Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Βοϊδοκοιλιά, η παραλία σαν αρχαίο θέατρο – Με σπήλαιο που ανακάλυψε ο Σλήμαν

Αποτελεί μία από τις πιο ονομαστές παραλίες της Πελοποννήσου. Η Βοϊδοκοιλιά, περιοχή Natura, κλείνει σε έναν κόλπο ελληνικότητα και εξωτισμό! Η Βοϊδοκοιλιά βρίσκεται δίπλα στη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας  σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Πύλο.

Εξωτικός προορισμός η Βοϊδοκοιλιά
Φυσικός κόλπος μοναδικής ομορφιά, με λευκή ψιλή άμμο να απλώνεται σε μεγάλη έκταση, απ’ άκρη σ’ άκρη της παραλίας. Τα νερά της είναι γαλαζοπράσινα, η άμμος λευκή με χιλιάδες κοχύλια και η αντίθεση με το χαμηλή βλάστηση και το βραχώδες τοπίο, κάνει το μέρος εξωτικό.

Τα νερά σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μαγεύουν τον επισκέπτη

Περιοχή Natura

Η Βοϊδοκοιλιά παρά τη μεγάλη της τουριστική κίνηση παραμένει αυθεντική και φυσική. Είναι μέσα στην προστατευόμενη ζώνη του Natura 2000 και δεν θα συναντήσετε εκεί κάποια οργανωμένη δραστηριότητα, ενώ το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται στην περιοχή, η οποία έχει σημαντική βιοποικιλότητα.

Λευκή άμμος με κοχύλια κατά μήκος της θάλασσας, χωρίς ξαπλώστρες και φασαρία

Η σπηλιά και ο θολωτός τάφος του Νέστορα

Στα αριστερά, όπως βλέπουμε τη θάλασσα, υπάρχει το Παλαιόκαστρο  στη βάση του οποίου βρίσκεται η σπηλιά του Νέστορα. Στα δεξιά σας, στην άλλη άκρη της Βοϊδοκοιλιάς πάνω στο λόφο, βρίσκεται θολωτός τάφος  που αποδίδεται (χωρίς να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί) στο Θρασυμήδη, γιο του Νέστορα.

Στη νότια πλευρά της παραλίας βρίσκονται τα ερείπια Μεσαιωνικού κάστρου

Βοϊδοκοιλιά: Η παραλία με το μεσαιωνικό κάστρο
Στη νότια πλευρά της παραλίας βρίσκονται τα ερείπια Μεσαιωνικού κάστρου που κατασκευάστηκε από τους Φράγκους της Πελοποννήσου τον 13ο αιώνα, το οποίο είναι γνωστό σήμερα ως Παλαιόκαστρο ή Παλαιοναυαρίνο.

Φυσική παραλία σε σχήμα Ω

Το κάστρο οικοδομήθηκε από τον Νικολά ντε Σεντ Ομέρ το 1278 με χρήση οικοδομικού υλικού από τον οικισμό της κλασικής Πύλου και ειδικά από το ναό της Αθηνάς Κορυφασίας. Στον βράχο κάτω από το Παλαιόκαστρο υπάρχει μεγάλη σπηλιά που ονομάζεται σπηλιά του Νέστορα. Έχει διαστάσεις περίπου 30×16 μ. και μεγάλο ύψος, που φτάνει κατά τόπους τα 30 μέτρα.

Η Βοϊδοκοιλιά παρά τη μεγάλη της τουριστική κίνηση παραμένει αυθεντική και φυσική. Είναι μέσα στην προστατευόμενη ζώνη του Natura 2000

Ο Ερμής κρύφτηκε από τον Απόλλωνα και το σπήλαιο του Σλήμαν
Σύμφωνα με τη μυθολογία στη σπηλιά αυτή έκρυψε ο Ερμής το κοπάδι που έκλεψε από τον Απόλλωνα. Το σπήλαιο έχει επίσης ταυτιστεί με τον χώρο όπου φυλάσσονταν τα κοπάδια του Νηλέα, πατέρα του Νέστορα, σύμφωνα και με τον Παυσανία (Μεσσηνιακά, 36.2).

Εδω και το σπήλαιο που ανακάλυψε ο Σλήμαν

Η αρχαιολογική έρευνα στο σπήλαιο διενεργήθηκε πρώτα από τον Ερρίκο Σλήμαν (1874) και κατόπιν από τους Laucent και Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, Καρλ Μπλέγκεν, W. Mc Donald, Δημήτρη Θεοχάρη και, στη δεκαετία του 1980, από τον Γεώργιο Κορρέ και τον Αδαμάντιο Σάμψων.

Η έρευνα αυτή έχει αποκαλύψει δείγματα ανθρώπινης παρουσίας από την Τελική Νεολιθική, την Πρωτοελλαδική, τη Μεσοελλαδική και την Υστεροελλαδική ΙΙΙ περίοδο, αλλά και μεταγενέστερα, ως τους κλασικούς χρόνους.

Μέσα στο περίφημο σπήλαιο, πλάι στη Βοϊδοκοιλιά

Πώς φτάνουμε στη Βοϊδοκοιλιά

Η Βοϊδοκοιλιά απέχει 10 χλμ. Από την Πύλο. Η παραλία προσεγγίζεται από χωματόδρομο που διασχίζει περιμετρικά την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, από χωματόδρομο από το χωριό Πετροχώρι καθώς και από μονοπάτι από την παραλία Διβάρι. Μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά από την πασίγνωστη Βοϊδοκοιλιά βρίσκεται μια παραλία που της μοιάζει πολύ σε σχήμα και διάταξη, η παραλία Ρωμανός.

Η Βοϊδοκοιλιά από ψηλά! 10 χλμ. από την Πύλο

Πηγή: iefimerida.gr