Παρασκευή
26
Φεβρουάριος
TOP

Δίκη Χρυσής Αυγής : Τη Δευτέρα η απόφαση για τις αναστολές – Τα παρακάλια των χρυσαυγιτών

Η συνεδρίαση διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 11 το πρωί της Δευτέρας με την πρόταση της εισαγγελέως για το αν και σε ποιους θα δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο οι καταδικασθέντες ζητούσαν να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι το Εφετείο, ισχυριζόμενοι ότι θα υποστούν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους υπέρμετρη βλάβη.

Την Πέμπτη, χτες, από τους συνολικά 18 πρώην βουλευτές της εγκληματικής οργάνωσης κατέθεσαν αιτήματα να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής τους και έτσι να μην οδηγηθούν στη φυλακή, τέσσερις καταδικασθέντες.

Οι καταδικασθέντες ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι το Εφετείο καθώς διαφορετικά θα υποστούν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους υπέρμετρη βλάβη ενώ δεν είναι ύποπτοι τέλεσης νέων εγκλημάτων ή ύποπτοι φυγής.

Στο δικαστήριο βρέθηκαν οι Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος κατέθεσε και αποχώρησε, καθώς και ο Γιώργος Γερμενής, μαζί με τη μητέρα του.

Κασιδιάρης: Θέλουν να με εξοντώσουν πολιτικά

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε 13 χρόνια κάθειρξη, εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στο δικαστήριο ζητώντας αναστολή της ποινής του.

Για άλλη μια φορά υιοθέτησε προκλητική στάση λέγοντας ότι ήρθε να διακηρύξει την αθωότητά του, ενώ χαρακτήρισε εξοντωτική την ποινή των 13 ετών.

«Ήρθα ο ίδιος για να διεκδικήσω το δικαίωμα αναστολής στην εκτέλεση της ποινής μου«», είπε και συνέχισε: «Είμαι αθώος και την αθωότητά μου δεν τη στηρίζω μόνο στη δική μου πεποίθηση. Τη στηρίζω και στην επτάωρη αγόρευση της κυρίας εισαγγελέως που επί οκτώ ώρες αγόρευε για την αθωότητά μου».

«Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις του νόμου, είναι γνωστή η κατοικία μου, δεν είμαι σε καμία περίπτωση ύποπτος φυγής», είπε επίσης και σχολίασε ότι καταδικάστηκε για άλλο αδίκημα από αυτό που προφυλακίστηκε (σ.σ. για οπλοκατοχή) και εξέτισε ποινή 12 μηνών.

«Ζητώ το δικαίωμα να πάω στο Εφετείο και να κριθώ σε δεύτερο βαθμό. Σε διαφορετική περίπτωση, μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση και μέχρι να ολοκληρωθεί το Εφετείο, θα έχω εκτίσει την ποινή μου και επί της ουσίας θα έχω χάσει το δικαίωμα στην έφεση», είπε επίσης και έκανε λόγο για «ανεπανόρθωτη βλάβη» που θα του προκληθεί σε περίπτωση που οδηγηθεί στη φυλακή. 

Χαρακτήρισε «εξοντωτική» την ποινή και πρόσθεσε: «Η ποινή που μου επέβαλε το δικαστήριό σας με εξοντώνει σε επίπεδο ηθικό, πολιτικό και ανθρώπινο».

Μίλησε για ανεπανόρθωτη βλάβη, σημειώνοντας ότι ξεκίνησε και πάλι την επαγγελματική ζωή του, τη δουλειά του.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), λέγοντας ότι «έχουν παραβιαστεί όσα προβλέπει η Σύμβαση», και έβαλε εναντίον πολιτικών παραγόντων που, όπως είπε, «είχαν προαναγγείλει την απόφασή σας με τρόπο αθέλητο».

«Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμό … Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο.»

»Τονίζω ότι είμαι αθώος και διεκδικώ, όπως κάθε πολίτης, το δικαίωμά μου στην αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Μη μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα, που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ακούστηκαν τρανταχτά νομικά επιχειρήματα. Σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας υπήρξαν δικαστές και εισαγγελείς που είπαν πως είμαι αθώος».

 

«Πληροί τις προϋποθέσεις» ο Μιχαλολιάκος

Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Δ. Παπαδέλης, ζήτησε από την έδρα να λάβει υπόψιν της ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι αρχηγός κόμματος και αναρωτήθηκε «ποιος θα αποζημιώσει τον Ν. Μιχαλολιάκο όταν αθωωθεί στο Εφετείο, γιατί είμαι σίγουρος ότι είναι αθώος, συντάσσομαι στο 100% σε αυτό με την κυρία εισαγγελέα».

Υπενθυμίζεται ότι ο «Φύρερ» καταδικάστηκε σε 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες.

«Μιλάμε για έναν αρχηγό κόμματος. Δεν θα είχε κάνει κάτι να αποφύγει τη λοιδορία έστω της ΓΑΔΑ; Αλλά έμεινε εκεί, στο σπίτι του. Αν μπορούσαν να τον φέρνουν εδώ να τον δικάζουν με τις χειροπέδες, θα το έκαναν. Ζητάνε την κεφαλή «επί πινάκι» του Μιχαλολιάκου. Είναι αδίστακτοι» υποστήριξε ο Δημ. Παπαδέλης και αναρωτήθηκε:

«Έκλεισε η εφημερίδα. Το κομματικό όργανο του κόμματος. Αυτό δεν είναι ανεπανόρθωτη βλάβη; Το κατάφεραν. Έχει ερημώσει το κόμμα, η οργάνωση. Δεν υπάρχει η φωνή αυτού του κόμματος και συγχαρητήρια στο think tank που το σκέφτηκε…». 

Και συνέχισε: «Όλη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδή σήκωνε το χέρι το δεξί. Όχι γιατί έκανε κάτι άλλο. Ο Μιχαλολιάκος κινδυνεύει να πάει φυλακή αλλά σκεφτείτε μετά από 4 χρόνια ποια θα είναι η συνέπεια αν αθωωθεί. συντάσσομαι σε αυτό με την κυρία εισαγγελέα. Τον καταδίκασαν κάποιες εφημερίδες που είχαν το πάνω χέρι αλλά αυτές αλλάζουν. Τί θα γίνει αν αυτός ο άνθρωπος αθωωθεί;».

Σύμφωνα με το συνήγορο, η βλάβη «είναι και στο πετσί του στην οικογένεια του» και κατέληξε ότι πληροί τις προϋποθέσεις για αναστολή της ποινής του.

Ο φούρναρης ο Μπούκουρας

Η συνήγορος του πρώην βουλευτή Στάθη Μπούκουρα ζήτησε την αναστολή της ποινής του: «Μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αν μπει φυλακή θα έχει εκτίσει την ποινή του» είπε.

Η συνήγορός του μάλιστα υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες ανάμεσα τους και ένας μητροπολίτης, οι οποίοι περιέγραψαν τη σύννομη και ήσυχη ζωή που ζει ο Στάθης Μπούκουρας, επισημαίνοντας στο τέλος: «κ. Πρόεδρε ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί».

Ο οικογενειάρχης Γερμενής

Κατ΄ οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι» ζήτησε ο «Καιάδας» Γιώργος Γερμενής που ανήκε στον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής.

«Μετά το 18μηνο στη φυλακή, είχα βαρύτατους περιοριστικούς όρους. Τους τήρησα όλα τα χρόνια. Έχω δυο ανήλικα παιδιά 4 και 8 ετών. Η μεγάλη μου κόρη βίωσε άσχημα την προφυλάκιση μου. Σέβομαι την απόφαση και το δικαστήριο σας αλλά δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο της. Θέλω να παλέψω στο Εφετείο» ανέφερε ο πρώην βουλευτής Γ. Γερμενής προσθέτοντας ότι πέρασε δύσκολα το προηγούμενο διάστημα: 

«Το τελευταίο τρίμηνο είμαι εξωτερικός συνεργάτης του Λαγού, του ευρωβουλευτή, με μισθό 525 ευρώ. Κατάφερα να πάρω το πτυχίο μου στο πανεπιστήμιο στην Αρχαιολογία» είπε στο δικαστήριο, συμπληρώνοντας: «Εγώ είμαι αρτοποιός. Δεν βρέθηκε ούτε ένας που να θέλει να με πάρει στη δουλειά του. Ευτυχώς βρέθηκε αυτή η θέση τώρα. Εγώ συντηρώ την οικογένεια μου».

Στη συνέχεια κατέθεσε η μητέρα του η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα υγείας του πατέρα του. «Σαν μοναχογιός που είναι τον βοηθάει πολύ. Από εργασία ξέρω ότι βοηθάει το Λαγό σαν γραμματειακή υποστήριξη. Ζητάω την κατανόησης σας. Ευχαριστώ πολύ και την επιείκεια σας».

Απειλές Λαγού με προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο

Ο Λαγός δεν προχώρησε σε κανένα αίτημα και εκτόξευσε απειλές κατά του δικαστηρίου.

Ο υπερασπιστής του ανέγνωσε την εξής δήλωση του καταδικασμένου:

«Το δικαστήριο ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου. Με καταδίκασε βάση εντολών, δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία και θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να αποδείξω τι έλαβε χώρα. Πεντέμισι χρόνια όφειλε η δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές και ενώ όφειλε να είναι τυφλή αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε κατόπιν εντολών».

Για δεύτερη ευκαιρία παρακαλεί ο Ηλιόπουλος

«Δεν μπορώ να κρύψω την πικρία μου για τη καταδίκη», είπε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο οποίος μίλησε για τις δυο ανήλικες κόρες του, ο οποίες όπως είπε, δέχονται μπούλινγκ στο σχολείο. Ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία για να ζήσει με την οικογένειά του. 

«Με καταδικάσατε αλλά παρακαλώ για μια δεύτερη ευκαιρία» είπε ο ίδιος ο Παν. Ηλιόπουλος στο δικαστήριο ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του.

Το παράπονο του Παππά

Η υπεράσπιση του Χρ. Παππά είπε ότι «ο χρόνος της κράτησης δεν γυρίζει πίσω, είτε αθωωθεί είτε όχι. Αν δεν δεχθείτε την αναστολή, όταν τελειώσει το εφετείο θα έχει εκτίσει την ποινή του. Δεν θα ήθελα να πει ο άνθρωπος αυτό ότι «αδικήθηκα», να μην μείνει στην ψυχή του αυτό. Μην αφήσετε στον άνθρωπο αυτό το παράπονο να εκτίσει μία ποινή που θα μπορούσε να μην την εκτίσει. Να μην εκφέρει το παράπονο αυτό προς τα πάνω».

Ο Γρεγός και οι σοβαροί οικογενειακοί λόγοι

«Bραχιολάκι» με δικαίωμα κίνησης στο Δήμο Θερμαϊκού που κατοικεί και στο Δήμο Θεσσαλονίκης όπου εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος, αιτήθηκε για τον εντολέα του ο συνήγορος του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγου, στην περίπτωση που δεν του χορηγήσει το δικαστήριο ανασταλτικό στην έφεση.

Και αυτός επικαλέστηκε σοβαρούς οικογενειακούς και οικονομικούw λόγους εξαιτίας των οποίων θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη αν οδηγηθεί στη φυλακή.

πηγη