Σάββατο
18
Ιανουάριος
TOP

Ανοίγουν τα σχολεία για τη Γ’ Λυκείου: Το διαφορετικό πρώτο δίωρο & το σχέδιο 6 σημείων -Οι κανόνες για μαθητές, καθηγητές

Μια ημέρα απομένει πλέον για την επαναλειτουργία των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών -με πρώτους εκείνους της Γ’ Λυκείου- στην τάξη.

Το υπουργείο Παιδείας και ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησαν αναλυτικές οδηγίες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, ενώ ξεχωριστές συμβουλές δόθηκαν για τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών. Την ίδια στιγμή, με την ΚΥΑ που δημοσιοποιήθηκε χθες, ρυθμίζονται οι τελικές λεπτομέρειες για τη διάταξη των θρανίων στα σχολεία, το μέγιστο αριθμό μαθητών καθώς και το τί θα ισχύει για το διάλειμμα.

Πώς όμως θα εφαρμοστούν τα μέτρα στην πράξη και πως θα είναι η πρώτη ημέρα επιστροφής στο σχολείο; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έδωσε η κυρία Φωτεινή Αναστασίου, διευθύντρια του 3ου Γενικού Λυκείου Αμαρουσίου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Επιστροφή στα σχολεία: Τι θα γίνει στο πρώτο δίωρο τη Δευτέρα

Η επάνοδος στα σχολεία θα είναι διαφορετική ήδη από τα πρώτα… λεπτά. Οπως εξήγησε η διευθύντρια του 3ου ΓΕΛ Αμαρουσίου, ύστερα από συστάσεις που έγιναν από ειδικούς και στελέχη του υπουργείου Παιδείας «έχουμε τη δυνατότητα να διαθέσουμε τις δυο πρώτες ώρες τη Δευτέρα για να εξηγήσουμε στα παιδιά τους κανονισμούς ασφαλείας και να εμπεδώσουν πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η ατομική ευθύνη».

Το εν λόγω δίωρο θα αφιερωθεί για κάθε τάξη του σχολείου που ξεκινά, ανάλογα με τη βαθμίδα και την ημέρα επιστροφής. Εν ολίγοις, τα παιδιά του σχολείου που, λόγω του συστήματος της εκ περιτροπής διδασκαλίας, θα κάνουν μάθημα Τρίτη – Πέμπτη -την πρώτη εβδομάδα- θα παρακολουθήσουν το προαιρετικό ενημερωτικό δίωρο την Τρίτη.

Πώς θα γίνει η υποδοχή και η είσοδος των μαθητών στα σχολεία
Η Φωτεινή Αναστασίου σημείωσε ότι τη Δευτέρα, ημέρα επανεκκίνησης της Γ’ Λυκείου «θα παραταχθούμε και θα περιμένουμε τα παιδιά. Εμείς έχουμε τρεις εισόδους στο σχολείο μας και οι μαθητές θα χωριστούν σε γκρουπ, ώστε να μπουν από διαφορετικές εισόδους.»

Για να μη δημιουργηθεί σύγχυση και συνωστισμός το 3ο ΓΕΛ Αμαρουσίου, και άλλα σχολεία, θα προβούν σε ανακοινώσεις μέσω των ιστοσελίδων τους, στις οποίες θα αποσαφηνίζεται σε ποια αίθουσα θα κάνει μάθημα κάθε μαθητής.

Οι αίθουσες, σύμφωνα με την κυρία Αναστασίου, έχουν ήδη διαμορωθεί κατάλληλα ώστε να τηρηθούν οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου. «Υπολογίσαμε ότι κάθε τάξη είναι 51 τετραγωνικά, είναι μεγάλο το σχολείο» προσέθεσε η διευθύντρια.

Τι θα γίνει με τα αντισηπτικά και τους καθαρισμούς

Ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Παιδείας έχουν ήδη δώσει αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία καθαρισμού των σχολείων. Οι οδηγίες αυτές έχουν ήδη μελετηθεί από τις διοικήσεις των σχολείων, ώστε όλα να είναι έτοιμα τη Δευτέρα.

«Εχουμε λάβει απολυμαντικά και αντισηπτικά. Κάθε αίθουσα θα έχει το δικό της δοχείο και θα το γεμίζουμε κάθε μέρα. Ο δήμος μας έχει φέρει ό,τι χρειαζόμαστε. Επιπλέον, έχουμε δυο καθαρίστριες, μια για το πρωί και μια για το απόγευμα. Αυτή τη στιγμή, απ’ όπου περάσετε από το σχολείο, μπορείτε να δείτε ότι λάμπει. Εχει γίνει απολύμανση και έχει περαστεί με χλωρίνες» εξήγησε η κυρία Αναστασίου.

Τα διαλείμματα και ο «εφημερεύων εκπαιδευτικός»
Σε ό,τι αφορά τα διαλείμματα, η διευθύντρια του 3ου ΓΕΛ Αμαρουσίου είπε στην ΕΡΤ ότι θα ισχύσει ένα τελείως διαφορετικό σύστημα. «Θα ξέρουν τα παιδιά τον κανόνα ότι “τώρα χτύπησε για διάλειμμα; Δεν βγαίνουμε όλοι μαζί”. Εμείς έχουμε διαφορετικά προαύλια και κάθε ομάδα παιδιών θα πηγαίνει σε άλλο χώρο κάθε προαυλίου. Ανά 15 άτομα» εξήγησε η Φωτεινή Αναστασίου και προσέθεσε:

«Θα υπάρχει εφημερεύων εκπαιδευτικός για κάθε τμήμα. Θα δούμε πως θα κυλήσει αυτό με τη Γ’ Λυκείου που ξεκινά τη Δευτέρα, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις 18 Μαΐου και την επιστροφή των μαθητών των άλλων τάξεων.»

Το σχέδιο 6 σημείων για τα σχολεία
Για τα σχολεία έχουν μελετηθεί ειδικά σχέδια, ακόμα και για τις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί κρούσμα κορωνοϊού. Σε πολλά σχολεία, όπως και στο 3ο ΓΕΛ Αμαρουσίου, έχουν καθοριστεί αίθουσες απομόνωσης, όπου θα πηγαίνει όποιο παιδί νιώθει αδιαθεσία. «Το παιδί θα το παραλαμβάνουν οι γονείς και μετά εμείς θα λαμβάνουμε οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Παιδείας» είπε η κυρία Αναστασίου, υπενθυμίζοντας ότι η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική.

«Ολοι έχουμε ευθύνη να τηρηθούν τα πρέποντα. Ως εκπαιδευτικοί είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε συστάσεις. Ξεκινάμε με χαρά και αισιοδοξία. Δεν θα έχουμε τέτοια προβλήματα. Τα παιδιά καταλαβαίνουν και είναι για το καλό τους» τόνισε καταλήγοντας. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας χθες στον Ρ/Σ «ΣΚΑΪ», υποστήριξε ότι «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας συνολικά», επαναλαμβάνοντας ότι η επιτροπή επιστημόνων έχει διαμηνύσει ότι πως τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής πληθυσμιακή ομάδα.

Η κυρία Κεραμέως απαρίθμησε τα 6 βασικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τα σχολεία:

  • Εκ περιτροπής διδασκαλία (διπλό πρόγραμμα: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Τρίτη-Πέμπτη)
  • Μέγιστος αριθμός μαθητών τα 15 παιδιά ανά αίθουσα – Αποστάσεις 1,5 μέτρου
  • Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές
  • Απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων
  • Αντισηπτικά από το υπ. Παιδείας σε κάθε αίθουσα
  • Καθαρισμοί – απολυμάνσεις και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων

    Τι πρέπει να προσέχουν
    Λίστα με όλα όσα θα πρέπει να προσέχουν τις ημέρες που θα επιστρέψουν στα θρανία οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, αλλά και οι γονείς και κηδεμόνες του, έχει καταρτίσει ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

1. Τι πρέπει να προσέχουν οι μαθητές

– Να βήχουν ή να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πρέπει να πετιέται αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
– Να μην βάζουν τα χέρια τους στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια τους.
– Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, συστήνεται η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
– Να μην ανταλλάσσουν αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές τους.
– Να κρατούν απόσταση 1,5 μ. με τους συμμαθητές τους μέσα στην τάξη και στους άλλους χώρους του σχολείου, καθώς και με τους φίλους και γνωστούς τους έξω από το σχολείο.
– Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής εμφανίσει πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες του ή τον καθηγητή του και να μείνει σπίτι μέχρι να νιώσει τελείως καλά (Για τις περιπτώσεις ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος, υπάρχει αναλυτικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ).

2. Τι να προσέχουν οι εκπαιδευτικοί

– Να ενημερώστε τα παιδιά να μείνουν σπίτι αν νιώθουν άρρωστα.
– Να εκπαιδεύστε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή να τα απολυμαίνουν με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα μετά από κάθε διάλειμμα και ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
– Να βοηθήσουν τα παιδιά να συμμετέχουν στον συχνό καθαρισμό των επιφανειών και των αντικειμένων μέσα στην τάξη (π.χ. θρανία, τσάντες, βιβλία κλπ).
– Να ενημερώσουν τα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους αντικείμενα.
– Να παρακολουθούν καθημερινά τον αριθμό των μαθητών που λείπουν και να ενημερώνουν τον διευθυντή του σχολείου σε περίπτωση που ο αριθμός των απόντων μαθητών αυξάνεται.
– Να αφιερώνουν χρόνο για να ενημερώσουν τους μαθητές για τον ιό αλλά και για να τους ενθαρρύνουν να μιλήσουν για τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με τον ιό.

3. Τι να προσέχουν οι γονείς και οι κηδεμόνες

– Να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής (Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας, να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων και να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας).
– Να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, να επικοινωνούν άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και να ενημερώνουν το σχολείο.
– Να αποθαρρύνουν τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.

Οι κανόνες
Η επιστροφή των μελών της σχολικής κοινότητας στα σχολεία γίνεται με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που έχουν προβλέψει ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας, με την τήρηση της απόστασης 1,5 μέτρου να είναι το βασικότερο.

Για να περιοριστεί ο ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και αποχώρηση μαθητών στο σχολείο, δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος. Οι μαθητές θα πηγαίνουν απ’ ευθείας στην αίθουσα Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι δεκαπέντε (15) και η απόσταση μεταξύ μαθητών, καθισμένων στα θρανία, θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρο . Τα τμήματα των τάξεων έχουν χωριστεί στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το 66% των τμημάτων της Γ’ λυκείου των ΓΕΛ θα κάνουν καθημερινά μάθημα και όχι εκ περιτροπής, διότι τα τμήματα αυτά έχουν κάτω από 15 μαθητές και δεν χρειάζεται να γίνει κατάτμηση τμημάτων. Το αντίστοιχο ποσοστό των τμημάτων της Γ’ λυκείου των ΕΠΑΛ είναι 74%.

Όσον αφορά στη διαρρύθμιση των αιθουσών, η σχετική εγκύκλιος προβλέπει ότι τα θρανία θα έχουν κοινό προσανατολισμό και οι μαθητές θα κάθονται ένας ανά θρανίο και εναλλάξ, στη δεξιά και αριστερή πλευρά του θρανίου, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον. Ο εξαερισμός των τάξεων θα γίνεται φυσικά και προβλέπεται καθαρισμός τους δύο φορές την ημέρα.

Διαφορετικό θα είναι και το διάλειμμα στο εξής. Οι μαθητές δεν θα κάνουν ενιαίο διάλειμμα και επιπλέον προβλέπεται σταδιακή έξοδος και με σειρά, ενώ κάθε τμήμα θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο. Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και τα κυλικεία θα είναι κλειστά.

Εξοπλισμός
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κάθε σχολική μονάδα είναι απαραίτητο να εφοδιαστεί για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα με τα παρακάτω:

– Αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα για κάθε τάξη
– Υγρά κρεμοσάπουνα για τις τουαλέτες
– Χειροπετσέτες για τις τουαλέτες όπου αυτό είναι εφικτό
– Κοινά καθαριστικά και απολυμαντικά κατάλληλα για τον καθαρισμό
επιφανειών με δράση κατά του ιού (οικιακή χλωρίνη και αλκοολούχα διαλύματα με τουλάχιστον 70% αλκοόλη)
– Χειρουργικές και μη ιατρικές μάσκες (για επείγουσες καταστάσεις)
– Γάντια, κυρίως για το προσωπικό καθαριότητας, καθώς και για άλλες επείγουσες καταστάσεις

Πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για κρούσματα

Για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της σχολικής κοινότητας, θα ενεργοποιείται το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, στη βάση της διαδικασίας της ιχνηλάτησης και με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής νοσήσει από τον κορονοϊό, δεν προβλέπεται το κλείσιμο του σχολείου. Οι συμμαθητές του νοσούντος που είναι στο ίδιο τμήμα προβλέπεται να απομακρύνονται από το σχολείο για 10 ημέρες. Εφ’ όσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμτωμα, θα επιστρέφουν. Όσο για τον μαθητή που τυχόν νοσήσει, προβλέπεται να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του, καθώς επίσης και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τηλέφωνα υποστήριξης

Για περισσότερες πληροφορίες, υποστήριξη ή παρέμβαση, οι μαθητές, γονείς ή/και εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθυνθούν στην ειδική ομάδα επιστημόνων του ΕΟΔΥ :

  • Για ιατρική υποστήριξη και παρέμβαση: 210 5212054, 210 5212056, 210 5212058
  • Για ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση: 215 215 6060

Τέλος μαθημάτων στις 12 Ιουνίου 2020
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι γυμνάσια και λύκεια θα κάνουν μαθήματα μέχρι τις 12 Ιουνίου, προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα γίνουν (η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων) και στις 15 και 16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα Γενικά Λύκεια και τα Επαγγελματικά Λύκεια, αντίστοιχα. Για τα Ειδικά Σχολεία έχει παραταθεί η αναστολή λειτουργίας.

Ανοίγουν και τα φροντιστήρια
Τέλος, όσον αφορά στη λειτουργία των φροντιστηρίων, θα ακολουθηθεί η σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών βαθμίδων όπως ισχύει και για τα σχολεία, τηρώντας απαραιτήτως τα μέτρα πρόληψης (απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών και 15 μαθητές ανά τμήμα). Τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν αύριο, Δευτέρα 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου. Από το υπουργείο, πάντως, συστήνεται η συνέχιση των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης.
Πηγή: iefimerida.gr