Τετάρτη
12
Ιούνιος
TOP

Γ. Στύλιος: «Επιταχύνοντας τη διαδικασία της κτηματογράφησης, διευκολύνουμε τις επενδύσεις και στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα»  (video)

Η επόμενη μέρα βρίσκεται στα ψηφιακά δεδομένα. Πλέον περισσότερους από 83.000 κατοίκους της Μεσσηνίας και συναλλαγές σχετικές με περισσότερα από 123.000 δικαιώματα θα εξυπηρετεί το Υποκατάστημα Καλαμάτας του Κτηματολογικού Γραφείου Πελοποννήσου, έναρξη λειτουργίας του οποίου έγινε παρουσία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιου για το Κτηματολόγιο, Γιώργου Στύλιου.

«Ακόμα ένα Υποκατάστημα, το εικοστό στη σειρά, παραδίδεται σήμερα στους πολίτες. Όσοι εξυπηρετούνταν από τα υποθηκοφυλακεία Μεσσήνης, Παμίσου, Αβίας και Καλαμάτας, από σήμερα έχουν στη διάθεσή τους νέες, φιλικές ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες θα τους διευκολύνουν, μειώνοντας την ταλαιπωρία και τα περιττά έξοδα και θα ενισχύσουν τη ασφάλεια των συναλλαγών. Αυτό σημαίνει για τους πολίτες νέες, φιλικές, ψηφιακές υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται πλέον 24ωρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, όλο τον χρόνο απ’ οπουδήποτε βρίσκεται κάποιος…» είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του BEST με τον Θέμη Κανελλόπουλο, τονίζοντας την σπουδαιότητα της ψηφιοποίησης αυτών των υπηρεσιών, αλλά και την ασφάλεια που παρέχει σε κάθε διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά στο Κτηματολόγιο σημείωσε ότι “όλες οι υπηρεσίες που μπορεί να δώσει το κτηματολόγιο ή όσες χρειάζονται οι επαγγελματίες για να ασκήσουν το επάγγελμά τους παρέχονται πλέον ψηφιακά, ηλεκτρονικά. Αυτό συμβαίνει τώρα εδώ και στην Καλαμάτα, όπου τα υποθηκοφυλακεία Μεσσήνης, Παμίσου, Αβίας και Καλαμάτας συγχωνεύτηκαν κι έχουμε ένα νέο κτηματολογικό γραφείο».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το υπουργείο ετοιμάζει μια σειρά από ψηφιακές παρεμβάσεις λέγοντας πως «Μέσα από την ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου 1150 υπηρεσίες παρέχονται πλέον στους πολίτες… Επιταχύνοντας τη διαδικασία της κτηματογράφησης, διευκολύνουμε τις επενδύσεις και στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα.»

Οι υπηρεσίες του νέου υποκαταστήματος θα στεγαστούν στο κτήριο του πρώην Υποθηκοφυλακείου Καλαμάτας, στη συμβολή των οδών Αριστοδήμου & Πανταζοπούλου, και απευθύνονται στους πλέον των 83.000 κατοίκους των Δήμων Ασπροχώματος, Καλαμάτας, Ελαιοχωρίου, Αβίας, Αλτομιρών, Βέργας, Δολών, Κάμπου, Μικράς Μαντινείας, Πηγαδιών, Σταυροπηγίου, Σωτηριανικών, Μεσσήνης, Μαυροματίου Παμίσου, Αβραμίου, Αναλήψεως, Αριστομένους, Βελικας, Βουταίνης, Διοδίων, Κεφαλοβρυσου, Κουτιφάρη, Λευκοχώρας, Λυκοτράφου, Μαδένης, Νεοχωρίου Αριστομένους, Παλαιοκάστρου, Πλατανόβρυσης, Πουλιτσίου, Στέρνας, Στρεφίου.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες του κάθε νέου Υποκαταστήματός που τίθεται σε λειτουργία είναι:

1)                  Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων

2)                  Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για παραλαβές, πληρωμές και αιτήσεις από τους δικηγόρους αγωγών, δικογράφων και άλλων πράξεων που συντάσσουν και διακινούν για καταχώριση

3)                  Ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συμβολαιογράφους

4)                  Αυτόματη σύγκριση τοπογραφικού του ιδιοκτήτη με το Κτηματολογικό Διάγραμμα

5)                  Αυτόματος προδικαστικός έλεγχος που εξασφαλίζει την δυνατότητα εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων

6)                  Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο

7)                  Αυτόματος υπολογισμός τελών που διασφαλίζει το διαρκή έλεγχό τους

8)                  Ηλεκτρονικές συναλλαγές μόνο με e-banking (και μελλοντικά μέσω POS) ή μέσω τραπεζών, καθώς δεν γίνεται δεκτή η καταβολή μετρητών

Όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τα έντυπα αιτήσεων βρίσκονται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr και στο ktimatologio.gr.