TOP

Αγωνία των αγροτών για το πρόγραμμα της φετινής δακοκτονίας

Την αγωνία τους εκφράζουν μέλη αγροτικών Συλλόγων για το πώς θα τρέξει φέτος το πρόγραμμα της Δακοκτονίας και με ποιες προϋποθέσεις. Σε συνάντηση που είχαν με τον Διευθυντή της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας τους ενημέρωσε πως η  διαδικασία θα γίνει νωρίτερα ωστόσο είναι το μοναδικό που αλλάζει και αυτό είναι κάτι που τους τρομάζει καθώς αν επαναληφτεί η περσινή χρονιά οι ψεκασμοί αυτοί που έχουν οριστεί πάλι δεν θα είναι αρκετοί.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕΣΣΗΝΗΣ-ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ

Σήμερα πέμπτη 11-04-2019 στην διεύθυνση γεωργίας στο διοικητήριο Μεσσηνίας, εκπρόσωποι των δυο συλλόγων συναντηθήκαμε με τον διευθυντή αγροτικής οικονομίας και αρμόδιο για τον σχεδιασμό της δακοκτονίας στις περιοχές μας κ. Κυριακόπουλο, με σκοπό να ενημερωθούμε για την εξέλιξη του προγράμματος δακοκτονίας αλλά και να του επιστήσουμε την προσοχή για την αποφυγή καταστροφής και για την φετινή παράγωγη.

Αφού μας ενημέρωσε ότι η προσπάθεια που έχει γίνει αφορά μόνο τη βελτίωση  κάποιων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων  που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια με συνέπεια την καθυστέρηση των ψεκασμών και οχι κάποια άλλη σημαντική αλλαγή-τουλάχιστον όχι ικανή για να εξασφαλίσει την επομένη παραγωγή. Αφού τα βασικά ζητήματα που είναι υπεύθυνα για τις χαμένες παράγωγες όπως ο σχεδιασμός της δακοκτονίας με γνώμονα επιστημονικά κριτήρια (τον πληθυσμό του δάκου) και όχι λογιστικά (τον εκάστοτε κρατικό προϋπολογισμό) παραμένουν άλυτα.

Την επιλογή  αυτή οι παραγωγοί της Μεσσηνίας την έχουμε πληρώσει ακριβά και έχουμε νιώσει στο πετσί μας τι σημαίνει μπακαλίστικος σχεδιασμός για τον δάκο, κάθε χρόνο προειδοποιούμε, κάθε χρόνο μας καθησυχάζουν και κάθε χρόνο κλαίμε χαμένες παραγωγές.

Η κυβέρνηση Σύριζα συνεχίζει την ίδια ακριβώς τακτική πάνω στο ζήτημα της δακοκτονίας αλλά και συνολικά την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που υπηρετούν το κεφάλαιο και την Ε.Ε. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την καταστροφή μας και μας αναγκάζει να βγούμε στο δρόμο και στα μπλόκα του αγώνα για να διεκδικήσουμε την επιβίωση μας. Δεν μασάμε πια στο παραμύθι του ”τόσα χρήματα υπάρχουν”.. ”να δούμε τι μπορεί να γίνει με αυτά”.. στο όνομα των δυσκολιών στα δημοσιονομικά της χωράς ,γιατί την ίδια στιγμή παρατηρούμε στην περιοχή μας να κατασπαταλούνται εκατομμύρια (δικά μας ευρώ) σε επιδοτήσεις προς όφελος του τουριστικού κεφαλαίου και δισεκατομμύρια για την συμμετοχή μας στη Νατοϊκή συμμαχία των φονιάδων.

Τέλος τα ψέματα!! θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους στην διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

  • Nα εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.

 

  • Καμιά καθυστέρηση στις διαδικασίες για την δακοκτονία στη φετινή παραγωγή
  • Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.
  • Nα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα οι ελαιοπαραγωγοί. Να παρέμβει το κράτος με κατώτερη εγγυημένη τιμή για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια και ο εκβιασμός των εμποροβιομηχάνων με τα οξέα.