Τρίτη
7
Ιανουάριος
TOP

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για χιλιάδες οφειλέτες – Πρεμιέρα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την Τετάρτη

Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για χιλιάδες οφειλέτες με σημείο εκκίνησης την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία- εφόσον συναινέσουν και οι συμβολαιογράφοι- θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Αύριο η γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων αναμένεται να αποφασίσει την άρση της αναστολής διενέργειας πλειστηριασμών ανάβοντας το «πράσινο φως» για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που θα κάνουν πρεμιέρα σε τρεις μέρες.

Οι δανειστές, ήδη όπως έχει γίνει γνωστό, ζητούν σε πρώτη φάση να διενεργηθούν τουλάχιστον 600 – 700 πλειστηριασμοί τους πρώτους μήνες του νέου έτους, με σταδιακή αύξηση του όγκου μετά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν 10.000 πλειστηριασμούς με στόχο ο συνολικός αριθμός να φτάσει τους 18.000.

Η διαδικασία

Ο νόμος προβλέπει ότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα. Ωστόσο σε πρώτη φάση οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται μόνο κάθε Τετάρτη. Οι αναρτήμενοι μέχρι σήμερα πλειστηριασμοί ακινήτων είναι 58 και οι υποψήφιοι πλειοδότες μπορούν να εγγραφούνσ το σύστημα καταθέτοντας εγγυητική επιστολή προκειμένου να λάβουν μέρος στη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Ο οφειλέτης έχει  τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη διαδικασία του πλειστηριασμού από τον υπολογιστή του όπως θα έκανε και σε ένα Ειρηνοδικείο, όπου μέχρι πρότινος αποτελούσε τον τρόπο διενέργειας των κοινών πλειστηριασμών. Στην πρώτη περίπτωση βέβαια απαιτείται να εγγραφεί ως «παρατηρητής» στη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού και να πιστοποιηθεί στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ) αποκτώντας ελεγχόμενη πρόσβαση.

H διάσταση του προβλήματος

Οι ελληνικές τράπεζες σήμερα, με βάση τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2017, έχουν 102 δισ. ευρώ σε NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα), 73 δισ. ευρώ NPLs (δάνεια σε οριστική καθυστέρηση), επί συνόλου δανειακού χαρτοφυλακίου προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 190 δισ. ευρώ. Tα μισά, δηλαδή, από τα συνολικά δάνεια ανήκουν στην κατηγορία είτε των NPLs είτε των NPEs, τα οποία εμπίπτουν επίσης κατά την ευρεία του όρου έννοια στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου όγκου προβληματικών δανείων, όπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο κ.Καραμούζης, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ήδη διενεργήσει προβλέψεις 53 δισ. ευρώ, καλύπτοντας κατά μέσο όρο το 50% των NPEs και το 69% των NPLs. Τα ποσοστά αυτά κάλυψης είναι πάνω από το μέσο όρο των λοιπών χωρών της Ευρωζώνης.

Περίπου 60% των NPEs εξασφαλίζονται με εμπράγματη ασφάλεια επί ακινήτων, τα οποία αποτιμώνται σήμερα σε πολύ χαμηλές τιμές (κάποια από αυτά σε τιμές κατά 40% χαμηλότερες από τα υψηλά επίπεδα που είχαν στην αρχή της κρίσης).

Επίσης, και σε αντίθεση με τις ιταλικές τράπεζες, οι ελληνικές έχουν υψηλά επίπεδα εσόδων προ προβλέψεων, στα 4,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2017. Αυτό, όπως είπε, είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, γιατί σε ένα ορίζοντα τριετίας αυτό σημαίνει ένα πρόσθετο απόθεμα ύψους 12,6 δισ. ευρώ προβλέψεων για NPEs/NPLs, χωρίς να επηρεαστεί η κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών.

Θετικό κρίνεται πάντως το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν ακόμα και σήμερα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier1 μεταξύ των υψηλοτέρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση: στο 17,2% κατά μέσο όρο, ή 33 δισ. ευρώ κεφάλαια, ενώ ακόμη και με όρους πλήρους εφαρμογής της CRDIV (fully loaded) ο δείκτης αυτός είναι 16,3%. Επομένως, διαθέτουν έναν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας – και πάλι μεταξύ των υψηλοτέρων στην Ευρωζώνη. Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα – σημαντικά υψηλότερο από το ελάχιστο που προβλέπει ο SSM (12,25%).