Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Δίκη Χρυσής Αυγής – Κουκούτσης: “Στη ΝΔ ήμουν ο Χρυσαυγίτης και στη...

Δίκη Χρυσής Αυγής – Κουκούτσης: “Στη ΝΔ ήμουν ο Χρυσαυγίτης και στη ΧΑ ο Νεοδημοκράτης”

468
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στο δικαστήριο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, στη δίκη της Χρυσής Αυγής απολογήθηκε σήμερα ο Δ. Κουκούτσης. Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής που έχει αποστασιοποιηθεί από την οργάνωση από το 2017, αρνήθηκε πως οι βίαιες ενέργειες της και η δολοφονία Φύσσα έπαιξαν οποιονδήποτε ρόλο στην απόφασή του αυτή.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Κουκούτσης που το 2013 και μετά τα επεισόδια στο Μελιγαλά είχε δηλώσει σε τοπικό κανάλι «αυτή είναι η στρατιωτική δομή και σε όποιον αρέσει», όταν του επισημάνθηκε από την πρόεδρο, σημείωσε: «Δεν έχει καμία δομή. Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Αν είχε την στοιχειώδη οργάνωση, δεν θα συνέβαινε αυτό που συνέβη. Δεν υπήρχε οργάνωση, ανοργάνωτοι εντελώς.  Αν θα ανατρέξετε στην δύσκολη δεκαετία του ’80 ως μέλος της ΟΝΝΕΔ, ήμασταν κατηγορούμενοι για παρόμοιες κατηγορίες. Θυμάμαι στο Εφετείο Ναυπλίου, είχαμε δικηγόρους στελέχη της ΝΔ για παρόμοιες κατηγορίες. Κρίνω ότι δεν νομίζω να υπήρχε ούτε η στοιχειώδης οργάνωση στη Χρυσή Αυγή. Ήταν όλα στον αέρα. Ούτε πολιτική δομή δεν είχε.

Πρόεδρος: Έχετε πει όμως ότι έχει στρατιωτική δομή και σε όποιον αρέσει;

Κουκούτσης: Με ρώτησαν τι συμβαίνει με τις συγκεντρώσεις σας. Στη Μεσσηνία ήταν πολύ ήπια τα πράγματα. Όπου και αν πηγαίναμε υπήρχαν αποκομμένοι δρόμοι, ξυλοδαρμοί, τρομοκρατία εξ ευωνύμων πάντα. Και είπα στο κανάλι, δεν είναι λογικό κάποια στιγμή να δεις να υπερασπιστείς τον κόσμο σου. Λογικό δεν ήταν να υπάρχει περιφρούρηση;

Ο κατηγορούμενος επανερχόταν στις απαντήσεις του, συχνά πυκνά στην στράτευσή του στη Νέα Δημοκρατία την δεκαετία του ’80 και έπειτα, λέγοντας «Η δεκαετία του ’80 ήταν σκληρή στις αρχές. Είχαν γίνει σοβαρά επεισόδια που δεν ήμουν παρών, στη Μεσσηνία. Στη ΝΔ ήμουν πάντα ο ακροδεξιός και στη Χρυσή Αυγή ο Νεοδημοκράτης».

Ενώ ακόμα και όταν ρωτήθηκε για την ένταξή του στη Χρυσή Αυγή, σημείωσε: «Ο πρωταρχικός μου σκοπός…. Ζούσαμε μια εποχή μνημονίων. Ο σκοπός μου ήταν να αγωνιστώ ενάντια στα μνημόνια. Ένιωσα πως η Χρυσή Αυγή μου δίνει το βήμα να το κάνω. Πριν ήμουν στη ΝΔ από το 1980. Ήμουν αντιπρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής. Κατόπιν βρέθηκα στη ΧΑ».

Ο κατηγορούμενος δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες που του αποδίδονται τονίζοντας «Ουδεμία σχέση έχω, δηλώνω αθώος. Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμα γιατί κατηγορούμαι». Σημείωσε ότι «δεν συμμετείχα ποτέ σε κανένα όργανο. Δεν μου προτάθηκε ποτέ. Ούτε και το ήθελα. Τον περισσότερο καιρό τον περνούσα στην πόλη μου. Ήμουν και παραμένω στην πόλη. Δεν είχα επαφή με την Αθήνα, παρά ως βουλευτής».

Ερωτώμενος για την αποχώρησή του από την Χρυσή Αυγή, ο Δημήτρης Κουκούτσης σημείωσε: «Εγώ έκρινα ότι λίγο πολύ είχαν εγκλωβιστεί σε κατάσταση παλαιοκομματική. Λειτουργούσε η ΧΑ όπως και τα υπόλοιπα κόμματα. Με ξύλινο λόγο, όπως όλα τα άλλα κόμματα. Ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά».

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι ήξερε οτιδήποτε σχετικά με εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής λέγοντας: «Πριν 4 μήνες έχασα τον πατέρα μου που μεγάλωσε σε παιδόπολη γιατί είχε χάσει το πόδι του από γερμανική νάρκη, τίποτα άλλο δεν χρειάζεται να πω. Τι εθνικοσοσιαλισμό, μου λέτε κ. Πρόεδρε. Ποσώς με ενδιέφερε η ιδεολογία του κανενός».

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για την θέση του σχετικά με τους αλλοδαπούς, δεν ακολούθησε το μοτίβο των υπολοίπων αλλά αντίθετα σημείωσε: «Είμαι σε πολύ δύσκολη θέση να το πω αυτό, γιατί το παιδί μου είναι μισό – μισό, η γυναίκα μου είναι Ρουμάνα».