Στα όσα επεσήμανε από το βήμα της ΔΕΗ για τον ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση απάντησε ερωτώμενος από το Ηράκλειο και την ευρεία σύσκεψη που είχε με περιφερειάρχη και δημάρχους του νομού, ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «…δεν μπορούμε να παίζουμε με τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης». Αναλυτικά οι αναφορές του:
«Καταρχάς ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αυτό που πρότεινε στην ΔΕΘ είναι αντισυνταγματικό. Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι προτάθηκε κάτι που αντίκειται στο Σύνταγμα της χώρας. Πέρα από τα ζητήματα της αντισυνταγματικότητας, δημιουργούνται και ζητήματα γιατί αυτό το οποίο ειπώθηκε είναι η αντικατάσταση διασφαλισμένων πόρων για την αυτοδιοίκηση μέσω των ΚΑΠ, από τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ. Κάτι που θέτει εν αμφιβόλω την χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτά είναι ζητήματα πάρα πολύ σημαντικά. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούν το σύνολο της χώρας και όλους τους Έλληνες πολίτες. Καλό θα ήταν όλοι μας να είμαστε πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις και τις εξαγγελίες μας και να γνωρίζουμε τις συνέπειες αυτών των οποίων λέμε. Εμείς αυτό το οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε με σταθερά βήματα, με τις δυνατότητες που μας δίνουν οι δημοσιονομικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, είναι μία σταδιακή αύξηση των πόρων για την αυτοδιοίκηση. Το πράξαμε πέρυσι με τους επενδυτικούς πόρους, οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια, όταν πέρυσι δόθηκαν 32 εκατομμύρια στους δήμους. Φέτος θα διπλασιάσουμε αυτό το ποσό. Το κάνουμε πράξη και με τα χρηματοδοτικά Προγράμματα, όπως τα Προγράμματα ΦιλόΔημος, τα οποία -όπως και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι αυτοδιοίκησης αναγνωρίζουν- επιλύουν προβλήματα τα οποία ουδέποτε είχαν αντιμετωπιστεί στο χρηματοδοτικό πεδίο για τους φορείς της αυτοδιοίκησης. Αντιστοίχως θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα, στο βαθμό επαναλαμβάνω του εφικτού και βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, σε αύξηση όλων των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, για τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Σήμερα υπήρξε και δήλωση-απάντηση του Μεσσήνιου Υπουργού Εσωτερικών στην οποία και σημειώνεται:
Δήλωση – απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση στην προγραμματική εξαγγελία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους και περιστολή της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η προγραμματική δήλωση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, με ταυτόχρονη περιστολή της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποκαλύπτει το πραγματικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αποτελεί εγγύηση για τη διαιώνιση της ανισότητας μεταξύ των περιοχών της χώρας, ανάλογα με την οικονομική αξία της γης τους. Δείχνει την αδιαφορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών τις οποίες θέλει να μετατρέψει σε πεδίο πειραματισμού για τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Υπενθυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη:
- Ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στον τόπο κατοικίας του ίδιου διαφέρουν -εκ των πραγμάτων- σημαντικά από εκείνες λ.χ. των ορεινών ή παραμεθόριων ή γεωγραφικά απομονωμένων περιοχών της χώρας. Η υποκατάσταση, λοιπόν, μέρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Αυτοδιοίκησης από το φόρο ακίνητης περιουσίας που παράγεται και εισπράττεται σε κάθε τόπο και ο οποίος είναι συνάρτηση της αξίας των ακινήτων, αλλά και της πυκνότητας δόμησης, θα σήμαινε απλά τη θεσμοθέτηση της πλήρους ανισότητας και την απόλυτη αφαίμαξη των οικονομικά ασθενέστερων τοπικών κοινωνιών.
- Ότι η κανονιστική αρμοδιότητα των Δήμων (όπου βεβαίως προβλέπεται συνταγματικά) δεν ανήκει σε «έναν Δήμαρχο», αλλά στα συλλογικά αιρετά όργανα των Δήμων, δηλαδή στα Δημοτικά Συμβούλια.
Δεν είναι πρόθεσή μας να αμφισβητήσουμε την «πνευματική ιδιοκτησία» του κ. Μητσοτάκη επί του ΕΝΦΙΑ, καθώς είναι γνωστό ότι ο ίδιος ήταν διακεκριμένο στέλεχος της κυβέρνησης Σαμαρά, που εμπνεύστηκε και επέβαλε το συγκεκριμένο φόρο. Οι θέσεις, όμως, που εξήγγειλε στη συνέντευξη τύπου αποτελούν μία ευθεία απειλή για τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, ενώ εγείρουν και σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συνταγματικότητά τους.
Ευτυχώς, ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης γνωρίζει ότι, με τον «Κλεισθένη Ι», έχουν ήδη θεσπιστεί νέα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που διαμορφώνουν όρους δικαιοσύνης στη χρηματοδότηση των Δήμων (λαμβάνοντας λ.χ. υπ’ όψη τη νησιωτικότητα, την ορεινότητα, τις υποδομές, το τοπικό ΑΕΠ, την τοπική ανεργία κ.α.).
Η πολιτική της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι όπως αποκαλύφθηκε αυτές τις μέρες από τον κ. Μητσοτάκη, συμπυκνώνει την πεμπτουσία του νεοφιλελεύθερου δόγματος. Συνδυάζει την οικονομική αφαίμαξη των δήμων μέσω της μείωσης της χρηματοδότησής τους από το κράτος, τη διαιώνιση της υποστελέχωσής τους με τη διατήρηση του κανόνα «1 προς 5» για τις προσλήψεις στο δημόσιο που φανατικά υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ιδιωτικοποίηση μέσα από την εκχώρηση κρίσιμων λειτουργιών των ΟΤΑ σε ιδιώτες.
Κατόπιν τούτων, οι διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη περί ισότητας ευκαιριών για όλους τους πολίτες αποδεικνύονται κενές περιεχομένου. Στη λογική της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχουν πολίτες αλλά πελάτες που θα απολαμβάνουν τόσες υπηρεσίες όσες αντέχει η τσέπη τους.