Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ 384 επιχειρήσεις άνοιξαν, 290 έκλεισαν στη Μεσσηνία το 2017

384 επιχειρήσεις άνοιξαν, 290 έκλεισαν στη Μεσσηνία το 2017

349
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Θετικό… αποτιμάται το ισοζύγιο από τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας όπως παρουσιάζει το ρεπορτάζ της τηλεόρασης BEST, τουλάχιστον σε βάση “ψυχρών” αριθμών.

Η ανθεκτικότητα της επιχειρηματικής κοινότητας στο νομό είναι ένα από τα αξιοσημείωτα της όλης κατάστασης αφού παίζουν ρόλο μεταξύ άλλων τουρισμός και πρωτογενής τομέας που συνεισφέρουν συνδυαστικά. Ωστόσο το 384-290 δεν είναι ικανό να περιγράψει την απόλυτη αλήθεια, αυτή που οι επιχειρηματίες βιώνουν καθημερινά. Κι αυτό γιατί πολλές επιχειρήσεις “καρκινοβατούν”, άλλες απλά συντηρούνται με τα… ψέμματα γιατί δεν υπάρχει επιλογή να κάνουν κάτι άλλο, ενώ αρκετές περισσότερες λόγω εκκρεμοτήτων, χρεών και άλλων υποθέσεων δεν δύναται να κλείσουν. Βέβαια το στοιχείο του υπερ-επαγγελματισμού είναι ένα στοιχείο που δημιουργεί αρκετά περισσότερα προβλήματα, αρκεί κανείς να δει το χώρο των υπηρεσιών. Τα ποιοτικά στοιχεία των επιχειρήσεων που ανοίγουν περικλείονται σε ευκαιριακές καταστάσεις (καφέ, σουβλάκια κ.λπ.) κι όχι σε αναπτυξιακού τύπου που δημιουργούν θέσεις εργασίας και προοπτικές.

Ωστόσο, σε επίπεδο καταγραφής των εγγραφών και διαγραφών για το 2017, δεν μπορούν να μην σχολιαστούν οι τάσεις, εκεί όπου ο χώρος της μεταποίησης και αυτό είναι ενθαρρυντικό εμφανίζει μια δυναμική, καθώς εκεί που έκλεισε… μία επιχείρηση, άνοιξαν δύο. Αντίστοιχα θετικά τα δεδομένα και για τις εμπορικές επιχειρήσεις με την ανάπτυξη της Καλαμάτας να είναι το σημείο αναφοράς της όλης δραστηριότητας και της προσέλκυσης και μεγάλων αλυσίδων και ομίλων.

Ισοσκελισμένα τα δεδομένα με μικρές διαφοροποιήσεις τα πράγματα στα υπόλοιπα τμήματα, με θετικό έστω και για λίγο να είναι το πρόσημο.

Η όλη αυτή επίδραση αναμένεται να αφήσει το στίγμα της και στην τοπική οικονομία με την πρόκληση του 2018 να είναι πιο σημαντική για το εάν θα διατηρηθεί αυτή η κατάσταση, έτσι ώστε να χαρακτηριστεί ως μια στροφή αισιόδοξη στον όλο χώρο των επιχειρήσεων ή τελικά θα μιλάμε για μια αριθμητική αποτύπωση και όχι εκείνην την πραγματικότητας που βιώνουν καθημερινά εργαζόμενοι, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, την ώρα που η κάνουλα των χρηματοδοτήσεων παραμένει κλειστή και οι πολιτικές στήριξης παραμένουν μηδαμινές.