Πέμπτη
18
Αύγουστος
TOP

«Βόμβα» από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης -Τι σημείωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος (video)

Δημοσιονομική «βόμβα» μεγατόνων συνιστά η χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του δημοσίου και των σωμάτων ασφαλείας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για επιστροφή αναδρομικών. Σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) τα αναδρομικά υπολογίζονται συνολικά σε 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να επιστρέψει η κυβέρνηση σε 500.000 συνταξιούχους.

Δικαίωμα στα αναδρομικά θα έχουν και όσοι δεν είχαν καταθέσει προσφυγές, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Ενώ με βάση πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, δικαιούχοι των αναδρομικών μπορούν να είναι οι κληρονόμοι των συνταξιούχων από τους οποίους παρακρατήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης από τις συντάξεις τους.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο προσφυγών από συνταξιούχους – δικαιούχους, που θα διεκδικήσουν την επιστροφή των ποσών της εισφοράς που κατέβαλλαν (και κρίθηκε αντισυνταγματική) και μάλιστα αναδρομικά.

Η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει αν θα δώσει πολιτική λύση στο θέμα, επιστρέφοντας τα ποσά που παρακρατήθηκαν παράνομα σε όλους τους δικαιούχους τους, ή θα «τροφοδοτήσει» με την στάση της ένα νέο «χορό» προσφυγών, όπως συνέβη με την τελευταία απόφαση του ΣτΕ για τις μνημονιακές περικοπές του 11μηνου (Ιούνιος 2015- Μάιος 2016).

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκυρία είναι ιδιαίτερη κρίσιμη, καθώς την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα κρίνει την εκταμίευση 770 εκατ. ευρώ.

Οι θεσμοί, που πιέζουν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, έχουν προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση για το δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα είχε το ενδεχόμενο χορήγησης νέου πακέτου αναδρομικών σε κοινωνικές ομάδες (όπως οι συνταξιούχοι).

Άλλωστε  στην τελευταία έκθεση του 2020 οι θεσμοί χτύπησαν «καμπανάκι» στο οικονομικό επιτελείο, για τον κίνδυνο να χρειαστεί η καταβολή αναδρομικών, εκτός από τις κύριες και για τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ (Οκτώβριος 2019).

Σύμφωνα και με τον πρόεδρο της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST TV Πελοποννήσου, τα νέα αναδρομικά θα είναι πενταετίας και πλέον, με τόκο 6%, για όσους είχαν ασκήσει αγωγή ή είχαν υποβάλλει αίτηση για διακοπή της παραγραφής.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δημοσιονομικό Δικαστήριο έκρινε αγωγή στρατιωτικών εν αποστρατεία (συνταξιούχων του ΕΦΚΑ) οι οποίοι ζήτησαν να καταργηθεί η ΕΑΣ και να αναγνωριστεί η υποχρέωση του εναγόμενου Ελληνικού Δημοσίου να τους καταβάλει αποζημίωση προς αποκατάσταση της ζημίας την οποία υπέστησαν από την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τη σύνταξή τους, κατά την πενταετία 24.8.2012 μέχρι 29.11.2017.