Τέθηκε σε λειτουργία τα ξημερώματα του Σαββάτου η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου και το νησί ηλεκτροδοτείται πλέον και από το ηπειρωτικό σύστημα.
Η λειτουργία της διασύνδεσης επισπεύστηκε από τον ΑΔΜΗΕ ύστερα από αίτημα του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή ηλεκτροδότηση του νησιού που διαταράχθηκε εξαιτίας βλάβης που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα Χανιά.
Από χθες το μεσημέρι γίνονταν εκ περιτροπής διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε όλο το νησί προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος.
Η θέση της διασύνδεσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σε λειτουργία ομαλοποιεί την κατάσταση μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης στο σταθμό της ΔΕΗ.
Καινοτομίες και οφέλη του έργου
Η νέα διασύνδεση ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες και καταρρίπτει παγκόσμια ρεκόρ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης (1.000 μέτρων) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς.
Κατά την πλήρη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα το 2023, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η διασύνδεση με την Αττική, οι εκπομπές CO2 για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης θα μηδενιστούν, βελτιώνοντας θεαματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού.
Επιπλέον, από την απόσυρση των συμβατικών ρυπογόνων μονάδων στην Κρήτη, όλοι οι καταναλωτές της χώρας θα εξοικονομήσουν έως και 400 εκατ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των ΥΚΩ.