Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Ελληνικό drone με stealth χαρακτηριστικά και τεχνητή νοημοσύνη – Ποιες θα είναι οι αποστολές του LOTUS

Κατάλληλο για επιτήρηση συνόρων, παρακολούθηση στόχων υψηλής αξίας και αναγνώριση απειλών είναι, σύμφωνα με την INTRACOM DEFENSE, το LOTUS, ένα ελληνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «επόμενης γενιάς».

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την εταιρεία, η INTRACOM DEFENSE (IDE) υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμβαση (Grant Agreement) ύψους 9,7 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος LOTUS – Low Observable Tactical Unmanned System, που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο, έπειτα από αξιολόγηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε., στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον χώρο της Άμυνας (EDIDP – European Defense Industrial Development Program).

Το πρόγραμμα αφορά «Ευρωπαϊκό Τακτικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος», με σειρά χαρακτηριστικών, όπως:

• μη ανίχνευση από εχθρικές δυνάμεις λόγω της stealth σχεδίασής του

• ικανότητα να επιχειρεί σε μεγάλη εμβέλεια και μακριά από εχθρικές απειλές

• αξιοπλοϊμότητα και διαλειτουργικότητα βάσει προτύπων ΝΑΤΟ

• αξιόπιστες τηλεπικοινωνίες

• χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης

• κυβερνοασφάλεια και επεκτασιμότητα

Σύμφωνα με την εταιρεία, η μοναδικότητα του LOTUS έγκειται στο ότι παρόμοια χαρακτηριστικά δεν μπορούν να ενσωματωθούν εκ των υστέρων σε συστήματα παλαιότερης τεχνολογίας, προσδίδοντας του ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Το πρόγραμμα LOTUS βασίζεται σε τεχνογνωσία και εμπειρία που αποκτήθηκε από προηγούμενα έργα που συμμετείχε η ΙDE με τους βασικούς εταίρους της, όπως είναι τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη:

• HCUAV, για το οποίο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία πτητικές δοκιμές

• DELAER, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιήσει πτητικές δοκιμές τον επόμενο χρόνο.

Το LOTUS, όπως τονίζει η IDE, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αποδείξει την ικανότητά της τόσο στην παραγωγή τεχνολογιών αιχμής, στην κατασκευή σύνθετων υλικών και στην υλοποίηση ασφαλών επικοινωνιών, όσο και στον συντονισμό εγχώριων και ξένων εταίρων από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.

Το πρόγραμμα LOTUS θα υλοποιηθεί από Κοινοπραξία με επικεφαλής την IDE και εταίρους από την Ελλάδα (ΙDE, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ALTUS, CFT, Πανεπιστήμιο Πατρών και το Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Μέσων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας), την Κύπρο (SignalGenerix, Cyric, Geoimaging), την Ισπανία (Embention) και την Ολλανδία (RHEA Group).

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, αποκτά τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις προδιαγραφείσες από τις υπηρεσίες του επιχειρησιακές απαιτήσεις, να προγραμματίσει σε ορίζοντα πενταετίας την ανεξαρτησία της χώρας από μη ελεγχόμενα κρίσιμα συστήματα και να αποκτήσει σύντομα ένα Ελληνικό σύστημα για την κάλυψη των επιβεβαιωμένων αναγκών του με τον αποτελεσματικότερο τρόπο» καταλήγει η ανακοίνωση.