Κυριακή
28
Νοέμβριος
TOP

Καλύτερη ποιότητα και ιχνηλασιμότητα στο ελαιόλαδο κάνουν οι Ισπανοί για αύξηση εξαγωγών

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε, στα τέλη Αυγούστου, νομοσχέδιο που αφορά τη βελτίωση της ποιότητας και ιχνηλασιμότητας στο ελαιόλαδο.

Το νομοσχέδιο τροποποιεί τους σχετικούς κανονισμούς της χώρας που ίσχυαν από το 1983 και έχει στόχο να δώσει διαφάνεια στους καταναλωτές και αύξηση της προστιθέμενης αξίας στο προϊόν.

Το βασιλικό διάταγμα περιλαμβάνει μια σειρά ορθών καλλιεργητικών πρακτικών για την παραγωγή υψηλής ποιότητας και μεγαλύτερης ιχνηλασιμότητας του τελικού προϊόντος, που θα επιτρέψει στο ισπανικό ελαιόλαδο να αυξήσει το μερίδιό του στην εγχώρια αγορά ελαίων αλλά και να κερδίσει νέες αγορές στο εξωτερικό.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση μεταξύ των καταναλωτών, οι όροι «παρθένο» και «έξτρα παρθένο» θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για το ελαιόλαδο και όχι για οποιοδήποτε άλλο φυτικό λίπος στην ισπανική αγορά.

Επίσης θα απαγορευτεί η πρακτική ανάμειξης παρθένων ελαιολάδων από την τρέχουσα περίοδο εμπορίας με άλλα από προηγούμενες καμπάνιες, προκειμένου να βελτιωθούν τα οργανοληπτικά του προϊόντος (γνωστή ως refrescado).

Στο εξής, ο τομέας της ελαιοκαλλιέργειας θα έχει ένα συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο ελέγχου της ιχνηλασιμότητας, το οποίο θα συντονίζει το Υπουργείο Γεωργίας στη Μαδρίτη και θα το διαχειρίζονται οι αρμόδιες αρχές των Περιφερειών της χώρας.

Το νομοσχέδιο υπόσχεται αύξηση των ελέγχων κατά την μεταφορά χύδην ελαιολάδου. Κάθε φορτίο θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα δελτίο ανάλυσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας (MAPA) θα διαθέσει ειδικό λογισμικό και σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών στις αρχές ελέγχου της χώρας για την καλύτερη online διασύνδεση της παραγωγής από το ελαιοτριβείο μέχρι το τελικό στάδιο πώλησης.

Επίσης θα υπάρξουν ενημερωτικές δράσεις με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης του παρθένου αλλά και της κατηγορίας του «έξτρα παρθένο» ελαιολάδου. Ακόμη θα υπάρξει βελτίωση στη συσκευασία ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι αγοράζουν ένα προϊόν υψηλής ποιότητας.

Τέλος θα αυξηθούν οι έλεγχοι στις φιάλες του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην εστίαση, που θα πρέπει να είναι μιας χρήσης για να αποφεύγονται φαινόμενα νοθείας της ποιότητας.
Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των μεγάλων ισπανικών αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων οι οποίες με ανακοινώσεις τους θεωρούν ένα καλό βήμα που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια.

Η Ομοσπονδία των Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ανδαλουσίας (Cooperativas Agro-Alimentarias de Andalucía) με ανακοίνωσή της κρίνει θετική τη νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία, όπως τονίζει, θα βελτιώσει την εικόνα της ποιότητας του ισπανικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών (Asaja) της Κόρδοβα, Ignacio Fernández de Mesa, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η νέα νομοθεσία θα βοηθήσει τους καταναλωτές, καθώς οι όροι «παρθένο» και «έξτρα παρθένο» θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ελαιόλαδο και όχι για οποιοδήποτε άλλο φυτικό λίπος στην ισπανική αγορά.

Ο γενικός γραμματέας της Συντονιστικής Οργάνωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων (COAG) του Jaén και υπεύθυνος του τομέα ελαιολάδου, Juan Luis Avila, επισήμανε ότι το νέο Βασιλικό Διάταγμα θα βοηθήσει τη βελτίωση της ποιότητας και ιχνηλασιμότητας του ελαιολάδου στην χώρα.

H Ένωση Μικρών Γεωργών και Κτηνοτρόφων (UPA) από την πλευρά της θεωρεί ότι το νομοσχέδιο δεν είναι τόσο φιλόδοξο όσο αρχικά αναμενόταν. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι το πρότυπο ποιότητας δεν περιλαμβάνει το ελαιόλαδο που παράγεται από τους παραδοσιακούς ελαιώνες, κάτι που θα βοηθούσε χιλιάδες μικρά οικογενειακά αγροκτήματα της χώρας. Ωστόσο εκτιμά ότι θα φέρει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα του ελαιολάδου.