Τρίτη
23
Απρίλιος
TOP

Όταν ο Βορίδης προκαλεί την πολιτική “ορθότητα”

του Θέμη Ι. Κανελλόπουλου

Ο Βορίδης είναι ένας πολιτικός «τύπος» που προκαλεί την πολιτική… ορθότητα, γιατί πολύ απλά δεν θα σου περάσει αδιάφορος. Και απλά και λαϊκά… ή τον πας ή δεν θα τον πας. Δεν υπάρχει εδώ η μέση προσέγγιση, του… κάπως.

Όμως, τελικά, τι ζητάμε από την πολιτική αποτέλεσμα, μόστρα ή… το κάπως;

Γυρίζω λίγο το χρόνο πίσω τότε που οι πατατοπαραγωγοί είδαν το προϊόν τους να ξευτιλίζεται σε επίπεδο τιμής και ζητούσαν το αυτονόητο, δηλαδή, αποζημιώσεις. Το τι δεν… άκουσε τότε ο Βορίδης -και από εμάς- σε επίπεδο κριτικής. Και μετά με το καρπούζι… ξανά τα ίδια. Και μετέπειτα οι καταστροφές στις ελιές που κάποιοι… ειδικοί (άλλο αυτό) θέλησαν να «βαπτίσουν» την καρπόδεση… ανθοφορία, επειδή αδυνατούσε να αποδεχθεί ο ΕΛΓΑ διαδικασία αποζημιώσεων. Και τότε… φωνάζαμε «που είναι ο Υπουργός;»

Και τώρα «σκάνε» η μία πίσω από την άλλη ανακοινώσεις αποζημιώσεων – και προσέξτε το αυτό – αποζημιώσεις που αφορούν τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Και στέκομαι στο κατά κύριο επάγγελμα, γιατί εάν ο Υπουργός ΑΑΤ ήθελε να το… δεί πολιτικά θα έβαζε στο παιχνίδι όσους παίρνουν επιδότηση και έτσι θα είχε ικανοποιημένους και τους «εισοδηματίες», θυμίζοντας κάτι από… άλλες εποχές που τα χρήματα πηγαίναν αλλού και ψαχνόντουσαν για τα… ψίχουλα οι παραγωγοί.

Δηλαδή, εδώ δεν χωράει η επιδοκιμασία; Ή μήπως οι αποζημιώσεις έχουν… πολιτικό χρώμα;

Ενισχύοντας πατατοπαραγωγούς, καρπουζοπαραγωγούς και τους ελαιοκαλλιεργητές στην πράξη – αφού χρειάστηκε να τεκμηριώσει τη διαδικασία γιατί έτσι κινείται το… γραφειοκρατικά δυσκίνητο ελληνικό κράτος και οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί – ο Βορίδης κατάφερε αθόρυβα να τρέξει ένα μεγάλο κομμάτι χρηματοδοτικής στήριξης απευθείας που ίσως… αντίστοιχο δεν έχει σημειωθεί. Εάν δε κινηθεί αποτελεσματικά και στην αναδιάρθρωση των συκεώνων και της σταφίδας θα έχει ικανοποιήσει χρόνια αιτήματα και θα έχει δώσει… points πολλά σε δυναμικά προϊόντα για να ξεφύγουμε από την μονοκαλλιέργεια.

Τώρα έχει μπροστά του αρκετές προκλήσεις, να αλλάξει το πλαίσιο των συνεταιρισμών (το προχωρά…), να δώσει κίνητρα στους νέους αγρότες (εξελίσσεται, θέλει ακόμη…), να αλλάξει τον αναχρονισμένο…  ΕΛΓΑ (πρέπει να γίνει άμεσα…) και να σπάσει τα… καρτέλ της τιμής από το χωράφι στο ράφι (θέλει δουλειά…).

Ο Βορίδης είναι ένας πολιτικός «τύπος» που σε προκαλεί να μην… αδιαφορήσεις και να αξιολογήσεις το καθετί που κάνει. Άτεγκτα θα σταθούμε ξανά να του κάνουμε κριτική και σκληρή (και παραπάνω… από σκληρή), όταν θα δούμε να μην… τρέχει τόσο γρήγορα υποθέσεις ή να μην έχουν αυτές αίσια έκβαση και έτσι πρέπει να γίνεται νομοτελειακά και αντικειμενικά.

Αλλά τουλάχιστον τώρα… σπάζει αυγά, μένει να δούμε τι θα γίνει με την… ομελέτα.

Απλά πράγματα, ο πολιτικός ανεξαρτήτως κόμματος και… προτιμήσεων πρέπει να παράγει αποτέλεσμα.

ΥΓ. Κι επειδή – ξεχνάμε εύκολα θυμηθείτε και την υπόθεση της εξαίρεσης των δασμών από το λάδι…

Υ.Γ.2 Θυμόμαστε τη γέφυρα στο Νέδοντα που θεμελίωσε ως Υπουργός τότε με την παρουσία του;