Σάββατο
11
Ιανουάριος
TOP

Γόντικας: «Μεγάλες οι ευθύνες της Περιφερειακής αρχής για την εξάπλωση του Καταρροϊκού Πυρετού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου! Άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα!»

Ανησυχητικές είναι οι διαστάσεις που παίρνει η ασθένεια του καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδια αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το τελευταίο διάστημα μεγάλος αριθμός ζώων έχει προσβληθεί ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η ασθένεια έχει εξαπλωθεί, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην Π.Ε. Μεσσηνίας όπου υπάρχει μεγάλη απώλεια ζώων, με πολλούς κτηνοτρόφους να είναι σε απόγνωση, «ξεχασμένοι» όπως λένε οι ίδιοι από Περιφέρεια και Κυβέρνηση!

Είναι πολύ μεγάλες οι ευθύνες της Περιφερειακής αρχής για την εξάπλωση της ασθένειας γιατί πολύ έγκαιρα, ήδη από τις 5-10-2020, ως Λαϊκή Συσπείρωση βάλαμε το θέμα να συζητηθεί άμεσα στο Περιφερειακό συμβούλιο εκτός ημερησίας ως επείγον, ώστε να παρθούν τα απαιτούμενα μέτρα πριν εξαπλωθεί η ασθένεια που είχε εμφανιστεί ήδη στην Π.Ε. Λακωνίας. Εντούτοις η Περιφερειακή αρχή  μετά από αναβολές, έχοντας και την ανοχή της παράταξης Τατούλη, το πέρασε στα «ψιλά» ένα μήνα μετά, στη συνεδρίαση του Πε.Συ. στις 4-11-2020, σε μια εκφυλιστική διαδικασία και με συνοπτικές διαδικασίες  όπου μπήκε στο τέλος της συνεδρίασης με σκοπό να το «κλείσουν» με μια απλή ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία, όπου μάλιστα παρουσιάστηκαν τα πράγματα καθησυχαστικά, την ίδια ώρα που ψόφαγαν ζωντανά στην ορεινή Μεσσηνία και οι κτηνοτρόφοι απεγνωσμένα ζητούσαν βοήθεια! Και αυτό παρά τις επίμονες εκκλήσεις μας, χωρίς να γίνει καμία κουβέντα, χωρίς να γίνουν ερωτήσεις, τοποθετήσεις των παρατάξεων, χωρίς να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για λήψη ουσιαστικών μέτρων!

Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες των κτηνοτρόφων με την έκταση που πήρε η επιδημία το 2014, με τα ανεπαρκή μέτρα από την τότε Περιφερειακή Διοίκηση Τατούλη και την Κυβέρνηση και τις καταστροφικές συνέπειες όπου, χιλιάδες γιδοπρόβατα χάθηκαν στην Αρκαδία και όχι μόνο, οι κτηνοτρόφοι έπαθαν μεγάλες ζημιές με χαμένο εισόδημα, ενώ πλήρωσαν από την τσέπη τους για να σώσουν τα κοπάδια τους, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη και αποζημίωση από το κράτος, την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια.

Γι αυτό και είναι πολύ βασικό έστω και τώρα, πριν είναι πολύ αργά, να παρθούν άμεσα μια σειρά μέτρα που προτείνουμε, γιατί είναι προφανές ότι πέρα των άλλων αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η ασθένεια οι κτηνοτρόφοι εκτός από τον κίνδυνο να χάσουν τα ζώα και τα κοπάδια τους θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τους εκβιασμούς των γαλακτοβιομήχανων και των μεγαλεμπόρων που θα ενταθούν, ώστε να επιβάλουν ακόμα χαμηλότερες τιμές σε γάλα και κρέας.

Άμεσα απαιτείται:

  1. Να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας, διασφαλίζοντας τη γρήγορη και έγκαιρη καταγραφή της κατάστασης, την προμήθεια εμβολίων και τον δωρεάν εμβολιασμό των κοπαδιών, χωρίς καμία επιβάρυνση των κτηνοτρόφων.
  2. Να εξασφαλιστεί η με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη διενέργεια όλων των απαραίτητων ψεκασμών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες.
  3. Να γίνει καταγραφή της απώλειας παραγωγής και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι άμεσα και πλήρως, για το σύνολο της χαμένης παραγωγής, των άρρωστων και απολεσθέντων ζώων και του εισοδήματος τους.
  4. Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ζωοτροφές για την κάλυψη της σίτισης των κοπαδιών κατά τη διάρκεια των μέτρων περιορισμού και της απαγόρευσης μετακίνησής τους.
  5. Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
  6. Να ζητήσει από την Κυβέρνηση να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των κτηνοτρόφων που αφορούν κατώτερες εγγυημένες τιμές των προϊόντων, αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και την απαλλαγή τους από τα χαράτσια, τα χρέη και τους πλειστηριασμούς ώστε να μπορούν να επιβιώσουν.