Πέμπτη
25
Φεβρουάριος
TOP

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Προειδοποίηση για χαμηλές θερμοκρασίες

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Προειδοποίηση για χαμηλές θερμοκρασίες. Η μεταβολή του καιρού αναμένεται σημαντική σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, κακοκαιρία προβλέπεται από το μεσημέρι του Σαββάτου (13-02-2021) από τα δυτικά και τα βόρεια, που βαθμιαία την Κυριακή (14-02-2021) θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις

2. Τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό

3. Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο

4. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

1. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το Σάββατο (13-02-2021) το μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο.

Την Κυριακή (14-02-2021) οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν εκτός από τις προαναφερθείσες περιοχές και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, τα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου. Προς το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Από τη Δευτέρα (15-02-2021) οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα δυτικά και τα βόρεια, όμως θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έντονες στα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

2. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί από την Κυριακή (14-02-2021) στα βόρεια και από τη Δευτέρα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής χώρας. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός.

Ο κατά τόπους ισχυρός παγετός θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

3. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν από το Σάββατο (13-02-2021) το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο, που από την Κυριακή (14-02-2021) θα ενισχυθούν στα ανατολικά και θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ. Από τη Δευτέρα (15-02-2021) μέχρι την Τετάρτη (17-02-2021) θα πνέουν στο Αιγαίο άνεμοι εντάσεως τοπικά σε επίπεδο θύελλας 10 μποφόρ.

4. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α.  Στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την Ήπειρο από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (13-02-2021) μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021).

β. Στη νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021).

γ. Στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα την Κρήτη από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (14-02-2021) μέχρι αργά το απόγευμα.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

 

Επιστολή για αυξημένη ετοιμότητα στους Δήμους

ενόψει “Μήδειας”, έστειλε η ΚΕΔΕ

Επιστολή στους Δήμους της Χώρας απέστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ.Παπαστεργίου, για αυξημένη ετοιμότητα των μηχανισμών πολιτικής προστασίας των Δήμων προς αντιμετώπιση της επερχόμενης κακοκαιρίας.

Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει τα εξής:

 

« Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Μ.Υ., τις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθούν σε όλη τη Χώρα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα δοκιμάσουν τις αντοχές του μηχανισμού πολιτικής προστασίας του Κεντρικού Κράτους, αλλά και των Δήμων μας.   Ακόμη όμως κι αν δεν υπάρξουν σε κάποιες περιοχές οι ακραίες καιρικές καταστάσεις που αναφέρονται από τους μετεωρολόγους, είναι σίγουρο ότι σε όλη την Επικράτεια, θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και δριμύ ψύχος.

Δεν είναι φυσικά πρώτη φορά που ως Αυτοδιοίκηση θα κληθούμε να δράσουμε κάτω από δύσκολες συνθήκες . Στο πρόσφατο άλλωστε παρελθόν, αυτό έγινε πολλές φορές. Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε κι έχουμε την εμπειρία, αλλά και την ικανότητα , σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Υπηρεσίες του Κράτους, να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση.

Έτσι λοιπόν κι αυτή τη φορά, οφείλουμε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, για να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη κακοκαιρία. Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες μέρες θα πρέπει :

– Να τεθούν οι Δήμοι σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας

– Να ετοιμάσουμε τις κοινωνικές μας δομές και τους εργαζόμενους σε αυτές, ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν όσους συνανθρώπους μας χρειαστούν βοήθεια.

– Να γνωστοποιήσουμε με κάθε τρόπο και να έχουμε σε εμφανή σημείο στις ιστοσελίδες μας μια τηλεφωνική γραμμή άμεσης βοήθειας, στελεχωμένη διαρκώς με προσωπικό, που θα απαντά στους πολίτες που θα μας απευθύνονται για να ζητήσουν πληροφορίες, οδηγίες ή βοήθεια.

Είμαι βέβαιος ότι για μια ακόμη φορά θα κάνουμε ότι πρέπει, για να σταθούμε με ευθύνη κι αποτελεσματικότητα στο πλευρό των τοπικών μας κοινωνιών, αναδεικνύοντας τη σημαντική συμβολή των Δήμων στην υλοποίηση πολιτικών αλληλεγγύης. »