυψε    μία μέρα στο γκολφ της Γλυφάδας.  Εγώ και ο Θάνος  έχουμε πολλούς πελάτες από τον χώρο της ναυτιλίας και  σκεφτήκαμε  να διοργανώσουμε ένα τουρνουά μεταξύ τους  και να περάσουμε μία  όμορφη μέρα… γκολφική.  Από στόμο σε στόμα, μαζεύτηκε πολύς κόσμος από τον χώρο της  ναυτιλίας.   Και εφόσον είχε επιτυχία  στη Γλυφάδα μεταφερθήκαμε στο Costa Navarino. Το2016 ξεκινήσαμε εδώ. Είναι ένα resort το οποίο μπορεί να παρέχει τα πάντα για τα ους αγωνιζόμενους τους συνοδούς, τα παιδιά είναι ένα resort ολοκληρωμένο, καινούργιο  οι υπηρεσίες   που παρέχονται είναι υψηλού επιπέδου»  τόνισε ο Παναγιώτης Καραντζιάς και συνέχισε αναφερόμενος  στον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο:

«Ο καπετάν Βασίλης ήταν μεγάλος φαν του γκολφ τον γνωρίζαμε όλοι. Τον τιμούμε με την παρουσία μας κάθε χρόνο στο Costa Navarino  και θα τον  τιμούμε για όσο μπορούμε. Το τουρνουά  έχει γίνει ήδη  θεσμός. Τα μεγαλύτερα ονόματα της ναυτιλίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό  από ΗΠΑ, Ιαπωνία  Σιγκαπούρη έρχονται κάθε χρόνο και μας κάνουν την τιμή» όσο για τα πλεονεκτήματα του γκολφ επεσήμανε:    «Πρέπει να χρησιμοποιείς το μυαλό.  Το κάθε κτύπημα το πλασάρεις για να είναι έτοιμο για το επόμενο.  Αυτή είναι η δυσκολία του.  Είναι κάτι σαν   το μπιλιάρδο,  το snooker. Είναι τα δύο πιο δύσκολα αθλήματα».

Από την πλευρά του ο Θάνος Καραντζιάς δήλωσε: «  Στην Ελλάδα  πιστεύουν ότι το γκολφ είναι ένα ακριβό σπορ. Δεν είναι έτσι όμως. Είναι όπως τα υπόλοιπα σπορ, τα  ατομικά. Στο Γκολφ της Γλυφάδας έχουμε ακαδημίες στις οποίες για να γραφτεί κάποιο παιδί  δεν κοστίζει πάνω από 40 ευρώ τον μήνα. Και παρέχουμε τα πάντα δωρεάν.  Δεν είναι μόδα το γκολφ αλλά προσπαθούμε να το κάνουμε  σιγά-σιγά. Υπάρχουν και άλλα  event open που κάνουμε σε σχολεία,  τα οποία είναι δωρεάν για τους μαθητές».

Οι διοργανωτές είχαν φροντίσει  και για τους μη συμμετέχοντες στο τουρνουά, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα με παράλληλες δράσεις. Συγκεκριμένα, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα γκολφ. Αντίστοιχα, οι λάτρεις της φύσης και της ιστορίας, ακολούθησαν την ξενάγηση που έγινε στο πανέμορφο ενετικό φρούριο Νιόκαστρο της Πύλου.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με κάθε επισημότητα, με την διοργάνωση ενός cocktail και φυσικά του gala dinner με την απονομή των βραβείων στους νικητές. Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο θρύλος του μπάσκετ Joe Arlauckas.

Στην κατηγορία των ομάδων, νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα των Σορώτου, Καραμπάτσου, Χρουσαλά και Emanuel. Δεύτερη αναδείχθηκε η ομάδα των Harvey, Robertson, Πολέμη, Malyan, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η ομάδα των Κρητικού, Hutton, Βωβού, Vezhlivtsev. Στις άλλες  κατηγορίες, δόθηκαν τρία ειδικά βραβεία. Πιο συγκεκριμένα, ο Aνδρέας  Μαρτίνος κατέκτησε το βραβείο “Closest to the Pin”, ο  Δημήτρης Κούστας το βραβείο “Longest Drive” και η κα. Nicolas Jones το βραβείο “Putting Competition Winner”.

Στο Costa Navarino βρίσκονται τα δύο από τα επτά διεθνή γήπεδα γκολφ (18 οπών) που υπάρχουν στην Ελλάδα.  Στόχος του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου είναι η ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα και κατά συνέπεια και αύξηση του αριθμού των γκόλφερ. Τα άλλα γήπεδα είναι  στην Κέρκυρα -Corfu Golf Club,  στην Αττική -Golf Club Γλυφάδας,  στη Ρόδο -Afantou Golf Club,  στη Χαλκιδική-Porto Carras Golf Club, και στη  Χερσόνησο της  Κρήτης (The Crete Golf Club), και ένα εννέα οπών στην Ελούντα Κρήτης.

Στο Costa Navarino γίνονται νέες επενδύσεις για το γκολφ. Ειδικότερα θα κατασκευαστούν άλλα δύο γήπεδα γκολφ 18 οπών στο Navarino Hills, τα οποία έχει σχεδιάσει o Jose Maria Olazabal, σε ένα οροπέδιο έκτασης 5.000 στρεμμάτων, με   θέα προς την Πύλο, τον κόλπο του Ναβαρίνου και το νησάκι Σφακτηρία. Τα τέσσερα συνολικά γήπεδα, υψηλότατων διεθνών προδιαγραφών,  θα βρίσκονται  σε απόσταση  13 χιλιομέτρων  μεταξύ τους, καθιστώντας την Costa Navarino έναν από τους λίγους προορισμούς γκολφ ανά τον κόσμο με τα χαρακτηριστικά αυτά.

Επίσης  είναι θέμα μηνών να ολοκληρωθεί ολοκληρώνεται το νέο υπόσκαφο Golf club του γηπέδου The Bay Course, σε μια τοποθεσία με  θέα στον κόλπο του Ναβαρίνου. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα υπόσκαφα clubhouse που βρίσκονται σε γήπεδα γκολφ παγκοσμίως, ανά τον κόσμο.

Η  υψηλή σεζόν του γκολφ είναι από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο και από τον Οκτώβριο έως και  τον Νοέμβριο. Ο μέσος όρος παραμονής ενός γκόλφερ στο ξενοδοχείο κυμαίνεται από έξι έως επτά ημέρες.  Το 2018 υπολογίζεται ότι κατέλυσαν στο Costa Navarino  περίπου 7.500 γκόλφερ. Από την  Costa Navarino υπολογίζουν ότι με τις νέες επενδύσεις  ο αριθμός των γκόλφερ αναμένεται  να αυξηθεί σημαντικά και να φτάσει τους 15.000 με 18.000  τον αριθμό.

www.newmoney.gr