Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΑ Αναφορά Χαρίτση στη Βουλή για την κατάσταση στον Ταΰγετο

Αναφορά Χαρίτση στη Βουλή για την κατάσταση στον Ταΰγετο

317
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μετά από την τελευταία διακοπή κυκλοφορίας στην παλαιά Ε.Ο. Καλαμάτας – Σπάρτης λόγω κατακρημνίσεων βράχων, με αποτέλεσμα την πλήρη απομόνωση των ορεινών κοινοτήτων του Ταϋγέτου από την Καλαμάτα και την υπόλοιπη Μεσσηνία και την ανακοίνωση του συντονιστικού των αυτοδιοικητικών και πολιτιστικών φορέων της περιοχής, αναδεικνύεται πλέον το κατεπείγον και δίκαιο αίτημα για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, με τις απαραίτητες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να καταστεί απόλυτα ασφαλές.

Εδώ θα ήθελα να υπογραμμίσω το εξής:

Στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης το 2018 μετά από διαβούλευση με τους κατοίκους των χωριών του Ταϋγέτου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον δήμο Καλαμάτας, εξασφαλίσαμε από το ΠΔΕ συνολικά 6.000.000 ευρώ. Χρήματα δεσμευμένα ώστε να αξιοποιηθούν για συγκεκριμένα έργα ασφάλειας του οδικού δικτύου, εκ των οποίων τα 3.000.000 κατευθύνθηκαν στον Δήμο Καλαμάτας για παρεμβάσεις στο εσωτερικό οδικό δίκτυο των χωριών του Ταϋγέτου (και έξτρα 400.000 ευρώ αποζημιώσεις για θεομηνίες του προηγούμενου χειμώνα) και τα άλλα 3.000.000 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για παρεμβάσεις στην παλαιά Ε.Ο. Καλαμάτας-Σπάρτης που αφορούν αντιμετώπιση καθιζήσεων και κατακρημνίσεων βράχων, ασφαλτοστρώσεις, κατασκευή τάφρων και τοιχίων αντιστήριξης κ.α.

Άρα η Περιφέρεια εφ’ όσον υπάρχει η δεσμευμένη χρηματοδότηση, πρέπει να προβεί άμεσα σε όλες τις ενέργειες και διαδικασίες για να  υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο.

Και ένα ερώτημα : Γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης κος Άδωνις Γεωργιάδης έχουν «παγώσει» την χρηματοδότηση προς το υπουργείο Εσωτερικών  και άρα δεν αποδεσμεύονται τα χρήματα που πρέπει να δοθούν και στον δήμο Καλαμάτας, ώστε να συνεχιστεί η εργολαβία η οποία έχει σταματήσει λόγω διακοπής της χρηματοδότησης;

Για όλα τα παραπάνω κατέθεσα Κοινοβουλευτική Αναφορά στους Υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, όπου επισυνάπτω την επιστολή διαμαρτυρίας της Συντονιστικής Επιτροπής των φορέων της περιοχής και αναμένω την ενημέρωση και τις ενέργειές τους.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε στην διάθεση της Περιφέρειας και του Δήμου ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού τα  όποια προβλήματα προκύψουν και φυσικά στο πλευρό των κατοίκων για να διεκδικήσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο την πλήρη και αποτελεσματική αποκατάσταση του οδικού δικτύου, που θα έχει σαν αποτέλεσμα  την ασφάλεια αλλά και την ποιοτική αξιοποίηση του χειμερινού τουρισμού στα ορεινά χωριά του Ταϋγέτου.