Τετάρτη
11
Δεκέμβριος
TOP

Politico: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να τους υποδεχτεί, αλλά οι τουρίστες θα της κάνουν την χάρη;

«Οι Έλληνες είναι απελπισμένοι για διακοπές. Τις δικές σου διακοπές», είναι ο πρόλογος του άρθρου του Politico με τίτλο «Οι Έλληνες προετοιμάζονται για ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι» της δημοσιογράφου Νεκταρίας Σταμούλη.

Η χώρα μας, σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, στοιχηματίζει ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν την ανάγκη του ήλιου και της θάλασσας μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες υπακουής στους κανόνες δημόσιας υγείας για τον κορονοϊό. Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι το εξής: Θα έρθουν τελικά;

«Κάνουμε το σύστημά μας ακόμα πιο ισχυρό, έχοντας ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις περιοχές που προβλέπεται να υποδεχτούν το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή εκδήλωση», ήταν τα λόγια του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, στο Politico.

Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι θα χρειαστεί ένα καλοκαιρινό διάλειμμα μετά τη σκληρή εμπειρία της πανδημίας και η Ελλάδα είναι έτοιμη να την προσφέρει «χωρίς να θέσει τους πολίτες και τους επισκέπτες σε κίνδυνο».

Η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι ο τουριστικός της τομέας θα αρχίσει σταδιακά να ανοίγει εκ νέου από τις 15 Ιουνίου, νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Επίσης, ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις για να κάνει τις διακοπές πιο προσιτές.

Οι επικριτές λένε ότι είναι πολύ επικίνδυνο να υπάρξει αυτή η κατάσταση στην χώρα από τα μέσα Ιουνίου, ενώ οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη πεθαίνουν ακόμα από τον COVID-19. Ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα ανέρχεται μόλις σε 175.

Αλλά για πολλούς Έλληνες, ο τουριστικός τομέας είναι τόσο σημαντικός που δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα πέμπτο της οικονομίας και παρέχει απασχόληση για περίπου ένα στα τέσσερα άτομα του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού . Κατά τις περιόδους αιχμής, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει έως και 44 τοις εκατό της απασχόλησης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Τουρισμού.

Η χώρα μόλις βγήκε από μια ύφεση δεκαετίας, όταν ξέσπασε η πανδημία, απειλώντας να εξαλείψει τα οφέλη που προέκυψαν μετά από τρεις «νεκραναστάσεις» και σκληρά μέτρα λιτότητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η οικονομία της Ελλάδας θα πληγεί περισσότερο από την πανδημία και πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 9,7% το 2020, κυρίως λόγω της εξάρτησής της από τον τουρισμό.

Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι όσοι ανησυχούν για τους κινδύνους έχουν υποτιμήσει τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, καθώς η χώρα θα ανοίξει τα σύνορά της μόνο σε χώρες που λαμβάνουν το πράσινο φως από τους κορυφαίους επιδημιολόγους της και τον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο φόβος είναι κατανοητός, τον έχουμε βιώσει όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε ξανά σχολεία ή άλλα μέρη, με τους ανθρώπους να φοβούνται ένα ξέσπασμα ή ένα δεύτερο κύμα. Δεν έχει συμβεί. Λαμβάνουμε προσεκτικά μέτρα ώστε να μην συμβεί δεύτερο κλείδωμα στα μέσα του καλοκαιριού », συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα θα χαλαρώσει τα μέτρα για τους ταξιδιώτες από τις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο στις 15 Ιουνίου, εξαιρουμένων 35 χωρών που αναφέρονται ως «υψηλού κινδύνου μετάδοσης».

Οι νοσοκόμες και οι γιατροί αποστέλλονται στα δημοφιλή νησιά και θα τους δοθεί ειδική εκπαίδευση για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

NURPHOTO VIA GETTY IMAGES

Η πιο κρίσιμη ζαριά

Όσοι εργάζονται στον τουριστικό τομέα προσπαθούν να προετοιμαστούν για αυτήν την πιο απρόβλεπτη εποχή. Πέρυσι, 34 εκατομμύρια τουρίστες κατευθύνθηκαν στην Ελλάδα, με τους Έλληνες να αντιπροσωπεύουν μόλις το 10 τοις εκατό αυτού του αριθμού, σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte .

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι η χώρα «ξεκινά από το μηδέν».

«Ό, τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Και θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να πάρουμε το μεγαλύτερο κομμάτι μιας πολύ μικρότερης τουριστικής πίτας», είπε.

Μερικά νησιά, όπως η Κως, βασίζονται στον μαζικό τουρισμό, με τεράστια ξενοδοχεία συνήθως γεμάτα παραθεριστές, σύμφωνα με το άρθρο. Η Κως είναι επίσης ένα από τα  νησιά του Αιγαίου που δέχονται ροές μεταναστών και προσφύγων και το 2017, ενώ την ίδια χρονιά ένας σεισμός μεγέθους 6,5 ρίχτερ έπληξε το νησί, σκοτώνοντας δύο άτομα και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

«Το νησί υποδέχτηκε 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι, τώρα πρέπει να προσαρμόσει και να μετατρέψει το τουριστικό του μοντέλο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε μια πολύ επικίνδυνη και απρόβλεπτη περίοδο. Φαίνεται σαν ένα πολύ δύσκολο παζλ », είπε ο Γιώργος Σεγκρέδος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης beach bar στον Άγιο Φωκά της Κω.

Τον Απρίλιο του 2019, προσλήφθηκαν 7.148 άτομα για να εργαστούν στον τουριστικό τομέα στην Κω, σύμφωνα με τον Σεγκρέδο, ο οποίος είναι επίσης γενικός γραμματέας της τοπικής ένωσης ιδιοκτητών εστιατορίων και καφέ. Τον ίδιο μήνα φέτος, ο αριθμός ήταν έξι.

«Είναι μια πολύ ευμετάβλητη και επικίνδυνη χρονιά, δεν έχουμε ιδέα τι θα βρούμε μπροστά μας», δήλωσε ο Χρήστος Εδιαρόγλου, ιδιοκτήτης του παραθαλάσσιου εστιατορίου Saline στην Πάρο.

Είπε ότι οι ντόπιοι μπορεί να φοβούνται ένα νέο ξέσπασμα, αλλά η επανέναρξη είναι θέμα επιβίωσης.

Πολλοί ξενοδόχοι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα ανοίξουν για επαγγελματικούς λόγους, καθώς ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προσαρμοστούν στο κόστος της πραγματικότητας του COVID-19.

Για τον Μιχάλη Πετρίδη, ιδιοκτήτη του κλαμπ παραλίας Domus στην Κάλυμνο, αυτό θα μπορούσε να είναι το πιο καταστροφικό καλοκαίρι των τελευταίων 30 χρόνων.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, θα μπορεί να επιτρέπει έως και 100 άτομα στο κλαμπ του κάθε φορά, σε σύγκριση με το άλλες χρονιές που ξεπερνούσε τους 300.

https://www.huffingtonpost.gr/