Σάββατο
1
Οκτώβριος
TOP

Βρείτε την αντικειμενική αξία του ακινήτου σας

Ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να δει την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητό του, δημιούργησαν τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στον ψηφιακό χάρτη ( εδώ σε δοκιμαστική λειτουργία), ο χρήστης θα μπορεί να βρει την τιμή ζώνης που ισχύει σήμερα καθώς και τη νέα τιμή, με βάση τις αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2022.

vreite-tin-antikeimeniki-axia-toy-akinitoy-sas0

Ο φορολογούμενος μπορεί να δώσει τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητό του, για δει την τιμή ζώνης, με βάση τις εξής οδηγίες:

Οι κυκλικές ζώνες απεικονίζονται με  κόκκινο χρώμα, οι γραμμικές με πορτοκαλί (σε κλίμακα 1:36.000 ή μεγαλύτερη) και με ετικέτα Όνομα Ζώνης-Τιμή (€/τ.μ.).  Η τιμή ζώνης αναφέρεται σε νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου συνήθους θέσης και κατασκευής με πρόσοψη σε ένα δρόμο.

Η εναλλαγή μεταξύ των ζωνών της αναπροσαρμογής του 2018 και της αναπροσαρμογής του 2021 γίνεται μέσω του σχετικού τετράγωνου κουμπιού αριστερά που αναφέρει τη χρονολογία είτε 2018 είτε 2021.

Για εντοπισμό ζώνης του αντικειμενικού συστήματος, ο χρήστης εισάγει διεύθυνση, τοπωνύμιο ή τον κωδικό ζώνης στο πεδίο αναζήτησης και πατώντας το μεγεθυντικό φακό εστιάζει στη ζώνη ενδιαφέροντος.

Επιλέγοντας μια ζώνη, σε κλίμακα 1:72.000 ή μεγαλύτερη, εμφανίζεται παράθυρο με τις πληροφορίες της ζώνης, τον αντίστοιχο Πίνακα και Χάρτη του ΦΕΚ του Αντικειμενικού Συστήματος και τους ενημερωμένους συντελεστές εμπορικότητας. Η ενημερωμένη τιμή ζώνης εμφανίζεται στο χάρτη.

Η εφαρμογή υπολογισμού αντικειμενικής αξίας για μεταβίβαση ακινήτων για συγκεκριμένα έντυπα ενεργοποιείται από το σχετικό κουμπί πάνω δεξιά. Αφού ο χρήστης επιλέξει στο χάρτη το ακίνητο, καθώς συμπληρώνει τα απαραίτητα στοιχεία, η αντικειμενική αξία εμφανίζεται στον τίτλο του παραθύρου.

Οι δημιουργοί της πλατφόρμας σημειώνουν, πάντως, ότι η υπηρεσία αυτή είναι καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα και ενημερώνεται σταδιακά.

πηγη