Κυριακή
5
Φεβρουάριος
TOP

Έρχονται επιδοτήσεις 1,5 δισ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Επιδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ που μπορεί να κινητοποιήσουν έως και 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσής του για να αποσταλεί τις επόμενες ημέρες στην Κομισιόν. Οι επιδοτήσεις είναι ανεξάρτητες από τα δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ που προγραμματίζεται να δοθούν στις επιχειρήσεις που θα καταθέσουν ολοκληρωμένα business plan και ενισχύουν κατά κύριο λόγο τους μικρομεσαίους που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, αφορούν μια σειρά από έργα του τουρισμού, του αγροδιατροφικού τομέα, των υδατοκαλλιεργειών, της γεωργίας.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατά την παρέμβασή του σε επιχειρηματικό συνέδριο, τα έργα που παρέχουν επιδοτήσεις είναι:

  1. Οι ενέργειες βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30%. Περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ. Το έργο ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει τόνωση δραστηριότητας και θέσεων εργασίας για τους πάροχους των εργασιών και τις σχετικές βιομηχανίες.
  2. Η δημιουργία σταθμών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα (αεροδρόμια, εθνικές οδοί, σταθμοί εξυπηρέτησης οχημάτων, πρατήρια καυσίμων κ.λπ.). Επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων ταξί με ηλεκτρικά. Προϋπολογισμός του έργου: 100 εκατομμύρια ευρώ.
  3. Παρεμβάσεις για τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας (αξιοποίηση ιαματικών πηγών), τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες. Στόχοι η βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, η βελτίωση της απόδοσης των υφιστάμενων τουριστικών επενδύσεων και η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Θα διατεθούν σε επιδοτήσεις περίπου 100 εκατομμυρια ευρώ.
  4. Η παραγωγή υδατοκαλλιεργειών και η διαφοροποίηση της παραγωγής. Οι ενισχύσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τις καινοτόμες λύσεις εξοπλισμού, την έρευνα, την μεταφορά τεχνογνωσίας και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για απειλούμενα είδη και εμπορικά είδη ψαριών γλυκού νερού. Στόχος η αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση του κόστους παραγωγής, η αύξηση των εξαγωγών των προϊόντων του κλάδου και των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται.
  5. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα. Περιλαμβάνονται: (α) Η υποστήριξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων (πλατφόρμα που διευκολύνει την έκδοση πιστοποιητικών αναγκαίων για εξαγωγές, σύστημα Business Intelligence για εισαγωγές και εξαγωγές, πύλη για την προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων), (β) Η αγορά και ανάπτυξη τεχνολογικού εξοπλισμού χρήσιμου για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα (Xband Meteorological Radar, Telemetry & Remote-Control Stations, Unmanned Aerial Vehicle Systems, υψηλής ανάλυσης δορυφορικές εικόνες και υποδομές για την ανάλυσή τους κ.λπ.) και (γ) Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων (για τη νέα ΚΑΠ, για την ασφάλιση αγροτικών προϊόντων, Management Information System για θέματα άρδευσης κ.λπ.).Οι επιδοτήσεις ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
  6. Δράσεις εξοικονόμησης νερού για επιχειρήσεις, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Περιλαμβάνονται και εγκαταστάσεις αφαλάτωσης με συνεργασία δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόγραμμα «εξοικονόμησης ύδατος» για την καλύτερη διαχείριση του πόσιμου νερού.
  7. Ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και την ανταγωνιστικότητά τους ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ. με κριτήρια διασποράς της ενίσχυσης και έμφαση στην κάλυψη και των μικρότερων επιχειρήσεων. Το ύψος του προγράμματος φτάνει τα 375 εκατομμύρια ευρώ.

πηγη