Ψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της Κυβέρνηση το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση ο Λευτέρης Αυγενάκης. Αναμένεται η αντίδραση των Ομοσπονδιών.
Ονέος αθλητικός νόμος ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων, αφού τον στήριξε η Κυβέρνηση. Ο νόμος που έφερε προς ψήφιση ο Λευτέρης Αυγενάκης έχει προκαλέσει πολλες αντιδράσεις, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησής του υπήρξαν πολλές εντάσεις.
ΣΤΑ 70 ΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΩΝ ΑμεΑ
Στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής αξίζει να σταθούμε σε δύο από αυτές. Η πρώτη αφορά το όριο ηλικίας το οποίο από τα 71 έτη έπεσε στα 70 για να εναρμονιστεί πλήρως με την ΔΟΕ.
Την ίδια ώρα πτώση έχουμε και στο ηλικιακό όριο, αλλά και στον αριθμό των θητειών στην Παραολυμπιακή Επιτροπή. Αρχικά, στο νομοσχέδιο υπήρχε πρόβλεψη για ηλικιακό όριο 74 ετών και μέχρι τέσσερις θητείες, αλλά έπειτα από σχετικό αίτημα και για να υπάρχει ισότητα έγινε σχετική αλλαγή.
Έτσι, το ηλικιακό όριο έπεσε στα 70 έτη και ο αριθμός των θητειών περιορίστηκε στις τρεις.
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥΣ
Πάμε τώρα στο πρακτικό κομμάτι της συγκεκριμένης αλλαγής. Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στον ελληνικό αθλητισμό γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αρκετοί από τους προέδρους των Ομοσπονδιών θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις με την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας τους.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παραγόντων οι οποίοι έχουν φτάσει ή και ξεπεράσει τις τρεις θητείες τους ως πρόεδροι σε διάφορες Ομοσπονδίες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν εκλογές μέσα στο 2020. Τα εύκολα ονόματα που έρχονται στο μυαλό κάποιων είναι αυτά του Γιώργου Βασιλακόπουλου και του Δημήτρη Διαθεσόπουλου οι οποίοι επί σειρά ετών έχουν διατελέσει πρόεδροι στην ΕΟΚ και την ΚΟΕ αντίστοιχα.
Ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι αφού το ίδιο ισχύει για πολλούς ακόμα. Παραδείγματα της συγκεκριμένης κατηγορίας αποτελούν ο Θανάσης Βασιλειάδης (Γυμναστική), Αντώνης Δημητρακόπουλος (Ιστιοπλοΐα), Γιάννης Καρράς (Κωπηλασία), Ισίδωρος Κούβελος (Ιππασία), Μανώλης Κολυμπάδης (Πινγκ πονγκ), Μανώλης Κατσιαδάκης (Ξιφασκία) και Αντώνης Νικολόπουλος (Κανόε Καγιάκ). Οι περισσότεροι είτε έχουν συμπληρώσει ήδη την τρίτη τους θητεία είτε βρίσκονται στην τελευταία τους.
ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Φυσικά, η ψήφιση του νόμου δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει εδώ η κόντρα που έχει ξεσπάσει. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες έντονες αντιδράσεις και προσφυγές ακόμα και στο ΣτΕ κατά του νέου αθλητικού νομοσχεδίου.
Μένει να δούμε εάν αυτές θα είναι μεμονομένες από ορισμένες Ομοσπονδίες και παράγοντες ή θα υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης από όσους βρίσκονται στο κάδρο. Υπενθυμίζουμε ότι με τις συγκεκριμένες διατάξεις, τόσο με το όριο ηλικίας, όσο και με τον περιορισμό των θητειών πολλά από τα νυν μέλη Δ.Σ. δεν μπορούν να εκλεγούν ξανά.
Βέβαια, τους επιτρέπεται να αναλάβουν άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.