Πέμπτη
26
Δεκέμβριος
TOP

Εκπαιδευτικά προγράμματα από το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας

Το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας προσφέρει βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής παιδείας της περιοχής

Σε αυτά τα σεμινάρια η θεωρία υποχωρεί μπροστά στο βίωμα και την εμπειρία… Άλλωστε, για αυτό και τα σεμινάρια που οργανώνει το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον και προσελκύουν ενδιαφερομένους από την περιοχή που θέλουν όχι μόνο να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους αλλά να νιώσουν τον πλούτο των εμπειριών από την συμμετοχή τους.

Ως γνωστόν το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ) δημιουργήθηκε το 2016, έπειτα από τη συνεργασία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και τη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής – Κολέγιο Περρωτής.

Πιο συγκεκριμένα, για την χρονική περίοδο Οκτωβρίου 2017- Ιανουάριο 2018 θα υλοποιηθούν τα εξής σεμινάρια: α) Τυποποίηση, επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων, β) επεξεργασία & τυποποίηση ελαιολάδου, γ) επεξεργασία & τυποποίηση ελιάς, δ) αξιοποίηση φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, ε) τυροκομία και στ) αγροτουρισμός.
Τα πρώτα τέσσερα σεμινάρια – όπως εξηγούν τα στελέχη του Κέντρου- «υλοποιήθηκαν και πέρυσι που ήταν και η αφετηρία του ΚΑΕΜ». Επισημαίνουν δε πώς «φέτος θα προστεθούν η τυροκομία και ο αγροτουρισμός τα οποία αναμένεται να βρουν ανταπόκριση. Όσον αφορά στην τυροκομία θα αναλυθούν θέματα σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια, παραγωγή γιαουρτιού και σφέλας, παραγωγή φέτας, παραγωγή ανθότυρου και μυζήθρας, παραγωγή κίτρινων τυριών κλπ.

Στο σεμινάριο του αγροτουρισμού θα αναλυθούν θέματα που αφορούν στην οργάνωση αγροτουριστικών επιχειρήσεων, στη φιλοξενία και διαμονή, στην εστίαση και γαστρονομία, στην εκπαίδευση, υπαίθριες δραστηριότητες και πολιτισμός, στο μάρκετινγκ αγροτουριστικών επιχειρήσεων».

Πέρυσι, την αντίστοιχη χρονική περίοδο τα σεμινάρια αφορούσαν: α) Αξιοποίηση Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών, β) επεξεργασία και τυποποίηση ελιάς, γ)επεξεργασία και τυποποίηση ελαιολάδου, δ)τυποποίηση, επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων, ε) έναρξη και διαχείριση αγροτικής επιχείρησης και στ) ηλεκτρονικό marketing αγροτικών προϊόντων.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του ΚΑΕΜ είναι να υποστηρίξει έμπρακτα άτομα που προτίθενται να αναπτύξουν βιώσιμη επιχειρηματικότητα μέσα από την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων για την ισόρροπη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής.

Το ΚΑΕΜ προσφέρει βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής παιδείας, και τη βελτίωση των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή καθώς και την ανάδειξη επιχειρηματικών ιδεών μέσα από συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται. Η μέση χρονική διάρκεια των σεμιναρίων είναι 28 ώρες και θα πραγματοποιούνται σε δύο περιόδους εντός του έτους.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο εγχείρημα του ΚΑΕΜ στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα εφαρμογής προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων και στην αθροιστική εμπειρία της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον τομέα της Βιωματικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Ο πρώτος κύκλος δράσεων του Κέντρου εστιάζει στην υλοποίηση βιωματικών σεμιναρίων. Η ενεργός ενασχόληση των εκπαιδευόμενων κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων είναι πολύ σημαντική για την αφομοίωση της γνώσης. Έτσι η κατανομή Θεωρίας-Πράξης των σεμιναρίων είναι, κατά μέσο όρο, 30%-70% ανάλογα με το είδος και το περιεχόμενο της κάθε θεματικής. Η μέση χρονική διάρκεια των σεμιναρίων είναι 28 εκπαιδευτικών ωρών και απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους σε βασικά θέματα του αγροδιατροφικού τομέα.

Ο δεύτερος κύκλος δράσεων του Κέντρου εστιάζει στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας προσφέρει συμβουλευτική ίδρυσης νέας και ανάπτυξη υπάρχουσας επιχείρησης. Η διάρκεια κάθε σύμβασης παροχής υπηρεσιών καθορίζεται από τις ανάγκες του επιχειρηματία και την επιχειρηματική ιδέα που θέλει να αναπτύξει. protothema.gr