Αρχική ΥΓΕΙΑ Ελιές Καλαμών: Ο «θησαυρός» για τη μείωση της χοληστερόλης

Ελιές Καλαμών: Ο «θησαυρός» για τη μείωση της χοληστερόλης

86
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής, οι επιτραπέζιες ελιές είναι διάσημες για τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η κατανάλωσή τους στην ανθρώπινη υγεία.

Αυτά τα οφέλη έρχονται να επιβεβαιώσουν νέες έρευνες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ομάδα Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών, σε συνεργασία με το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, στην οποία συμμετείχαν εθελοντικά είκοσι υγιή άτομα, ηλικίας 22 – 65 ετών.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους τις επιτραπέζιες Ελιές Καλαμών για εξήντα συνολικά ημέρες. Σημειώνεται ότι σε όλο το διάστημα της έρευνας, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν λάμβανε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Τα αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν θεαματικά, καθώς σε αυτούς τους υγιείς εθελοντές παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της HDL («καλή χοληστερόλη») και του λόγου της ολικής προς την LDL χοληστερόλης («κακή χοληστερόλη»). Επίσης, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στον λόγο της ολικής προς την HDL χοληστερόλη και στον λόγο LDL/HDL στο 95% της στατιστικής αντιστοιχίας.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν ο Δρ. Μαγιάτης Προκόπης, η Δρ. Μέλλιου Ελένη και η Δρ. Μάρθα Σπυριδούλα Κατσαρού, η οποία και ανακοίνωσε και τα αποτελέσματα της πλέον πρόσφατης κλινικής μελέτης πάνω στα οφέλη του καρπού της ελιάς στην ανθρώπινη υγεία, και συγκεκριμένα στο λιπιδαιμικό προφίλ και στα συμπτώματα των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σε εξέλιξη και δεύτερη έρευνα

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που λαμβάνονται και από δεύτερη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην οποία συμμετέχουν συνολικά 100 άτομα με υπερχοληστερολαιμία, ενώ κάποιοι από αυτούς λαμβάνουν και φαρμακευτική αγωγή.

Στόχος της εν λόγω έρευνας είναι να μελετηθούν οι επιδράσεις της κατανάλωσης ελιών Καλαμών στο λιπιδαιμικό τους προφίλ. «Συνεχίζουμε τη μελέτη και έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς σημειώθηκε σημαντική στατιστική μείωση της χοληστερόλης και βελτίωση των δεικτών των λιπιδίων του αίματος στους συγκεκριμένους εθελοντές συμμετέχοντες» υπογραμμίζει η δρ. Μέλλιου. Τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η κατανάλωση καθημερινά ελιών Καλαμών μπορεί να επηρεάσει θετικά το λιπιδαιμικό προφίλ και να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το συμπέρασμα αυτό, στην εποχή μας, έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως αφορά καρδιαγγειακά νοσήματα. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην επιστημονική κοινότητα να δημιουργηθούν φάρμακα που μπορούν να προστατέψουν και να βοηθήσουν σε τέτοιες περιπτώσεις», σημειώνει η Δρ. Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού.

Ποιες ελιές πρέπει να καταναλώνουμε και με τι κριτήριο

Επιστήμονες που συμμετείχαν στην κλινική μελέτη, εξέτασαν πάνω από 30 τύπους ελληνικών επιτραπέζιων ελιών και τις κατέταξαν βάσει των ευεργετικών συστατικών που μέτρησαν σε αυτές, που ονομάζονται τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη. Οι ενώσεις αυτές ανήκουν στην ομάδα ενώσεων φαινόλες και τους έχουν αποδοθεί ευεργετικές ιδιότητες.

Τα συστατικά αυτά (τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη) είναι πλέον μετρήσιμα με την μέθοδο του Μαγνητικού Πυρηνικού Συντονισμού ( NMR ) που έχει αναπτυχτεί από Έλληνες επιστήμονες στην Φαρμακευτική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων) σε συνεργασία με πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού.

Σύμφωνα με αναλύσεις και έρευνες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η τυροσόλη και η υδροξυτυροσόλη, κατά μέσο όρο βρίσκονται στις επιτραπέζιες ελιές σε συγκεντρώσεις 134 mg ανά κιλό και 244 mg ανά κιλό αντίστοιχα.

www.ygeiamou.gr