Κυριακή
17
Νοέμβριος
TOP

Γιατί η Κίνα εμβολιάζει χιλιάδες άτομα με μη εγκεκριμένα εμβόλια COVID-19

Ζερί Ένα πρωινό του Νοεμβρίου, ένας μάγειρας, αρκετοί οικοδόμοι κι ένας μηχανικός υπολογιστών βρίσκονται στην ουρά έξω από μια εγκατάσταση εμβολίων στο Πεκίνο, περιμένοντας τη σειρά τους για να χορηγηθούν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίοι δεν έχει ακόμα κάποια κανονιστική έγκριση, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του NPR για την Κίνα, Έμιλι Φενγκ.

Καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να αναπτύξουν το πρώτο επίσημο εμβόλιο κατά της COVID-19, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες εμβολίων της Κίνας έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, κυρίως δημοσίων υπαλλήλων, κάνοντας την αρχή. Ωστόσο, η ανάπτυξη μη αποδεδειγμένων εμβολίων ενέχει τεράστιους κινδύνους – τόσο για εκείνους που λαμβάνουν τον εμβολιασμό όσο και για τις προσπάθειες ελέγχου της επιδημίας. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι οι εμβολιασμοί θα δώσουν μια αδικαιολόγητη αίσθηση του αήττητου και αυτό θα μπορούσε να διασπείρει ξανά τον ιό στην χώρα.

Ένα εμβόλιο μπορεί να αποτελέσει πράγματι τροχοπέδη σε νέες μολύνσεις, αλλά ο Ζερόμ Κιμ, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Εμβολίων στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, προειδοποιεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην αποτρέψει την ίδια τη μόλυνση. «Αυτό σημαίνει, ότι ένα άτομο θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό ακόμα και μετά τον εμβολιασμό του».

Αλλά μεταξύ εκείνων που έχουν την συγκεκριμένη προνομιακή πρόσβαση στο πειραματικό εμβόλιο στην Κίνα, η ανορθόδοξη αυτή προσέγγιση αποτελεί σημάδι της δύναμής της: Πρώτα στον έλεγχο μιας επιδημίας κορωνοϊού και στη συνέχεια στην ικανότητά της να προστατεύει δυνητικά τους εργαζομένους της.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πολλοί από τους συναδέλφους μας έχουν κάνει το εμβόλιο από τον Ιούλιο», λέει ο Γκουό Πειγιού, εργάτης στις σιδηροδρομικές γραμμές της χώρας. Είναι ένας από τους εκατοντάδες εργάτες που αποστέλλονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αυτόν τον μήνα, όπου ο Κινεζικός Σιδηρόδρομος κατασκευάζει δρόμους αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με αντάλλαγμα τα δικαιώματα εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Δεν είναι ακόμα έτοιμα για χρήση, εκτός από ειδικές περιπτώσεις

Η Κίνα έχει τέσσερα πειραματικά εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τρεις εταιρείες και βρίσκονται στην φάση ΙΙΙ πριν εγκριθούν για εμπορική χρήση. Οι Sinopharm και Sinovac , οι δύο πρώτοι, τόνισαν και οι δύο ότι δεν είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια τους στο εμπόριο.

″Τα εμβόλια που ανέπτυξε η Sinopharm βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, στο τελευταίο χιλιόμετρο σε μια μεγάλη πορεία”, δήλωσε ο Liu Jingzhen, πρόεδρος της εταιρείας, σε συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης τον Οκτώβριο.

Στην πραγματικότητα, τα εμβόλια τους είχαν ήδη χορηγηθεί μήνες νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι για «χρήση έκτακτης ανάγκης» και δόθηκαν σε ανθρώπους που η Κίνα θεωρεί ευάλωτη στο COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των ιατρών πρώτης γραμμής και των φορέων παροχής κρίσιμων υπηρεσιών σε μεγάλες πόλεις.

Η Sinovac έχει ήδη δημιουργήσει αρκετούς χώρους εμβολιασμού στην παράκτια επαρχία Zhejiang της Κίνας, όπου πωλούνται πολλές εκατοντάδες δόσεις εμβολίου κάθε μέρα. Και άλλες χώρες ακολουθούν το ίδιο μοντέλο. Οι Φιλιππίνες αναφέρουν ότι θα εμβολιάσουν έως και εννέα εκατομμύρια άτομα με το προϊόν της Sinovac. Η βραζιλιάνικη πολιτεία του Σάο Πάολο διεξάγει προηγμένες ανθρώπινες δοκιμές για το Sinovac και σκοπεύει να αγοράσει το εμβόλιο μόλις εγκριθεί.

Ποιοι είναι, όμως, οι πολίτες που πρέπει να χορηγούνται το φάρμακο λόγω «έκτακτης ανάγκης»;

«Δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα, επειδή υπάρχουν μηδενικά επιβεβαιωμένα περιστατικά εδώ και πολλούς μήνες”, λέει ο Τζιν Ντονγκ Γιαν , ο οποίος ερευνά τη μοριακή ιολογία στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Πάντως, από τον Νοέμβριο, η Sinopharm αναφέρει ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν λάβει το πειραματικό εμβόλιο και κανένας δεν είχε μέχρι στιγμής εμφανίσει σοβαρές παρενέργειες πέρα ​​από τον ήπιο πόνο στο σημείο της ένεσης. Πολλοί που χρειάστηκαν να εμβολιαστούν, επρόκειτο να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για εργασία, όπου εξακολουθούν να αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά η Sinopharm είπε ότι μόνο 56.000 αποδέκτες εμβολίων έχουν πάει στο εξωτερικό.

Πέρα από την υγεία, η διάθεση εμβολίων χωρίς όλα τα δεδομένα δημιουργεί άλλους κινδύνους για την Κίνα. Ήδη, μια σειρά από σκάνδαλα ποιότητας τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει αρκετούς να είναι επιφυλακτικοί για τα φάρμακα που κατασκευάζονται στην Κίνα. Εάν κάτι πάει στραβά με αυτά τα εμβόλια, θα ήταν η απόλυτη καταστροφή.

«Εάν επιλέξουν να το κάνουν αυτό και καταστρέψουν τη φήμη τους, αυτό θα κάνει τα πράγματα χειρότερα και κανείς δεν θα τολμά να χρησιμοποιήσει πια ένα κινεζικό εμβόλιο», εξηγεί ο Τζιν του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Γιατί λοιπόν να ελλοχεύουν κίνδυνοι, αν δεν υπάρχει άμεση επιστημονική έκτακτη ανάγκη;

«Αυτό καθοδηγείται περισσότερο από εμπορικά συμφέροντα παρά από τις ανάγκες της δημόσιας υγείας, επιτρέψτε μου να το θέσω έτσι», λέει ο Yanzhong Huang , συνάδελφος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της χώρας.

Τουτέστιν, εταιρείες όπως η Sinopharm δεν θα έχουν καμία τιμολογιακή ισχύ μετά την έγκριση και την επίσημη διάθεση του εμβολίου. Η κυβέρνηση θα το ελέγχει μετά την έγκριση. Αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, μπορούν να χρεώσουν ό, τι τους αρέσει – και μπορούν να πείσουν την κυβέρνηση να αφήσει ανοιχτό αυτό το παράθυρο.

Επομένως, μέχρι να κριθεί επικίνδυνη η χορήγηση των υπό έγκριση εμβολίων σε πληθυσμιακές ομάδες της χώρας, εξακολουθεί να υφίσταται.