Τετάρτη
11
Δεκέμβριος
TOP

Πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις – Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

Πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις στα πρότυπα αυτού που έχει θεσπιστεί για τις κύριες συντάξεις, προβλέπει το μίνι ασφαλιστικό που συνέταξε το υπουργείο Εργασίας και έδωσε προς δημόσια διαβούλευση. Απώτερος στόχος της επιβολής πλαφόν είναι η εξάλειψη του «φαινομένου» πολύ υψηλών επικουρικών συντάξεων (έως και 15.000 ευρώ) που λάμβαναν συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, γεγονός που αποτελεί στρέβλωση για το ασφαλιστικό και μέγιστη αδικία για τους υπόλοιπους συνταξιούχους.

Οι επικουρικές συντάξεις υπολογίζονται κατά ένα μέρος τους, με βάση τις εισφορές που είχαν καταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002- 2014. Σε αρκετές περιπτώσεις, όμως, οι εισφορές αυτές ενσωμάτωναν και κοινωνικούς πόρους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν θεωρητικά σε πάρα πολύ υψηλές επικουρικές συντάξεις. Προέκυπταν περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων, όπως είναι συμβολαιογράφοι, που οι επικουρικές τους ξεπερνούσαν τα 15.000 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 194 ευρώ…

Αυτό το «καθεστώς» τερματίζεται με τη νέα ρύθμιση που προβλέπει τη θέσπιση πλαφόν στις επικουρικές στα 1.382,40 ευρώ (στα 6/20 του πλαφόν των κύριων συντάξεων).  Το όριο αυτό καθορίζεται με βάση την αναλογία του ποσοστού εισφορών επικουρικής σύνταξης που ανέρχεται στο 6%, προς το ποσοστό εισφορών κύριας σύνταξης που ανέρχεται στο 20%.

Το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις καταλαμβάνει όλες τις συντάξεις και τα αναδρομικά τους που θα καταβληθούν από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα της έναρξης ισχύος της προτεινόμενης ρύθμισης. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί πριν την έναρξη ισχύος και υπερβαίνουν το ανώτατο όριο δεν αναζητούνται.

Να θυμίσουμε ότι από 2019, με το νόμο 4623, έχει θεσπιστεί ανώτατο όριο του συνολικού ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας κύριας σύνταξης.

Κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του τ. ΤΠΔΥ

Εντός του μίνι ασφαλιστικού «εδράζεται» και ρύθμιση που προβλέπει την κατάργηση της ειδικής εισφορά 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), η οποία θεσπίστηκε για τη στήριξη της βιωσιμότητας του εν λόγω Ταμείου. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του υπουργείο Εργασίας, το ΤΠΔΥ είναι πλέον βιώσιμο και δεν υπάρχει λόγος συνέχισης της ειδικής εισφοράς που σταματά να παρακρατείται από τους δημοσίους υπαλλήλους, για τους οποίους η κράτηση δεν ήταν ανταποδοτική. Η ειδική εισφορά 1% καταργείται και για τους λοιπούς μισθοδοτούμενους του Δημοσίου, για τους οποίους η κράτηση επίσης δεν ήταν ανταποδοτική. Αποσαφηνίζεται, μάλιστα, ότι με τη διάταξη αυτή δεν επηρεάζονται τα σχετικά εφάπαξ.

Πηγή: sofokleousin.gr