Ένα απίστευτο χάος που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικά αλισβερίσια, σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και σε αδιαφανείς διαδικασίες, δημιουργεί η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση. Το νέο σύστημα Σκουρλέτη, το οποίο υποτίθεται ότι προωθεί την αμεσοδημοκρατία και την καλύτερη εκπροσώπηση των ψηφοφόρων θα δοκιμαστεί στην πράξη.

Όμως, τα πρώτα στοιχεία, μετά και το πέρας των εκλογών και την ανάδειξη των νέων δημάρχων δείχνει ότι θα επικρατήσει μια κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα οδηγήσει. Κι αυτό γιατί δήμαρχοι που εξελέγησαν ακόμη και με ποσοστό πάνω από 65% θα κληθούν να διοικήσουν κάνοντας συμφωνίες με τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Κι αν στην καλύτερη περίπτωση η συνεργασία θα είναι αγαστή στη λήψη αποφάσεων, στη χειρότερη όλες οι λειτουργίες ενός δήμου θα είναι αποτέλεσμα συναλλαγής και πολιτικού «πάρε – δώσε». Αλλιώς δεν θα μπορεί κανείς δήμος να παίρνει αποφάσεις και θα μπλοκάρουν όλες οι διαδικασίες.

Κι αν ο στόχος της απλής αναλογικής είναι «ευγενικός», με την έννοια ότι δεν υπάρχει πλέον το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» ενός δημάρχου, στην Ελλάδα με την παντελή έλλειψη κουλτούρας και με την κομματικοποίηση της Αυτοδιοίκησης θεωρείται δύσκολο ότι θα υπάρξουν συνεννοήσεις.

Τι να πει άραγε ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας, ο οποίος ήταν δεύτερος στον πρώτο γύρο αλλά χθες σάρωσε. Όμως, θα έχει 7 συμβούλους στους 49 ενώ ο δεύτερος Ν. Ταχιάος θα έχει 11. Για να μπορέσει να διοικήσει ο δήμαρχος των 2/3 των ψηφοφόρων θα πρέπει να κλείσει συμφωνία με τον κ. Ταχιάο για τους 11 συμβούλους αλλά και με τον τρίτο, κ. Ορφανό ο οποίος έλαβε 7.

Και γενικώς, όσοι στον πρώτο γύρο πήραν τη δεύτερη θέση αλλά έκαναν την ανατροπή στο δεύτερο γύρο θα είναι όμηροι της αντιπολίτευσης αφού έχουν λιγότερους συμβούλους. Μόνο με παζάρια θα μπορούν να ορίσουν τα πρόσωπα που επιθυμούν σε θέσεις – κλειδιά στο δήμο, αλλά και να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις για τη λειτουργία του.

Χαμός με παραδείγματα

Ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από χθες είναι ορισμένα παραδείγματα που δείχνουν την παράνοια του συστήματος. Και αφορούν νικητές στις εκλογές που έχουν λιγότερους συμβούλους από τους ηττημένους. Ούτε καν μια ποσόστωση για την παράταξη του νικητή δεν υπάρχει, έστω για να τηρούνται τα προσχήματα.

Στον Βύρωνα Αττικής, ο νέος δήμαρχος Γρ. Κατωπόδης (50,37%) θα έχει μία έδρα λιγότερη από τον κ. Χρ. Γώγο.

Στην Ζάκυνθο, ο δήμαρχος Ν. Αρετάκης έλαβε 35% περισσότερες ψήφους, αλλά θα έχει μόνο κατά μία έδρα από τον δεύτερο συνδυασμό.

Ο Β. Θώδας νέος δήμαρχος στου Ζωγράφου θα έχει μία έδρα λιγότερη από την αντιπολίτευση.,

Στον δήμο Αγίων Αναργύρων Καματερού, ο νέος δήμαρχος Γιώργος Τσίρμπας θα έχει 9 έδρες και ο απερχόμενος δήμαρχος θα έχει 12.

Στην δήμο Αγράφων ο νέος δήμαρχος Αλέξανδρος Καρδαμπίκης θα έχει 7 έδρες και ο απερχόμενος Θεόδωρος Μπάμπαλης θα έχει 8!

Στην δήμο Αιγιαλείας ο νέος δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος θα έχει 10 έδρες και ο αντίπαλός του Χρήστος Γούτος θα έχει 11!

Το ίδιο και στην Αίγινα όπου ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Ζορμπάς θα έχει 7 έδρες και ο απερχόμενος Δημήτρης Μούρτζης θα έχει 8!

Στην δήμο Αλεξανδρούπολης ο νέος δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης θα έχει 10 έδρες και ο απερχόμενος Ευάγγελος Λαμπάκης 15 έδρες!

Στον δήμο Ηλιούπολης, ο  Γ. Χατζηδάκης  κέρδισε με 50,88% αλλά κέρδισε μόνο 6 έδρες έναντι των 13 συμβούλων που έχει ο κ. Β. Βαλασόπουλος 49,12%.

Με διαφορά 234 ψήφους εξελέγη δήμαρχος στα Ιωάννινα ο κ. Μωϋσής Ελισάφ που στον πρώτο γύρο πήρε 11 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο πρώτος του α γύρου κ.  Θ. Μπέγκας κατέχει 14 έδρες. Η ιστορική αυτή αλλαγή στα Γιάννενα έχει και την άλλη πλευρά της. Ο δήμαρχος είναι… μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Στο Διδυμότειχο  ο κ. Ρ. Χατζηγιαννόγλου είναι ο νέος δήμαρχος η παράταξη του οποίου εξέλεξε 7 συμβούλους ενώ ο δεύτερος χθες, κ. Τοκαμάνης έχει ήδη 10 έδρες γιατί στον πρώτο γύρο είχε προηγηθεί.

Στο Αργοστόλι ο νέος δήμαρχος Θ. Μιχαλάτος θα έχει μία λιγότερη έδρα από τον δεύτερο των εκλογών κ. Αλ. Παρίση.

Εντυπωσιακό αυτό που γίνεται στο Ηράκλειο. Ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός θα έχει 12 έδρες και ο Γιάννης Κουράκης 18 γιατί ο δεύτερος είχε προηγηθεί στον πρώτο γύρο.

Στο δήμο Σπάτων- Αρτέμιδος, οι χθεσινοί αντίπαλοι διαθέτουν από 14 έδρες, όπως και στον Ωρωπό, από 17 έδρες.

Στο Παρανέστι, παρά την διαφορά του 13% στον β’ γύρο, οι δύο συνδυασμοί μοιράζονται από 7 έδρες, όπως και στο Μεσολόγγι παρά την διαφορά του 15%.

Στο δήμο Περάματος ο δήμαρχος Ιωάννης Λαγουδάκης θα έχει 7 έδρες και ο αντίπαλός του Ιωάννης Λαγουδάκος θα έχει 8.

Στο δήμο Πετρούπολης ο Στέφανος Βλάχος θα έχει 6 έδρες και ο αντίπαλός του απερχόμενος Ευάγγελος Σίμος θα έχει 8.

Και στο δήμο Πηνειού ο εκλεγείς δήμαρχος θα έχει μια έδρα λιγότερη από την αντιπολίτευση.

Το ίδιο και στον δήμο Πρεσπών.

Στο δήμο Πύδνας – Κολινδρού ο απερχόμενος δήμαρχος θα έχει 10 έδρες και ο νεοεκλεγείς 8.

Στον δήμο Πύλου – Νέστορος ο απερχομενος δήμαρχος θα έχει 10 έδρες και ο νεοεκλεγής 9.

Στον δήμο Σάμης ο νέος δήμαρχος θα έχει μια έδρα λιγότερη από την αντιπολίτευση.

Το ίδιο και στον δήμο Σαμοθράκης.

Το ίδιο σκηνικό και στο δήμο Σουλίου.

Στο δήμο Σουφλίου ο νέος δήμαρχος θα έχει 10 έδρες και ο απερχόμενος 13.

Στο δήμο Σπάρτης ο νέος δήμαρχος θα έχει μόλις 12 έδρες και ο αντίπαλός του 16.

Στο δήμο Τρίπολης ο νέος δήμαρχος θα έχει 12 έδρες και η αντιπολίτευση 13.

Στο δήμο Φαιστού ο νέος δήμαρχος θα έχει μια έδρα λιγότερη από την αντιπολίτευση.

Στο δήμο Χανίων ο νέος δήμαρχος θα έχει 9 έδρες και η αντιπολίτευση 13.

Στο δήμο Χερσονήσου ο νέος δήμαρχος θα υπολείπεται μιας έδρας!

Ισάριθμους συμβούλους διαθέτουν οι χθεσινοί μονομάχοι στα Σέρβια, ενώ δήμαρχος εξελέγη ο κ. Χρ. Ελευθερίου με 41 ψήφους διαφορά.

Στην Πετρούπολη, επικράτησε ο κ. Σ. Βλάχος, όμως η αντιπολίτευση με τον κ. Ε. Σίμο διαθέτει δύο παραπάνω συμβούλους. Ακριβώς το ανάλογο συμβαίνει στην Κηφισιά, όπου ο νικητής δήμαρχος κ. Γ. Θωμάκος έχει 10 έδρες ενώ ο κ. Ν. Χιωτάκης 12.

Στην δήμο Αγράφων ο νέος δήμαρχος Αλέξανδρος Καρδαμπίκης θα έχει 7 έδρες και ο απερχόμενος Θεόδωρος Μπάμπαλης θα έχει 8.

Στην δήμο Αιγιαλείας ο νέος δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος θα έχει 10 έδρες και ο αντίπαλός του Χρήστος Γούτος θα έχει 11.

Το ίδιο και στην Αίγινα όπου ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Ζορμπάς θα έχει 7 έδρες και ο απερχόμενος Δημήτρης Μούρτζης θα έχει 8!

Στην δήμο Αλεξανδρούπολης ο νέος δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης θα έχει 10 έδρες και ο απερχόμενος Ευάγγελος Λαμπάκης 15 έδρες!

Στην δήμο Αλμωπίας ο νέος δήμαρχος Χρήστος Μπάτσης θα έχει 7 έδρες και ο Θανάσης Χατζηδημητρίου θα έχει 8!\.

Στον δήμο Δέλτα ο νέος δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης θα έχει 7 έδρες και ο απερχόμενος Μίμης Φωτόπουλος 9.

Στον δήμο Μύκης ο νέος δήμαρχος θα έχει 7 έδρες και ο απερχόμενος 9 έδρες.

Το ίδιο και στο δήμο Μυκόνου όπου ο δήμαρχος θα έχει 11 έδρες και ο αντίπαλος του 12.

Στο δήμο Νέας Ιωνίας η δήμαρχος θα έχει 9 έδρες και η αντιπολίτευση 15.

Στο δήμο Πάτμου ο δήμαρχος πήρε 5 έδρες και ο αντίπαλός του 7.

Στο δήμο Πεντέλης η νέα δήμαρχος πήρε 9 έδρες και ο αντίπαλός της κ. Στεργίου 11.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για ένα παρανοϊκό σύστημα που ξεκινά μεν από μια σωστή βάση ως προς την προώθηση των συνεργασιών, αλλά που μπορεί να προκύψουν σημεία και τέρατα.

www.in.gr