Σάββατο
11
Ιανουάριος
TOP

Δεν είναι μόνο το «Contagion»: Πέντε ταινίες για φονικές επιδημίες (και καραντίνα)

Εμπίπτουν στην κατηγορία θρίλερ επιστημονικής φαντασίας κι έχουν κοινό σημείο τον τρόπο που αντιδρούν οι άνθρωποι μπροστά σε μια μεγάλη απειλή.

TWITTER

Κι όμως, δεν είναι μόνο το «Contagion», η ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ με θέμα μία φονική πανδημία που επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω κορονοϊού (προτού καν κηρύξει ο ΠΟΥ πανδημία).

Ταινίες με ανάλογο θέμα και κάθε πιθανή εκδοχή όσον αφορά το που και πως ξεσπάει μία επιδημία, έχουν γυριστεί αρκετές. Το ενδιαφέρον είναι ότι ανεξαρτήτως ύφους και σκηνοθετικής προσέγγισης, το σημείο σύγκλισης σε κάθε περίπτωση είναι η καταγραφή της αντίδρασης μπροστά σε μία θανατηφόρα απειλή -τόσο του κάθε ένα ξεχωριστά για τον εαυτό του και τους δικούς του ανθρώπους, όσο και μαζικά.

«Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ» (2013)

Ένας υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών, ο Τζέρι Λέιν (Μπαντ Πιτ), ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο, προκειμένου να σταματήσει μια θανατηφόρα πανδημία που μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε επιθετικά ζόμπι. Ο ιός, όμως, εξαπλώνεται ραγδαία σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου με αποτέλεσμα να απειλούνται άμεσα με ανατροπή στρατοί και κυβερνήσεις, αλλά και με αποδεκατισμό η ίδια η ανθρωπότητα.

Η δράση των δέκα πρώτων λεπτών της ταινίας, που αρχίζει υπό τους ήχους του πραγματικά ανατριχιαστικού “Isolated System” των Muse, είναι τόσο καταιγιστική και τόσο φρικιαστική, που μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία ακόμα και στους πιο ψύχραιμους θεατές – μία από τις καλύτερες opening scenes που έχουμε δει ποτέ στον κινηματογράφο.

Το σενάριο του Μάθιου Μάικλ Κάρναχαν είναι βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα -και μπεστ σέλερ- του Μαξ Μπρουκς. Σκηνοθεσία Μαρκ Φόρστερ. Με τους Μπραντ Πιτ, Μιρέιγ Ένος, Φάνα Μοκοένα, Ντέιβιντ Μορς, Ντανιέλα Κερτέσζ.

«Καραντίνα» (2008)

Μια νεαρή δημοσιογράφος και ένας κάμεραμαν επισκέπτονται τη νυκτερινή βάρδια του πυροσβεστικού σταθμού του Λος Αντζελες για ρεπορτάζ. Μια φαινομενικά συνηθισμένη κλήση για απεγκλωβισμό τους οδηγεί σε ένα μικρό κτίριο, όπου ακούγονται οι ανατριχιαστικές κραυγές μιας γυναίκας, η οποία έχει μολυνθεί από έναν θανατηφόρο ιό.

Στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν το κτίριο, αντιλαμβάνονται πως κάθε επαφή με τον έξω κόσμο έχει κοπεί και η μόνη απόδειξη του τι πραγματικά συμβαίνει, βρίσκεται στο οπτικό υλικό που έχει καταγράψει το τηλεοπτικό συνεργείο. Σκηνοθεσία Τζον Έρικ Ντόουτλ. Πραγματικά καλή η Τζένιφερ Κάρπεντερ στον ρόλο της δημοσιογράφου.

«Το ξέσπασμα» (1995)

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ένα all star καστ -Ντάστιν Χόφμαν, Ρενέ Ρούσο, Μόργκαν Φρίμαν και σε δεύτερους ρόλους, Κούμπα Γκούντινγκ Τζιούνορ, Κέβιν Σπέισι και Ντόναλντ Σάδερλαντ- τον Βόλφγκανγκ Πέτερσεν στη σκηνοθεσία και ένα στόρι που αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Ρίτσαρντ Πρέστον «Θερμή Ζώνη».

Η ιστορία εστιάζει στο ξέσπασμα μιας φανταστικής θανατηφόρας επιδημίας παρόμοιας με του Έμπολα. Είναι μία από τις ελάχιστες κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες ήρωες είναι στρατιωτικοί γιατροί και εικάζει το μέχρι πού θα μπορούσαν να φθάσουν στρατιωτικές και πολιτικές υγειονομικές υπηρεσίες προκειμένου να περιορίσουν τη διάδοση ενός μεταδοτικού θανατηφόρου νοσήματος. Μεταξύ άλλων και πώς το αμερικανικό Πεντάγωνο θέλει να σβήσει ένα χωριό από τον χάρτη, θεωρώντας αναλώσιμους τους στρατιώτες και τους ντόπιους που έχουν μολυνθεί. Ο ένας από τους δύο σεναριογράφους, Λόρενς Ντουόρετ, είναι ο ίδιος ιατρός.

Η ταινία σημείωσε εισπρακτική επιτυχία και ο Κέβιν Σπέισι κέρδισε δύο βραβεία για την ερμηνεία του. Κατά τρομερή σύμπτωση, ένα πραγματικό «ξέσπασμα» της ασθένειας του Έμπολα συνέβαινε στο τότε Ζαϊρ όταν η ταινία βγήκε στις αίθουσες τον Μάρτιο του 1995.

«Οι Δώδεκα Πίθηκοι» (1995)

Η ανθρωπότητα αποδεκατίζεται από έναν ιό που διασπείρεται σκόπιμα και μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα σε φονικό και ανίκητο. Οι άνθρωποι το 2035 ζουν πλέον σε υπόγεια βαθιά κάτω από τη γη και σε σπήλαια, γιατί στην επιφάνεια κυριαρχούν τα ζώα και η ατμόσφαιρα είναι μολυσμένη από τον ιό. Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν μια «μηχανή του χρόνου» που έστω και ατελής, λειτουργεί. Αποφασίζουν να στείλουν στο παρελθόν έναν άνδρα δυναμικό, παρατηρητικό και ικανό να τους εφοδιάσει με στοιχεία ώστε να εντοπίσουν την πηγή του ιού. Αν βρουν δείγμα του προτού αυτός μεταλλαχθεί, θα παρασκευάσουν εμβόλιο και έτσι θα σώσουν όσους απομένουν ζωντανοί στο μέλλον. Επίσης, θα μπορέσουν επιτέλους να επανέλθουν στην επιφάνεια της Γης χωρίς το φόβο του θανατηφόρου ιού. Η αποστολή ανατίθεται σε έναν κατάδικο, στον οποίο υπόσχονται ότι, αν τα καταφέρει, θα του απονεμηθεί χάρη. Ο άνδρας αυτός ταξιδεύει απρόθυμα σε διάφορες χρονικές, αλλά τελικά καταφέρνει να βρεθεί στο 1996 και αρχίζει να ιχνηλατεί τον ή τους διασπορείς του ιού. Σκηνοθεσία Τέρι Γκίλιαμ, με Μπρους Γουίλις, Μαντλίν Στόου, Μπραντ Πιτ, Κρίστοφερ Πάλμερ.

Μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας της τελευταίας εικοσαετίας. Ήταν υποψήφια για τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Ο Γκίλιαμ πήρε το βραβείο Σκηνοθεσίας στο βρετανικό Empire Awards και το βραβείο Saturn για την καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο Μπρους Γουίλις, που τότε ήταν στο απόγειο της καριέρας του, δέχτηκε να παίξει στην ταινία χωρίς να συμφωνήσει την αμοιβή του, προκειμένου να συνεργαστεί με τον Γκίλιαμ.

«Πανδημία» (2009)

Η ταχεία εξάπλωση ενός θανατηφόρου ιού έχει βυθίσει στις ΗΠΑ στο χάος. Τέσσερις νεαροί φίλοι προσπαθούν να διασχίσουν την ενδοχώρα κατευθυνόμενοι στον κόλπο του Μεξικού, σε μία προσπάθεια να επιβιώσουν από την πανδημία. Όμως, το ταξίδι στην έρημο των νοτιοδυτικών Πολιτειών -στην Άγρια Δύση- αποδεικνύεται πολύ πιο επικίνδυνο από όσο περίμεναν. Μια ιστορία για το τι είναι ικανοί να κάνουν οι άνθρωποι όταν τελούν υπό πίεση. Σκηνοθεσία Άλεξ και Ντέιβιντ Πάστορ, με τους Κρις Πάιν, Λου Τέιλρο Πούτσι, Πάιπερ Περάμπο.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού.  Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

https://www.huffingtonpost.gr/