Παρασκευή
13
Δεκέμβριος
TOP

Έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας

Έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας

Καταψηφίσθηκε στο ΠεΣυ η ΜΠΕ  του ΜΟΡΕΑ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με πλειοψηφία  συντάχθηκε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας καταψηφίζοντας την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συντάχθηκε από τον ΜΟΡΕΑ και αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα του Νέδοντα.

Με την απόφαση-γνωμοδότηση αυτή εκφράσθηκε η αντίθεση του ΠεΣυ στην κατεδάφιση (ξεσκέπασμα) του κεντρικού τμήματος του Νέδοντα που προβλέπει η μελέτη ΜΟΡΕΑ, που θα προκαλούσε  κοινωνική αναστάτωση και οικονομικό μαρασμό εκατοντάδων επαγγελματιών εκατέρωθεν της περιοχής των έργων καθώς και στην διαπλάτυνση του ποταμού στο τμήμα από την οδό Μακεδονίας μέχρι την εκβολή στην θάλασσα, που θα είχε ως συνέπεια την κοπή 170 μεγάλων δένδρων αλλάζοντας ριζικά την φυσιογνωμία και την αισθητική της πόλης στην περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι προσπάθησαν με έντεχνο και παραπειστικό τρόπο να αποδομήσουν την τεχνική έκθεση του καθ. ΕΜΠ Δημ. Κουτσογιάννη ή οποία πρότεινε  εναλλακτική ( λύση 2) στην αντιμετώπιση του προβλήματος ( όπως υποστηρίζουμε εδώ και καιρό οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης), εν τέλει επικράτησε η   λογική πρόταση το Υπουργείο να εξετάσει λύση που θα αναιρεί και θα αποφεύγει τις αρνητικές συνέπειες της λύσης ΜΟΡΕΑ και με έργα ανάντη τα οποία μάλιστα δεσμεύθηκε να χρηματοδοτήσει και  ο Περιφερειάρχης.

Το θέμα λοιπόν εισέρχεται στην πιο καθοριστική φάση δηλ. στο τι θα κάνει η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος. Θα σεβασθούν τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων (ΠεΣυ και Δημ. Συμβούλιο),θα συμμερισθούν τις ανησυχίες και επιφυλάξεις της τοπικής κοινωνίας, θα υιοθετήσουν προτάσεις που έχουν κατατεθεί ή θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της μειοψηφικής λύσης ΜΟΡΕΑ χωρίς τροποποιήσεις?

Ωστόσο ανεξάρτητα από ποια λύση αποφασίσει το Υπουργείο για τον Νέδοντα , όπως έχομε τονίσει και άλλες φορές ,η προστασία της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής δεν επιτυγχάνεται αν δεν γίνει μία συστηματική και ολοκληρωμένη παρέμβαση στο σύστημα αποχέτευσης των ομβρίων.

Η Δημοτική αρχή που με πάθος υπερασπίζεται την μελέτη του ΜΟΡΕΑ  θεωρώντας την ως την καλύτερη λύση, παραγνωρίζει το γεγονός ότι αυτή δεν επιλύει βασικά προβλήματα αποχέτευσης ομβρίων και αντιπλημμύρισης σε καίρια σημεία όπως το Αεροδρ΄’ομιο,το Νοσοκομείο , το Ασπρόχωμα, την Ανατ. Παραλία ,την οδό Φαρών,την οδό Κρήτης και αλλού. Έργα της ΔΕΥΑΚ που είχαν ξεκινήσει κατά μήκος της οδού Αθηνών στην Θουρία ,στο Νοσοκομείο και το Ασπρόχωμα έχουν εδώ και πολύ καιρό σταματήσει  ενώ το έργο αποχέτευσης ομβρίων στην οδό Ακρίτα που θα προστατεύσει την ευρύτερη περιοχή από πλημμυρικά επεισόδια ακόμα και σε συνήθεις καταιγίδες δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί, παρότι είναι ώριμο μελετητικά  και αδειοδοτημένο .

Η  συντήρηση των τοπικών δικτύων ομβρίων  και  ο καθαρισμός των φρεατίων, που είναι ετήσια υποχρέωση και καθήκον της ΔΕΥΑΚ δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ με μεγάλη καθυστέρηση πριν λίγες μέρες ήρθε στην Οικονομική επιτροπή για έγκριση η πρόθεση του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ να συνάψουν προγραμματική σύμβαση για την μελέτη και εκτέλεση μικρών έργων αποχέτευσης ομβρίων!

Αν δεν θέλομε λοιπόν να ζήσουμε καταστάσεις παρόμοιες με εκείνες που βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων σε άλλες περιοχές ,πρέπει συντονισμένα , με πρόγραμμα και με την βοήθεια και συνεργασία των συνδημοτών μας να προχωρήσομε στην βελτίωση και λειτουργικότητα των δικτύων ομβρίων που μαζί με τα μεγάλα έργα που πρέπει το ταχύτερο να γίνουν ,θα εξασφαλίσουμε την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου μας.

Βασ. Τζαμουράνης  Πολ. Μηχανικός

Δημ. Σύμβουλος  επικεφαλής δημ. Παράταξης «ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΔΗΜΟΣ»