Δευτέρα
6
Φεβρουάριος
TOP

Ανοίγει η αυλαία για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας

Aπό το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ξεκινά η αξιοποίηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων το Υπερταμείο καθώς σήμερα αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου, ο οποίος και θα επιλέξει το κατάλληλο μοντέλο αξιοποίησης.

Όπως αποκάλυψε χθες, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρης Δημητριάδης, το αεροδρόμιο Καπετάν Βασίλης θα ανοίξει το νέο κύκλο αξιοποίησης των υπόλοιπων αεροδρομίων για τα οποία τα τελευταία χρόνια υπήρξαν κάποιοι σχεδιασμοί χωρίς όμως ποτέ να υλοποιηθούν.

Άκρως χαρακτηριστικά είναι τα όσα σημειώνονται από την Μ. Τζάννε στο www.newmoney.gr:

Για το 2019, πριν δηλαδή απλωθεί το κύμα της πανδημίας στην αεροπορική αγορά, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας έφτασε τους 336.000 επιβάτες από 280.900 το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 20,3%. Από την συνολική κίνηση του αεροδρομίου, οι 310.000 ήταν αφίξεις εξωτερικού.

Πέρσι λόγω της υγειονομικής κρίσης, η επιβατική κίνηση υποχώρησε σε 87.280 ταξιδιώτες και εφέτος οι προβλέψεις αναφέρουν υπερδιπλασιασμό επιβατών σε σχέση με τα επίπεδα του 2020. Όπως εκτιμάται ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας, θα βγει στον αέρα σε έναν με ενάμισι χρόνο.

Στο θέμα των περιφερειακών αεροδρομίων που παραμένουν υπό τον έλεγχο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας  αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Όπως είπε εξετάζονται διάφορα σενάρια μεταξύ των οποίων είναι και η δημιουργία clusters αεροδρομίων, η μακροχρόνια σύμβαση παραχώρησης, κατά τα πρότυπα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» ή των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ο θεσμός της παραχώρησης εκμετάλλευσης ή η σύμβαση διαχείρισης, το λεγόμενο «management contract», στην οποία ένας ιδιωτικός φορέας αναλαμβάνει να παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης και λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων έναντι αμοιβής.

Ο κ. Δημητριάδης, επισήμανε χθες την στόχευση του Υπερταμείου να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη αξιοποίηση των εταιρειών του Δημοσίου που είναι στο χαρτοφυλάκιό του, εκμεταλλευόμενο το εξαιρετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται.

Διαβάστε και αυτό από την ενημέρωση του Βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Περικλή Μαντά:

Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του Υπερταμείου η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας