“Κληρώνει” σήμερα για τα νέα μέτρα μετά και την αλματώδη αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Τι εξετάζεται και τι δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Στο “επίκεντρο” η Αττική.
Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να καταρτίσει έναν κατάλογο μέτρων, ο οποίος προβλέπει κλιμάκωση ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί πρώτα σε τοπικό κι ύστερα σε εθνικό επίπεδο.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός της ημέρας και θ’ ανακοινωθούν στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η Αττική, όπου καθημερινά εξακολουθούν να καταγράφονται περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα. Αν και στο τραπέζι βρέθηκε ακόμη και το ύστατο σενάριο ενός τοπικού ή ακόμη και γενικευμένου lockdown, γενικότερη αίσθηση είναι ότι η κυβέρνηση θέλει ν’ αποφύγει τα… δύσκολα.
Έτσι, στο προσκήνιο βρίσκονται διάφορα περιοριστικού και προληπτικού χαρακτήρα μέτρα, όπως κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, συρρίκνωση του ανώτατου αριθμού των παριστάμενων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ο περιορισμός των πελατών στα τραπέζια ή ακόμη και η περαιτέρω συρρίκνωση του ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.).
«Ακούμε κι εμπιστευόμαστε τους ειδικούς κι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επιβεβαιώνοντας αυτό που ισχύει από την αρχή της υγειονομικής κρίσης: ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι δυναμικό και προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες και πάντοτε με τις εισηγήσεις των ειδικών επί της υγείας.
Αποκλείεται το τοπικό lockdown
Ένας από τους λόγους για τους οποίους αποκλείστηκε το lockdown σε τοπικό επίπεδο είναι ότι ειδικά στην Αττική υπάρχει δυσκολία στην πρακτική εφαρμογή του (π.χ. στα όρια δήμων, καθώς η Πολιτική Προστασία διαθέτει την επιδημιολογική εικόνα κάθε δήμου στο Λεκανοπέδιο). Επίσης, δίχως να παραγνωρίζεται η γνώμη των ειδικών, η κυβέρνηση επιδιώκει τη μικρότερη δυνατή διατάραξη της λειτουργίας της οικονομίας, καθώς το σοκ του δίμηνου καθολικού lockdown του Μαρτίου και Απριλίου δεν έχει ξεπεραστεί.
Χρήση μάσκας παντού;
Πάντως, στο τραπέζι εξακολουθούν να βρίσκονται μέτρα που έχουν ούτως ή άλλως συζητηθεί, όπως η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική, όπως συνέβη π.χ. στο Παρίσι.
Το εν λόγω μέτρο, όμως, παρουσιάζει δυσκολία στην εφαρμογή του και γι’ αυτό φαίνεται πως εγκαταλείπονται. Όμως, πιο αυστηρά μέτρα θα ισχύσουν σε οργανωμένες δομές (γηροκομεία, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών κτλ.). Επίσης, εκτός της Αττικής, τα μέτρα θα έχουν εφαρμογή και σε άλλες περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο (π.χ. Πέλλα).
www.newsit.gr