Τετάρτη
6
Δεκέμβριος
TOP

Από την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν σε δύο φάσεις οι εμβολιασμοί για τους 18-29 ετών με Pfizer και Moderna

Σε δύο φάσεις θα γίνει εμβολιασμός στην ηλικιακή ομάδα των 18 έως 29 ετών, όπως είπε απόψε ο υπουργός Υγείας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, και εξήγησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Οι άνω των 18 ετών θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους σε δύο ηλικιακές κατηγορίες. Η μία ομάδα θα αφορά τους 25 έως 29 ετών και η άλλη τους 18 έως 24 ετών.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «είναι εντυπωσιακός ο ρυθμός που κινούμαστε στον εμβολιασμό» και έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση σε όλους τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Ερωτηθείς σχετικά με νέες μελέτες που βλέπουν το φως και αφορούν την ασφάλεια των εμβολίων, τόνισε ότι μέχρι στιγμής η επιστημονική κοινότητα, σε μικρό χρόνο, κατάφερε να παραγάγει πιστοποιημένο και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, μιλώντας ακόμη μια φορά για τις ευεργετικές ιδιότητες του εμβολιασμού.

Ο Β. Κικίλιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη μελέτη που αφορά το Ισραήλ και την πιθανή συσχέτιση ορισμένων περιστατικών μυοκαρδίτιδας σε νεαρούς άντρες, μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της Phizer, είπε ότι η χώρα αυτή έχει ήδη ξεκινήσει εμβολιασμό στις ηλικίες 12 έως 15 ετών με το εμβόλιο αυτό, διευκρινίζοντας ότι τα νέα στοιχεία δεν αλλάζουν το πρόγραμμα εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο στην Ελλάδα.

Μιλώντας για το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» και τους εμβολιασμούς στα νησιά, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι πριν από την έναρξή του είχε εμβολιαστεί με μία δόση το 22% των πολιτών, ενώ σήμερα έχει κάνει την πρώτη δόση το 40% των πολιτών. Όπως εξήγησε, το 13% των πολιτών στα νησιά είχαν εμβολιαστεί πλήρως πριν από την επιχείρηση, ενώ τώρα και μετά την εφαρμογή της, το ποσοστό αυτό έχει φτάσει το 27%. Μάλιστα, ανέφερε ότι στη Λευκάδα, τη Θάσο, την Πάρο, τη Μύκονο και τη Σαλαμίνα ο αριθμός των ραντεβού και απορρόφησης των εμβολίων είναι εξαιρετικά ικανοποιητικός, φτάνοντας το 100%.

Στο 20,39% το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων
Μιλώντας για το σύνολο της χώρας, είπε ότι το 35,5% των πολιτών έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση, ενώ 2.137.158 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, ποσοστό 20,39%.

Ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως σήμερα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 61.372 εμβολιασμοί, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 102.000 εμβολιασμούς. Από την αρχή της Επιχείρησης Ελευθερία έχουν πραγματοποιηθεί 5.751.115 εμβολιασμοί. Το 35,51% του συνολικού πληθυσμού της χώρας έχει λάβει έστω τη μία δόση.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα εμβολιασμού των νησιών, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως μετά την έναρξη του προγράμματος «Γαλάζια Ελευθερία» ο μέσος όρος των πολιτών που έχουν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου αγγίζει το 40%. Αντίστοιχα, ενώ ο μέσος όρος πλήρως εμβολιασμένων ήταν 13% πριν από τη «Γαλάζια Ελευθερία», σήμερα έχει διαμορφωθεί στο 27%.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι σταθερά πλέον γίνονται στη χώρα μας πάνω από 100.000 εμβολιασμοί ημερησίως, ενώ, αναφερόμενος στα επιδημιολογικά στοιχεία, τόνισε ότι «σε όλες τις περιφέρειες της χώρας παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η επιδημία έχει τελειώσει».

Όπως ανέφερε, ο δείκτης θετικότητας παραμένει κάτω από 4 και ήταν 3,4 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τα ενεργά κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Πολιτική Προστασία, είναι σήμερα 14.371 σε όλη τη χώρα.

Ο επταήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων παραμένει για δεύτερη εβδομάδα κάτω από τις 2.000, αλλά αυξάνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων στους νεότερους, καθώς πλέον η διάμεση ηλικία όσων μολύνονται είναι κάτω από τα 37 έτη.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

Πηγή