Παρασκευή
13
Δεκέμβριος
TOP

“Kούρεμα” 1 δισ. ευρώ σε αγροτικά δάνεια

Τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση του χρέους τους με πολύ ευνοϊκούς όρους και με «κούρεμα» της συνολικής οφειλής ως και 80%, προτού δουν τις ιδιοκτησίες τους να βγαίνουν στο σφυρί ή να πωλούνται τα δάνειά τους σε funds, δίνει σε 21.500 αγρότες η bad bank της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ίδια πολιτική αναμένεται να εφαρμοστεί και στα δάνεια λιανικής τραπεζικής, καταναλωτικά και στεγαστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η PQH, η οποία έχει αναλάβει από το 2016 τη διαχείριση του συνόλου των «κόκκινων» χορηγήσεων των ιδρυμάτων που δεν άντεξαν το βάρος της κρίσης, καλείται να παρουσιάσει μέσα στη χρονιά ένα επικαιροποιημένο πλάνο ταχείας δράσης για το κλείσιμο των υποθέσεων που… λιμνάζουν για χρόνια στα χαρτοφυλάκιά της. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι οφειλέτες θα δεχθούν τους επόμενους μήνες μια τελευταία πρόταση, προτού ξεκινήσουν οι επιθετικές νομικές ενέργειες από την πλευρά της.

Το προφίλ των οφειλετών

Σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των αγροτών, πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνουν ότι πρόκειται στην πλειονότητα των περιπτώσεων για πελάτες της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, η οποία τέθηκε σε εκκαθάριση το 2012, στο πλαίσιο των συντονισμένων κινήσεων που έγιναν για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το προφίλ των 21.500 δανειοληπτών είναι το εξής:
n Καμία εξασφάλιση δεν έχουν παράσχει 7.850 οφειλέτες με χρέη τα οποία μετά την αφαίρεση των επιβαρύνσεων της περιόδου διαχείρισης (από το καλοκαίρι του 2012 ως σήμερα) φτάνουν τα 57 εκατ. ευρώ.
n Με εξασφαλίσεις που κατά μέσο όρο η αξία τους δεν υπερβαίνει το 15% της οφειλής, 11.850 οφειλέτες χρωστούν 340 εκατ. ευρώ.
n Με εξασφαλίσεις άνω του 15% επί της οφειλής τους, 1.800 οφειλέτες χρωστούν 14 εκατ. ευρώ
Οι περισσότεροι από τους παραπάνω δανειολήπτες, παρά τις δύο προσκλήσεις του εκκαθαριστή για ρύθμιση του χρέους τους, παραμένουν άφαντοι τα τελευταία πεντέμισι χρόνια και δεν έχουν καταβάλει ούτε 1 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρέη τους από τα 400 εκατ. ευρώ περίπου το 2012 έχουν αυξηθεί ως σήμερα κατά 820 εκατ. ευρώ, λόγω των επιβαρύνσεων από τόκους.

Δύο επιλογές

Με δεδομένο ωστόσο ότι η διάρκεια ζωής της PQH δεν είναι απεριόριστη, την ερχόμενη διετία οι υποθέσεις αυτές θα κλείσουν, με τη συνεργασία ή μη των οφειλετών. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες απόφαση με την οποία καθορίστηκε το πλαίσιο των ρυθμίσεων ή πράξεων οριστικής διευθέτησης των υπολοίπων τους.

Αυτό θα δίνει δύο επιλογές στους δανειολήπτες:

n Να πληρώσουν εφάπαξ ένα ποσοστό της οφειλής τους και να καθαρίσουν μια κι έξω με το υπόλοιπο χρέος τους με «κούρεμα» ως 60%.
n Να ρυθμίσουν το δάνειό τους με χαμηλά επιτόκια και διάρκεια ζωής ως και 10 έτη με «κούρεμα» ως και 40%.
Και στις δύο περιπτώσεις προσφέρεται πλήρης διαγραφή όλων των τόκων που επιβλήθηκαν μετά τη μεταβίβαση του δανείου στον εκκαθαριστή ως και σήμερα, και επιπλέον διαγραφή ως και του 60% της εναπομένουσας οφειλής. Το τελικό ύψος του «κουρέματος» εξαρτάται από το αν υπάρχουν ενέχυρα, αλλά και από την αξία τους σε σχέση με το ύψος του χρέους. Οσο πιο μεγάλη η αξία τους τόσο μικρότερο θα είναι και το «κούρεμα».

Η επόμενη μέρα

Οι αιτήσεις για ένταξη των οφειλετών στο παραπάνω ευνοϊκό καθεστώς θα ξεκινήσουν στις 2 Μαΐου με προθεσμία ως και τις αρχές Ιανουαρίου. Η διαδικασία θα υλοποιηθεί είτε μέσω του Taxis ή μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Αυτό θα οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι δανειολήπτες που δεν θα δεχθούν την πρόταση που θα τους γίνει θα έρθουν αντιμέτωποι με νομικές ενέργειες που θα ξεκινήσει ο εκκαθαριστής. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν πλειστηριασμό των ενεχύρων, εν προκειμένω της αγροτικής γης, αλλά και πώληση των δανείων τους σε funds. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκκαθαριστής κρατά μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος ρυθμίσεων. Και αυτό διότι ήδη έχει απευθυνθεί δύο φορές στους ίδιους οφειλέτες και δεν υπήρξε ανταπόκριση, ενώ η συντριπτική πλειονότητα αυτών δεν έχει να χάσει και πολλά, καθώς έχει εκχωρήσει στην τράπεζα χαμηλής αξίας ή ακόμα και καθόλου εξασφαλίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκτιμήσεις του είναι πολύ συντηρητικές. Συγκεκριμένα, αναμένει ότι σε ρύθμιση θα μπει το 8%- 10% των οφειλών, ενώ μόλις το 1% θα δεχθεί να πληρώσει εφάπαξ ένα ποσοστό του χρέους του για να απαλλαγεί από το υπόλοιπο. Οι εισπράξεις δε που αναμένει δεν θα ξεπεράσουν τα 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 2% του συνολικού χρέους των 1,25 δισ. ευρώ.

7 ενδιαφερόμενοι κονταροχτυπήθηκαν για ξενοδοχείο στην Κω

Σημαντική νίκη των τραπεζών στη μάχη ενάντια στους στρατηγικούς κακοπληρωτές θεωρείται η πώληση του ξενοδοχείου «Lakitiras» στην Κω την περασμένη εβδομάδα, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Και αυτό διότι απορρίφθηκε από το δικαστήριο η τελευταία, τρίτη κατά σειρά, προσφυγή του παλαιού ιδιοκτήτη για ανακοπή της εκποίησης του τουριστικού συγκροτήματος.

Το ξενοδοχείο μετά το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας πέρασε στα χέρια της Atlantica, εταιρείας κυπριακών συμφερόντων, η οποία διατηρεί στενή συνεργασία με την TUI και διαχειρίζεται πάνω από 20 μονάδες σε Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και σε άλλες χώρες, έναντι του ποσού των 63 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι τράπεζες εκτιμούσαν ότι η αξία του δεν ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ. Η προσφορά υπερκαλύπτει τις οφειλές της εταιρείας προς τράπεζες και Δημόσιο και πιθανότατα θα μείνουν χρήματα και για τον πρώην ιδιοκτήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διαδικασία της δημοπρασίας εμφανίστηκαν συνολικά επτά ενδιαφερόμενοι, που κονταροχτυπήθηκαν για την απόκτησή του. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα.

Η ευτυχής κατάληξη του συγκεκριμένου πλειστηριασμού είναι πολύ σημαντική. Και αυτό διότι το συγκρότημα βρίσκεται σε λειτουργία με ειδικό διαχειριστή την Delloite, η οποία διενήργησε και τον διαγωνισμό πώλησης, και αυτό σημαίνει ότι δεν θα χάσει τη σεζόν. Σημειώνεται ότι η εταιρεία απασχολεί πάνω από 600 εργαζομένους. Για την επίσημη μεταβίβαση της επιχείρησης απαιτείται επικύρωση από το δικαστήριο, η οποία αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Απριλίου.

πηγή: tovima.gr