Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

5 μήνες πριν τις περιφερειακές εκλογές – Οι διεκδικητές, ο απερχόμενος και το… ξεκαθάρισμα

Με τις γιορτές να αποτελούν μια καλή παρένθεση για να πέσουν οι τόνοι που ανέβηκαν κατακόρυφα το προηγούμενο διάστημα γύρω από τα όσα διαδραματίζονται σε περιφερειακό επίπεδο, το κλείσιμο της χρονιάς μας οδηγεί σε μια σειρά από συμπεράσματα στην όλη εξέλιξη του προεκλογικού αγώνα.

Στο στρατόπεδο Νίκα μπορούν να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την υποδοχή της υποψηφιότητάς του στο κοινό της Πελοποννήσου, όμως, απαιτούνται πολλά να γίνουν ακόμη σε μια διαδρομή που βρίσκει ζητήματα και αναγνωρισιμότητας, αλλά και τρικλοποδιές – από στελέχη που το… παίζουν «γαλάζια» – και χαλούν την αίσθηση της «απόλυτης στήριξης» από την πλευρά της ΝΔ, που να σημειωθεί πως ακόμη κοιτά ως… θεατής τα τεκταινόμενα.

Εδώ βέβαια, η κινητικότητα που εμφανίζει ο κ. Νίκας σε συνδυασμό με την ήπια προσέγγιση του ιδίου, την διαφορετική από τον Τατούλη πρόταση, αλλά και την εν δυνάμει κυβερνητική δυναμική της ΝΔ που τον στηρίζει, φαίνεται να «τρέχουν» περισσότερο τις εξελίξεις, και, να διαμορφώνουν προϋποθέσεις επικράτησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνδυασμό με τις προσεκτικές κινήσεις στη στελέχωση του ψηφοδελτίου.

Στην απερχόμενη μισή… περιφερειακή αρχή τα πράγματα μοιάζουν… μπερδεμένα. Όπως… μπερδεμένοι είναι και οι υποστηρικτές της, κάτι που εκφράζεται και στις δημοσκοπήσεις ως έντονος προβληματισμός με στοιχεία κάθετης πτώσης στην πρόθεση ψήφου. Από τη μία ο κ. Τατούλης έχει να αντιπαρατεθεί με το έργο του, ένα έργο που κατά κοινή ομολογία δεν αφήνει στην Πελοπόννησο τίποτε από την εικόνα την οποία ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν υποσχεθεί, και, βασικά δεν αφήνει αυτό που λέμε… αποτύπωμα. Αντίθετα, τα μεγάλα έργα απουσιάζουν από τον απολογισμό και η διαχείριση της επικοινωνίας είναι το μόνο που έχει να παρουσιάσει ως… κάτι. Ο κ. Τατούλης συνδέει την περίοδό του με ότι εκφράζουν οι – χωρίς λογοδοσία – χρηματοδοτικές ροές σε Αναπτυξιακές εταιρείες που «ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια» επί ημερών του με τελευταίο παράδειγμα την ΤΑΠΤοΚ.

Μπερδεμένοι όλοι ακόμη και οι συνεργάτες του με τους οποίους τα «έβαλε» και πολλοί έφυγαν εξαιτίας αυτής της συγκρουσιακής κατάστασης που επέλεξε να… επιβάλλει στην Πελοπόννησο. Από τη μια οι δύο κόσμοι, από την άλλη τα φλερτ με τα κόμματα, πότε τη ΝΔ πότε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και στο τέλος η… ανεξαρτησία, μια «ανεξαρτησία» που στο τέλος στις συνεδριάσεις του ΠΕΣΥ τον οδήγησαν να περνά αποφάσεις έχοντας και την στήριξη της παράταξης της Χ.Α.. Σε αυτό το σκηνικό που φέρει την ευθύνη μοιάζει χαμένος στη… μετάφραση και τις επιδιώξεις και προχωρά σε επιλογές που δεν τυγχάνουν της καλύτερης αποδοχής σε πρόσωπα, είτε σε σπασμωδικές κινήσεις με «πολιτικά παιχνίδια» σε πόλεις, όπως συνέβη στην περίπτωση με τα σκουπίδια της Καλαμάτας.

Τώρα, όσον αφορά τον Γιώργο Δέδε. Μπορεί να λέει το περιβάλλον του πως υπάρχει χρόνος, αλλά ο χρόνος τρέχει και σφίγγει τον  κλοιό των επιλογών του. Ο ίδιος επιθυμεί να κατέλθει ως υποψήφιος αλλά η καθυστέρηση φαίνεται να του στοιχίζει σε επίπεδο συγκρότησης ψηφοδελτίου. Το γεγονός πως θέλει να κατέλθει χωρίς την… εμφανή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι και αυτό ένα θέμα που ακόμη δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, και, η αναμονή προς ώρας… δημιουργεί ένα κενό στον συγκεκριμένο χώρο που ο ίδιος θέλει να εκφράσει.

Στην πλευρά του Γιάννη Μπουντρούκα το θέμα μοιάζει να τρέχει με φόντο τα όσα εξελίχθηκαν από την Πελοποννησιακή Συνεργασία. Ο ίδιος προχωρά εκμεταλλευόμενος την στήριξη από το ΚΙΝΑΛ, όμως και αυτή δεν αποτυπώνεται καθολικά στα στελέχη αφού κάποιοι έχουν μείνει σε Τατούλη και άλλοι περιμένουν Δέδε. Βέβαια, ο ίδιος ήδη προχωρά σε καθαρές κινήσεις από την κοινωνία αισιοδοξώντας πως η καθυστέρηση των υπολοίπων θα προσθέσει στη δική του πρόταση, έχοντας να καλύψει και μια μεγάλη απόσταση στο πεδίο της αναγνωρισιμότητας.

Σταθερά δυναμική η πρόταση από την πλευρά του Νίκου Γόντικα, που μάλιστα κατάφερε να προσδώσει και μια κοινωνική διάσταση στον αντιπολιτευτικό λόγο, παίζοντας επί της ουσίας πολλές το ρόλο της μείζονος αντιπολίτευσης και αναδεικνύοντας μια σειρά από… κακώς κείμενα της αρχής του κ. Τατούλη και τα πολιτικά θέματα που απασχόλησαν την Πελοπόννησο. Δεδομένο θεωρείται ότι η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης με καθαρό λόγο βρίσκει μια μεγαλύτερη δεξαμενή αποδοχής στην περιφέρεια.

Έχοντας κοντά στους 5 μήνες το όλο σκηνικό θα ξεκαθαρίσει και για τους υπόλοιπους συνδυασμούς λίαν συντόμως, με πολλά να αναμένονται στο πεδίο της αντιπαράθεσης.